ABB maart 2018

Editie maart 2018

 • ‘Het is ontzettend belangrijk om toezicht in eigen hand te houden’

  Nieuwe deken Evert-Jan Henrichs benoemt zijn speerpunten Met trots stellen we aan u voor: mr. Evert-Jan Henrichs, de nieuwe deken van de ­Amsterdamse Orde van Advocaten. Daags nadat hij officieel is gekozen, spreekt het ABB met hem over zaken als het toenemende belang van zelftoezicht, de ­groeiende negatieve beeldvorming van …Lees verder »
 • Borrelpraat – Een gezellige bende

  Deze keer zijn we uitgenodigd door AD Advocaten. Op de standaard borreltijd – vrijdagmiddag – openen de deuren tot de borrellocatie, het eigen kantoor op de Roemer Visscherstraat in de Vondelbuurt. We maken haast, want er is bij de uitnodiging ook direct een eindtijd medegedeeld. Mmm, hoe zit dat? Nou …Lees verder »
 • Founders – Grote vis in een kleine vijver

  Axon Axon is gespecialiseerd in life sciences – alles dat te maken heeft met geneesmiddelen, biotechnologie, medische technologie en voedsel. Een toekomstgerichte sector waar de ontwikkelingen razendsnel gaan. Het ABB sprak met de oprichters en hun collega’s. ‘2018 wordt het life sciences jaar’. Tekst: Marloes van den Eeckhout en Lara …Lees verder »
 • Bouwstenen – Rijke geschiedenis en veel spektakel

  In het voormalig pand van de eerste liftenfabriek van Nederland aan de Nieuwe Achtergracht is BMZ (Beltman van Marle ­Zoutberg) advocaten gevestigd. Vanuit een van de ruime kamers van het kantoor kijken wij uit over de gracht en de oude Amsterdamse ­brandweerkazerne ‘W’, van 1909 tot 1984 de hoofdkazerne van …Lees verder »
 • L4L – Dag van de Bedreigde Advocaat vraagt aandacht voor Egyptische confrères in nood

  Op de Dag van de Bedreigde Advocaat op 24 januari 2018 namen enkele tientallen advocaten deel aan een manifestatie voor het Paleis van Justitie in Den Haag uit solidariteit met collega’s in het buitenland die worden belemmerd in hun beroepsuitoefening. De focus lag dit jaar op Egypte. Ondanks het gure …Lees verder »
 • Vakantieverhuur aan banden in huisvestingsverordening

  Met meldplicht en een verkorting van de toegestane termijn van 60 naar 30 dagen probeert de gemeente Amsterdam greep te krijgen op de ­explosief stijgende vakantieverhuur van woonruimte. Via platforms als Airbnb, Wimdu, HomeAway en Booking.com maakte het toeristisch verhuren van de eigen woning de afgelopen jaren een sterke groei …Lees verder »
 • Van procedures naar piepers

  Leven na de advocatuur Op 1 januari 2013 maakte Arwin Bos de overstap van de Zuidas naar het platteland. Van procedures naar piepers: een groter contrast bestaat niet, zo is de eerste indruk. Maar er zijn ook opvallend veel gelijkenissen. In het tweede deel van onze serie over uitstijgers uit …Lees verder »
 • Rechtshulp aan cliënten psychiatrie komt onder steeds grotere druk

  Deel 1: Vereniging van Psychiatrisch Patiëntenrecht Advocaten Nederland (vPAN) De Nederlandse Orde van Advocaten heeft 29 specialisatieverenigingen geregistreerd, waarvan vijf een keurmerk van de NOvA dragen. In deze nieuwe rubriek neemt het ABB een kijkje achter de schermen bij een aantal van deze verenigingen. We beginnen met de Vereniging van …Lees verder »
 • Van de Deken – Gedragsregels en gedagregel

  Het is zover. Op 14 februari jl. heeft de Algemene Raad de nieuwe gedragsregels voor de advocatuur vastgesteld. De eerdere versies dateerden uit 1968, 1980 en 1992 zodat de houdbaarheidstermijn van 12 jaar van de eerste twee versies met 26 jaar voor de versie uit 1992 meer dan verdubbeld is. …Lees verder »
 • Edward Brans over de strijd voor goede lucht

  Vereniging Milieudefensie en Stichting Adem tegen de Staat: doet de Staat voldoende om een goede kwaliteit van onze lucht te behouden? De Jonge Balie nodigde mr. Edward Brans van landsavocaat Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn uit voor een toelichting. Tekst: De Jonge Balie Amsterdam De Jonge Balie Amsterdam organiseert elke …Lees verder »
 • IN – Lenneke de Baar

  Wanneer bent u beëdigd? Op 28 februari 2018. Wat heeft u hiervoor gedaan? Met mijn beëdiging is een einde gekomen aan een jaar wonen en werken in New York. Ik heb deelgenomen aan NautaDutilh’s ‘New York calling’-programma: voorafgaand aan mijn advocaat-stage een jaar lang deel uitmaken van een klein, hecht …Lees verder »
 • Mutaties Balie maart 2018

  Het ABB publiceert elk kwartaal een overzicht van de mutaties van de Balie. Dit bevat de namen van advocaten die op het tableau zijn gesteld, advocaten die van het tableau zijn geschrapt, overlijdensberichten en diverse adreswijzigingen. Het overzicht van maart 2018 kunt u hier in de vorm van een pdf …Lees verder »