De nieuwe ‘roaring twenties’:
terugblikken en vooruit kijken

In de afgelopen decennia hebben zowel in de advocatuur als bij de rechtbanken grote veranderingen en moderniseringen plaatsgevonden. In deze eerste ABB-editie van het nieuwe decennium blikken we me met een oud-advocaat en een rechtbankmedewerker terug op hun carrière.

Zo vertelt Frans Krieger ons over de introductie van het incasso kort geding in de jaren ’80, waarmee tegemoet werd gekomen aan ondernemers. Daarnaast heeft hij gezorgd voor meer efficiëntie in de rechtszaal door als bode een poortwachtersfunctie in te nemen bij faillissementszittingen, welk initiatief de betrokken rechters aanzienlijke tijdwinst opleverde. Een bevlogen man met een hart voor de rechtbank die na 45 jaar dienst binnenkort afscheid neemt.

In het cover-interview neemt Hans van Veggel ons mee naar het jaar 1969, het jaar waarin hij begon bij advocatenkantoor Blaisse. In deze tijd telde de Amsterdamse Balie slechts 600 advocaten, bestond er nog geen fax en hingen natte kopieën nog aan een waslijn te drogen, hetgeen het geduld van de betrokken advocaat ernstig op de proef stelde. Van Veggel heeft in de Raad van Toezicht en de Raad van Discipline gezeten en is vier jaar deken geweest van de Amsterdamse orde. Hij is betrokken geweest bij de uitbreiding van het toezicht en het tuchtrecht. De belangrijkste eigenschap van advocaten is volgens Van Veggel in al die jaren echter niet veranderd: kunnen luisteren en nieuwsgierig zijn.

Zowel toen als nu zijn flexibiliteit en vindingrijkheid van groot belang. Zo laat Loes Mensink ons in de rubriek Is er leven na de advocatuur? zien dat haar bedrijf The Legal Bench antwoord geeft op de toenemende vraag naar een flexibele arbeidsmarkt voor advocaten. Mensink voorspelt dat legal tech de komende periode een grote ontwikkeling zal doormaken, dat de markt transparanter wordt en meer ruimte biedt voor los-vaste samenwerkingsverbanden. Lees in het interview hoe zij haar initiatief tot een bloeiende onderneming heeft uitgebouwd.

Flexibiliteit en vernieuwing lijken steeds sneller te gaan en vereisen veel energie, waardoor we niet moeten vergeten te ontspannen. In onze rubriek over tv-series rond advocaten aandacht voor de Netflix-serie Unbelievable en over de benadering van zedenzaken anno nu. Een beetje ontspanning maar ook bloedstollend spannend en van tijd tot tijd enigszins akelig ‘unbelievable’.

Ook in de jaren ’20 is er genoeg tijd voor borrelpraat; dit keer bij advocatenkantoor Boontje. Voor deze gelegenheid hebben de advocaten een karaokeset van de buren geleend. Tijdens de borrel wordt ook de broccoli-bitterbal uitgeprobeerd, die door onze redacteuren wordt afgekeurd. Tsja, dit is ook een decennium van uitproberen, van trial and error. Dat er veel verandering aankomt is zeker.

Verandering in de structuur mocht advocatenkantoor De Breij in hun bijzondere kantoorpand aan het Vondelpark, gebouwd in 1905, echter niet aanbrengen van de gemeente. Dit keer in de rubriek Bouwstenen over vernieuwing van een pand waarin klassieke structuren en details zoals glas-in-loodramen behouden zijn gebleven.

Pak het ABB erbij en lees deze bijzondere verhalen, die de Amsterdamse Balie zo kleurrijk maken. Namens de redactie van het ABB, fantastische jaren ’20 gewenst!

Juliette Daniëls, hoofdredacteur ABB

Highlights van maart 2020 en eerdere nummers:

Interviews

Interview – ‘Houd een gezonde twijfel’

02 maart 2020|

Oud-deken Hans van Veggel kijkt terug op 50 jaar advocatuur Oud-deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Hans van Veggel werkte lang als partner bij Stibbe en had zitting in de Raad van Toezicht en [...]

Van de Deken

Van de Deken: Us too?

06 december 2019|

Het zijn sowieso geen vrolijke tijden in de advocatuur. Als u dit leest, hebben we al drie maanden leren leven met een nieuwe werkelijkheid. Een werkelijkheid waarin – zo staat wel zo goed als vast [...]

Founders 2.0

Founders – Ysquare

02 maart 2020|

‘We proberen er samen echt iets leuks van te maken’ In het mooie NoMA-gebouw worden we ontvangen door drie van de founders van het in april 2019 opgerichte advocatenkantoor Ysquare, een nichekantoor gericht op commerciële [...]

Founders – Aalmoes Advocaten

06 december 2019|

Als founder van Aalmoes Advocaten is Manon Aalmoes een begrip in de Bijlmermeer. Het kantoor is gespecialiseerd in strafrecht en personen- en familierecht. De soms grote strafzaken die zij behandelde, brachten mr. Aalmoes naar Aruba, [...]

De Stelling