Bouwstenen – ‘Het is verleidelijk de hele dag naar buiten te kijken’

Everaert Advocaten

Met een magnifiek uitzicht over ’t IJ en op steenworp afstand van het Amsterdamse Paleis van Justitie staat het pand waar Everaert Advocaten nu bijna vijf jaar gehuisvest is en binnenkort haar vijfendertigjarig bestaan zal vieren. Reden genoeg om een kijkje te gaan nemen bij het eerste migratierechtkantoor van Nederland. Advocaat-partner Hermie de Voer en kantoordirecteur Onno Bijker praten ons bij over de keuzes die bij een nieuwe ruimte komen kijken.

Tekst : Quirine des Tombe en Tomasz Kodrzycki

Everaert Advocaten heeft altijd op centrale plekken in de stad gezeten: in een verder verleden zijn ze begonnen aan de Keizersgracht, om vervolgens via de Weteringschans naar het Rokin te trekken. Dat laatste pand was erg gesloten (‘Je kunt een hele dag iemand niet zien’), onhandig ingedeeld en behept met aardig wat loze vierkante meters. Dat moest anders, en de zoektocht naar wat nieuws was medio 2012 een feit. Voorwaarden waren: (weer) een mooie plek in het centrum met allure, die goed bereikbaar is met fiets/OV/auto, waar wat moderner gewerkt kon worden en die gekenmerkt werd door een open sfeer.

Compromis
Everaert Advocaten is sinds november 2012 de eerste bewoner van de zevende verdieping van het pand. Dat was destijds de grootst beschikbare verdieping. Hoewel het aantal vierkante meters aan het Rokin te hoog was, leken de ruim 500 m² (32 werkplekken) aan het IJdok in eerste instantie te weinig. Echter, omdat de verdieping casco werd opgeleverd en dus nog een blank canvas bood, was qua indeling alles mogelijk. Dit zette het kantoor aan het denken over hoe het ‘moderner werken’ en de ‘informele sfeer’ invulling moesten krijgen. Er werd een extern bureau ingehuurd en een interne commissie aangesteld om de wensen van de medewerkers om te zetten in een uitvoerbaar plan. De meningen bleken te verschillen. Met name de discussie over ‘Vast vs. Flex’ bleek ook hier de moeilijkste knoop om door te hakken. Het werd een compromis: de advocaten hebben ieder een eigen bureau, in principe vier bureaus per ruimte, alle werkplekken worden verdeeld door glazen wanden en verder is alles open. De architect tekende het voor en het besluit was genomen.

Internationale uitstraling en toch huiselijk
Bij de internationale en veelal zakelijke migratierechtpraktijk van het kantoor past een dito uitstraling. En indruk maken doet de moderne architectuur aan deze kant van het Centraal Station wel, afgemaakt door de grandioze locatie met uitzicht op het IJ en alles wat daar voorbij vaart (‘Het is verleidelijk de hele dag naar buiten te gaan kijken’). Binnen is het eerste dat opvalt de wereldkaart die over de hele breedte van de receptie met witte vlakken is ingelegd op een met houten latten beklede muur. Op de muur ertegenover hangen tien grote en indrukwekkende foto’s van voormalig cliënten in de uitoefening van het beroep of bedrijf waarvoor de advocaten van Everaert een vergunning voor hen hebben verkregen. De foto’s zelf zijn op hun beurt ook gemaakt door een oud-cliënt. Dat geldt overigens voor alle kunst aan de muur: het kantoor kent een lange traditie van het eren van de kunsten en hun cliënten op deze wijze. Vanwege de glazen wanden en deuren door het hele kantoor is het overal licht.

Op vele plekken binnen het kantoor komen de houten latten terug. Zo ook in de gemeenschappelijke ruimte. De warmte die het hout uitstraalt, doet recht aan de gezochte huiselijkheid zonder afbreuk te doen aan het zakelijke karakter. Zakelijk maar toch niet kil is het – prettige – gevoel dat ons bekomt tijdens de rondleiding. De zogenoemde houten driehoek binnen deze ruimte is de kern van de verdieping. Daar staan de essentialia: het koffiezetapparaat, de jurisprudentiebundels, de champagneglazen, én, voor iedereen die ook maar overweegt om ergens over te mopperen, een ‘gentle reminder’ dat moppersmurf hier niet welkom is. In deze ruimte wordt elke dag samen geluncht en wordt meer dan eens gelachen om de mensen die zich in het hotel er tegenover onzichtbaar wanen.


Buur(t)
Everaert Advocaten heeft goed contact met haar buren binnen het pand. Nadat deze allemaal geïnstalleerd waren, is er een ‘Gluren bij de Buren’-borrel georganiseerd zodat iedereen kon doen wat de naam van de borrel doet vermoeden. In het pand zitten nog een aantal andere advocatenkantoren, waar Everaert Advocaten ook weleens mee samenwerkt. De buurt zelf heeft de afgelopen vijf jaar een behoorlijke slag gemaakt. Er zijn winkeltjes en restaurants gekomen, waaronder – onlangs nog – het comedy café.

Missie geslaagd
Als wij de doelen die Onno Bijker ons toegelicht heeft, leggen naast het beeld dat wij van het kantoor hebben gekregen, komen we tot de conclusie dat Everaert Advocaten in haar opzet is geslaagd: een strak pand, van alle moderne gemakken voorzien, op een mooie plek, met een inrichting die het internationale karakter van het kantoor eer aan doet en tegelijkertijd haar medewerkers een huiselijke sfeer biedt. Dat vindt het kantoor zelf ook; ze hebben net voor nog eens vijf jaar bijgetekend.