VESPER Advocaten

Nog geen jaar oud is de praktijk voor ondernemingsrecht en financieel recht VESPER. Het kantoor deed niets aan marketing, maar bloeit alsof de vier partners nooit in een andere setting hebben gewerkt. Juist de onderlinge verschillen geven de potentie van een sterk merk.

Tekst: Annemarie Roukema

Op de derde verdieping van een statig pand aan de Westermarkt wordt het ABB onthaald door de vier opgewekte advocaten van VESPER. Ze zijn bijna klaar voor het weekend, maar hebben duidelijk energie te over om uitgebreid over de totstandkoming en filosofie van dit in 2016 opgerichte boutique kantoor te vertellen. Ze hebben de partnervergadering zojuist afgesloten en zijn klaar voor een diepte-interview.

Voordat we aan tafel plaatsnemen, geeft Patrick Munk, per 1 januari 2017 aangesloten bij VESPER, een rondleiding door het pand. Vanwege de omvang van het kantoor is de rondleiding niet lang, maar wel wordt met gepaste trots het kantoor gepresenteerd. VESPER is een advocatenkantoor dat focust op de ondernemingsrechtelijke transactiepraktijk en financieel recht. In het pand aan de Westermarkt is een veelheid aan bedrijven gevestigd, tot plezier van de heren van VESPER: ‘Gezellig, een beetje reuring’. Het kantoor op de derde verdieping is overzichtelijk en opgedeeld in twee kamers, een werkkamer en een spreekkamer. Vanuit de hal kom je binnen in de werkkamer, een hoge en ruime kamer met veel licht. Met mooie apparatuur en een aardig succesvolle clean desk policy oogt het strak en modern. Het geheel doet professioneel maar ook huiselijk aan, met de houtelementen en prettige lichtinval.

Professionele klik
De korte introductie en rondleiding bij het kantoor kreeg ik van Patrick Munk, die in januari 2017 instapte en daarmee strikt genomen geen founder is. Dat zijn Arthur Knipping, Vincent Wismans en Jelmer Kruijt, die het kantoor per 1 juli 2016 startten. Munk werd al vroeg in het proces betrokken, maar zette de stap pas een half jaar na zijn compagnons. Gezeten aan de tafel met alle vier de heren, blijkt dat zij opvallend weinig gemeen hebben. Ze hebben allereerst in verschillende steden gestudeerd, respectievelijk Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Groningen. Ook hun voorgaande carrières doen niet direct vermoeden dat ze elkaar in deze samenwerking zouden vinden. Arthur Knipping licht toe: ‘Het is eigenlijk puur de professionele klik geweest. We hebben met elkaar gewerkt en weten van elkaar wat we kunnen’. Patrick Munk: ‘Je moet natuurlijk ook persoonlijk klikken, maar vooral moet je je cliënten op eenzelfde manier willen benaderen, en daarin denken wij hetzelfde’.

Verdiepingsslag
Knipping studeerde economie in Amsterdam, maar ging na wat bèta hiccups rechten studeren. Na zijn advocaat-stage bij Loeff Claeys Verbeeke te hebben afgerond is hij het bedrijfsleven in gegaan. Vijf jaar geleden keerde hij terug naar de advocatuur. Hij richt zich met name op het arbeidsrecht. Over een paar maanden rondt hij de Grotius specialisatieopleiding Arbeidsrecht af. ‘Dit betekent inderdaad dat ik twee maanden na de oprichting van VESPER startte met de opleiding. Ik was nu eenmaal ingeloot en ik wilde graag die verdiepingsslag maken.’


Ook Jelmer Kruijt heeft na zijn advocaat-stage bij Simmons & Simmons enige tijd in house-ervaring opgedaan in het bedrijfsleven. Met de oprichting van VESPER keerde ook hij terug naar de advocatuur, waar hij zich nu toelegt op het financieel recht, in min of meer gelijke delen regulatory en litigation. Wismans en Munk hebben beide enige tijd bij AKD gewerkt en kennen elkaar nog uit deze tijd. Patrick houdt zich uitsluitend bezig met de transactiepraktijk en Vincent met ondernemings- en effectenrecht. Wat deze vier duidelijk met elkaar gemeen hebben is hun passie voor specialistische dienstverlening, hetgeen ook Knipping en Kruijt weer naar de advocatuur heeft getrokken.

Cachet
In maart 2016 werd het idee voor het kantoor geboren, en al in juli 2016 opende VESPER de deuren. Een indrukwekkend korte tijd. Jelmer Kruijt: ‘Toen het idee eenmaal vorm kreeg hebben we inderdaad gewoon doorgepakt’. De naam VESPER, met hoofdletters, vraagt om een toelichting. De connotatie met James Bond komt niet uit de lucht vallen, maar is (gelukkig) niet de enige reden voor de naamgeving van het kantoor. Gevraagd naar de eigen associaties, naast de Bond-girl, volgen woorden als snelheid, souplesse en professionaliteit. Patrick omschrijft het als volgt: ‘De naam sluit goed aan bij wat we willen uitstralen; een zeker cachet, maar met een speelse ondertoon’. Vincent: ‘We zochten een werknaam die goed te onthouden is, maar ook internationaal bruikbaar is. Een naam kiezen was moeilijk, er zijn er zoveel de revue gepasseerd. Je kan het zo gek niet bedenken of er is al wel iets dat zo heet!’

Toegevoegde waarde
Het kantoor is opgericht met het idee om de specialisaties te bundelen, om op deze manier cliënten beter te kunnen bedienen. Arthur Knipping  geeft aan dat ze zich vrijwel uitsluitend bewegen binnen het eigen specialisatiegebied: ‘We gaan niet zelf lopen klussen’. Wanneer zij het niet zelf kunnen, wordt dus een andere specialist ingevlogen. Alle vier willen ze hoogwaardige dienstverlening bieden, maar tegelijkertijd praktisch en doelgericht blijven. Er zijn geen stagiaires, dus al het werk doen de mannen zelf. ‘Hierdoor weet je precies wat er gebeurt, en met veel in house-ervaring kunnen wij als geen ander met de cliënt meedenken.’ Alle vier werken zij ook aan initiatieven buiten de kantoormuren. Zo helpt Patrick Munk start-ups bij Rockstart en schrijft Jelmer Kruijt regelmatig blogs op beleggerswebsite www.belegger.nl. Vincent Wismans: ‘Dat is toch waar we het allemaal voor doen, een toegevoegde waarde hebben. Je wil mensen verder helpen. Dat is precies wat we hier willen doen’.
Deze combinatie van specialisaties, transactiepraktijk, financieel- en effectenrecht en ook arbeidsrecht, maakt deze boutique uniek. ‘Specialisten als wij vind je wel bij andere kantoren, maar deze setting maakt ons uniek in de markt’.

Toekomst
Op de vraag of er ambitie bestaat verder te groeien dan vier, is het antwoord unaniem: ‘Groei is geen doel op zich, alleen als deze persoon die toegevoegde waarde heeft voor cliënten. Hij of zij moet complementair zijn’. De ruimte leent zich er misschien ook niet direct voor: de vier werkplekken zijn immers bezet en er is een beperkt secretariaat. Ook in dit opzicht doen de advocaten momenteel alles zelf. Maar dit is relatief, VESPER omarmt flexibel werken. Arthur Knipping: ‘Ik werk regelmatig een dagdeel vanuit huis, omdat ik in Antwerpen woon. Maar ook mijn collega’s voelen zich vrij om vanuit elders te werken’. Dus het zou kunnen, maar het kwartet lijkt heel content in de huidige setting. Hoewel de marketinginspanningen goeddeels achterwege zijn gebleven (‘goed dat je het zegt’), heeft VESPER de potentie een sterk merk te worden.