Het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld

Het pand is uitgeroepen tot het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld en het huisvest ook nog eens een advocatenkantoor. Een bezoek aan AKD Advocaten, Notarissen en Fiscalisten in het pand The Edge kon dan ook niet uitblijven. Advocaat-partner Klaas Meersma geeft ons een rondleiding en wij zijn het met hem eens: ‘Als je in een modern gebouw kantoor wil houden, dan hier!’

Tekst: Quirine des Tombe en Benjamin Bijl

De rondleiding begint in de centrale hal van het gebouw dat wordt gedeeld door onder meer AKD en Deloitte. De hoogte, de lichtinval en de inrichting maken dat je op slag vergeet waar je voor binnen bent gekomen. Het op 2 december 2014 opgeleverde gebouw heeft het zogenaamde BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) Outstanding-ontwerpcertificaat ontvangen. Met een BREEAM-score van 98,4 procent kan The Edge het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld worden genoemd.


Via een zijdeur komen we aan in de sportschool van The Edge. Op de vraag of AKD sporten stimuleert, lacht Meersma en zegt hij dat AKD haar medewerkers graag een eigen verantwoordelijkheid hiervoor geeft. Bijna terug in het atrium, komen we langs een opvallend bord: ‘Overwerkroute’. Deze route is na 23.00 uur de aangewezen manier om het pand in en uit te komen.

Onderweg naar boven komen we te spreken over het thema duurzaamheid. Hoewel Meersma toegeeft dat AKD ook graag in The Edge had willen zitten als het niet zou zijn uitgeroepen tot meest duurzame kantoorpand ter wereld, vindt hij tegelijkertijd dat het past in de doelstelling om maatschappelijk te ondernemen.

Energieneutraal
Wat maakt The Edge duurzaam? Het gebouw is ten eerste geheel energieneutraal gemaakt door (onder meer) de gehele zuidelijke voorgevel te voorzien van zonnepanelen. Verder wordt regenwater verzameld en hergebruikt voor de wc. Ook is er een warmte-koudeopslag installatie met een dubbele open bron (elk circa 130 meter diep onder het gebouw) die thermale energie genereert. Meersma geeft nog een ander voorbeeld: het afval wordt op de gang verzameld in een vuilnisbak waarin het afval meteen gesorteerd moet worden.

Verder is The Edge het eerste gebouw dat gebruik maakt van het Ethernet-powered LED connected lighting-systeem van Philips. Dat biedt medewerkers de mogelijkheid om het klimaat en licht van hun individuele werkplek te reguleren door middel van een app op hun smartphone. Deze innovatieve technologie bespaart niet alleen energiekosten, maar levert ook informatie op over hoe het gebouw wordt gebruikt om zo de efficiëntie te vergroten.

Eenmaal op de twaalfde verdieping – AKD heeft de gehele twaalfde en een deel van de elfde verdieping tot haar beschikking – zien we dat elke gemeenschappelijke ruimte de naam van een plek in Amsterdam draagt. Artis blijkt de kantoorkroeg.
Als die naam de borrel eer aandoet, moet de redactie van het ABB gauw maar een keer terugkeren voor een Borrelpraat! We vragen Meersma hoe het is om hier te werken. Hij geeft aan dat het – om te beginnen – een verschil tussen dag en nacht is ten opzichte van het pand waarin AKD hiervoor zat (Sloterdijk). Meersma durft niet te zeggen of je productiever wordt van een inspirerende werkplek, maar kwaad kan het in elk geval niet. Hij geeft aan dat het prettig is dat het overgrote deel van de medewerkers op een verdieping zit, dat alle afscheidingen tussen kamers van glas zijn, en dat het meubilair past bij het gebouw: het geheel klopt.


Minimalistisch
Het kantoor komt ons bijzonder groot en minimalistisch (leeg) over. De gangen zijn ruim en breed opgezet en er lijkt voldoende ruimte voor uitbreiding. Het is in ieder geval niet wat wij hadden verwacht nadat Meersma ons aan het begin van de rondleiding vertelde dat er vanwege de groei de afgelopen jaren geen ruimte is voor uitbreiding omdat men nu al ‘vanuit het kozijn werkt’. Uitbreiding zou dus betekenen dat andere huurders eerst het pand uit moeten. De kans daarop is echter klein. Want wie wil zijn plekje in het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld opgeven?

Letterlijk hoogtepunt zijn de spreekkamers in de nok van het gebouw waar tevens presentaties kunnen worden gehouden. Met uitzicht over onder andere het Amsterdamse Bos en Amsterdam-uid kunnen wij ons voorstellen dat dit een goede plek is om cliënten te ontvangen. Dat een aantal van deze ruimtes moet worden gedeeld met Deloitte doet hier niet aan af. Het moet immers ook duurzaam blijven natuurlijk en grote ruimtes niet optimaal door meerdere kantoren laten gebruiken is dat niet.


Zakelijke drukte
Na de rondleiding nemen we afscheid van Meersma en bij het wachten op de lift hebben we via een glazen muurtje uitzicht op de binnenplaats. Het is eng hoog. We besluiten nog een cappuccino te drinken bij de bar op de binnenplaats om op die manier de (werk)sfeer die hier hangt goed in ons op te nemen. Het is een bedrijvig geheel dat een soort zakelijke drukte uitstraalt. We hebben voldoende materiaal voor het artikel en gooien voor we het pand verlaten ons (ongetwijfeld gerecycled) kartonnen bekertje in de duurzame afvalbak.