ABB Actueel ( Cloned )2024-06-26T11:20:29+01:00

Actueel

De advocaat als activist, in Nederland en Engeland

De dekens van de AOvA schreven in februari 2023 een column over de vraag, of advocaten wel kritisch genoeg zijn over wie zij bijstaan. Iedereen recht op rechtsbescherming, maar een advocaat ook op persoonlijke overtuigingen, aldus de dekens. Vooral de jongere generatie advocaten lijkt de mening toegedaan dat de advocaat een maatschappelijke rol heeft. Dit artikel bespreekt deze poortwachtersrol van de advocaat en vergelijkt de Nederlandse situatie met die in Engeland, waar voor barristers een ander uitgangspunt geldt. Daar mag je een zaak niet weigeren met een beroep op persoonlijke overtuigingen.

Lees verder >>

Van de deken

Geheimhouding

De advocatuur kan niet goed functioneren zonder de verplichting tot geheimhouding en het daarmee corresponderende recht van verschoning. Een cliënt moet er te allen tijde van op aan kunnen dat wat hij in vertrouwen vertelt, ook vertrouwelijk blijft. Maar het gaat verder dan dat – de advocaat moet geheimhouding betrachten over alles waarvan hij in zijn hoedanigheid kennis neemt. Er is ook wel gezegd dat de geheimhouding en het verschoningsrecht bestaan ten behoeve van de cliënt van morgen – die moet zonder terughoudendheid alles met zijn advocaat kunnen delen.

Lees verder >>

Advocaten in het buitenland

Jan Joosten in New York

Jan Joosten is advocaat in New York. Hij maakte na zijn middelbare schooltijd voor het eerst kennis met de Verenigde Staten. Later, na zijn studie kon hij met de Houthoff beurs naar Harvard. Uiteindelijk leidde dit tot een carrière bij verschillende Amerikaanse advocatenkantoren in New York. Baliebulletin vroeg hem naar zijn ervaringen in The Big Apple in de eerste aflevering van de nieuwe serie ‘Advocaten in het buitenland’.

Lees verder >>

De Robijnen Bef

Sjaak Pleiter

Sjaak Pleiter begon zijn carrière in 1984 als advocaat in de sociale rechtshulp, en stapte in 1992 over naar de civielrechtelijk praktijk als partner in een middelgroot kantoor. Na een compagnonschap van meer dan 20 jaar heeft hij de praktijk voortgezet onder de naam Pleiter Advocatuur. “Helemaal los van mijn achternaam – al begon het daar wel een beetje mee – en na een nogal desastreus verlopen kandidaatsfase in Utrecht, was het bijvak Rechtshulp VU in de doctoraalfase van mijn studie de voornaamste ‘duw in de rug’ naar de balie.”

Lees verder >>

Jonge Balie – Van HARDKOOR tot Padel en van Rutger Bregman tot Rocycle

Het is nooit saai bij de Jonge Balie Amsterdam, maar de afgelopen weken stonden bol van de interessante, sportieve en sociale activiteiten. Lees snel verder voor een dwarsdoorsnede van alles wat de Jonge Balie Amsterdam haar leden heeft te bieden. 

Lees verder >>

Lawyers for Lawyers lanceert Access to Justice Campaign

Op 16 mei jl. lanceerde Lawyers for Lawyers tijdens een evenement in de Rode Hoed, in samenwerking met de Amsterdamse Orde van Advocaten, de campagne ‘Access to Justice Campaign’. Lawyers for Lawyers heeft de afgelopen jaren een toenemend aantal verontrustende berichten ontvangen over bedreigingen van advocaten die cliënten vertegenwoordigen die deel uitmaken van de LHBTI+ gemeenschap of als zodanig worden gezien. De campagne moet deze kwestie onder de aandacht te brengen en deze advocaten steunen.

Lees verder >>

Rubrieken

Recht voor Klimaat

22 mei 2024|

Interview met Danny Hoekzema In februari richtte Danny Hoekzema de Stichting Recht voor Klimaat op, een collectief van advocaten en juristen dat zich wil inzetten voor het klimaat. Inmiddels heeft Recht voor Klimaat meer dan [...]

Justitia 2024: keerpunt én hoogtepunt

22 mei 2024|

Het zit er weer op: Justitia 2024. Op 13, 16 en 17 mei 2024 is weer een prachtige editie neergezet van hét jaarlijkse evenement voor de jonge Amsterdamse advocaat. We blikken terug op drie tot [...]

Ga naar de bovenkant