De nieuwe ‘roaring twenties’:
terugblikken en vooruit kijken

In de afgelopen decennia hebben zowel in de advocatuur als bij de rechtbanken grote veranderingen en moderniseringen plaatsgevonden. In deze eerste ABB-editie van het nieuwe decennium blikken we me met een oud-advocaat en een rechtbankmedewerker terug op hun carrière.

Zo vertelt Frans Krieger ons over de introductie van het incasso kort geding in de jaren ’80, waarmee tegemoet werd gekomen aan ondernemers. Daarnaast heeft hij gezorgd voor meer efficiëntie in de rechtszaal door als bode een poortwachtersfunctie in te nemen bij faillissementszittingen, welk initiatief de betrokken rechters aanzienlijke tijdwinst opleverde. Een bevlogen man met een hart voor de rechtbank die na 45 jaar dienst binnenkort afscheid neemt.

In het cover-interview neemt Hans van Veggel ons mee naar het jaar 1969, het jaar waarin hij begon bij advocatenkantoor Blaisse. In deze tijd telde de Amsterdamse Balie slechts 600 advocaten, bestond er nog geen fax en hingen natte kopieën nog aan een waslijn te drogen, hetgeen het geduld van de betrokken advocaat ernstig op de proef stelde. Van Veggel heeft in de Raad van Toezicht en de Raad van Discipline gezeten en is vier jaar deken geweest van de Amsterdamse orde. Hij is betrokken geweest bij de uitbreiding van het toezicht en het tuchtrecht. De belangrijkste eigenschap van advocaten is volgens Van Veggel in al die jaren echter niet veranderd: kunnen luisteren en nieuwsgierig zijn.

Zowel toen als nu zijn flexibiliteit en vindingrijkheid van groot belang. Zo laat Loes Mensink ons in de rubriek Is er leven na de advocatuur? zien dat haar bedrijf The Legal Bench antwoord geeft op de toenemende vraag naar een flexibele arbeidsmarkt voor advocaten. Mensink voorspelt dat legal tech de komende periode een grote ontwikkeling zal doormaken, dat de markt transparanter wordt en meer ruimte biedt voor los-vaste samenwerkingsverbanden. Lees in het interview hoe zij haar initiatief tot een bloeiende onderneming heeft uitgebouwd.

Flexibiliteit en vernieuwing lijken steeds sneller te gaan en vereisen veel energie, waardoor we niet moeten vergeten te ontspannen. In onze rubriek over tv-series rond advocaten aandacht voor de Netflix-serie Unbelievable en over de benadering van zedenzaken anno nu. Een beetje ontspanning maar ook bloedstollend spannend en van tijd tot tijd enigszins akelig ‘unbelievable’.

Ook in de jaren ’20 is er genoeg tijd voor borrelpraat; dit keer bij advocatenkantoor Boontje. Voor deze gelegenheid hebben de advocaten een karaokeset van de buren geleend. Tijdens de borrel wordt ook de broccoli-bitterbal uitgeprobeerd, die door onze redacteuren wordt afgekeurd. Tsja, dit is ook een decennium van uitproberen, van trial and error. Dat er veel verandering aankomt is zeker.

Verandering in de structuur mocht advocatenkantoor De Breij in hun bijzondere kantoorpand aan het Vondelpark, gebouwd in 1905, echter niet aanbrengen van de gemeente. Dit keer in de rubriek Bouwstenen over vernieuwing van een pand waarin klassieke structuren en details zoals glas-in-loodramen behouden zijn gebleven.

Pak het ABB erbij en lees deze bijzondere verhalen, die de Amsterdamse Balie zo kleurrijk maken. Namens de redactie van het ABB, fantastische jaren ’20 gewenst!

Juliette Daniëls, hoofdredacteur ABB

Highlights van maart 2020 en eerdere nummers:

Interviews

Van de Deken

Van de Deken – Extreme tijden

23 mei 2023|

Het uitstekend georganiseerde en interessante Justitia seminar van 12 mei 2023 had als titel 'Extreem?'. De Justitia-commissies weten altijd een actueel onderwerp te kiezen en vaak met een vooruitziende blik. Die reputatie hebben zij dit [...]

Founders 2.0

Founders – MAAK Advocaten

26 mei 2021|

In juni 2016 startten Remko Roosjen en Martin Krüger MAAK advocaten, een kantoor met een duidelijke focus op de maakindustrie. Vijf jaar later en vier verhuizingen verder vertelt Remko over de oprichting van het kantoor, [...]

De Stelling