ABB december 2015

ABB_december_2015.indd
Editie december 2015

 • Britta Böhler: ‘Een goede advocaat is een creatieve advocaat’

  Ze maakte naam als advocaat van onder meer Volkert van der G. en Ayaan Hirsi Ali, zat voor GroenLinks in de Eerste Kamer en verwierf ook literaire faam. Tegenwoordig is Britta Böhler hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Een ­terugkeer naar de actieve advocatuur ambieert zij niet. Al met …Lees verder »
 • Borrelpraat: Familierecht op de Zuidas

  Deze keer zijn we uitgenodigd op de openingsborrel van Fam. Advocaten, gevestigd op de Zuidas. We vernemen dat dit het eerste in familierecht gespecialiseerde kantoor is dat gevestigd is in deze hoek van Amsterdam, waar toch een vrij grote concentratie van advocatenkantoren is gelegen. Het kantoor is zo populair, dat …Lees verder »
 • Ovidius: Project limoncello

  Ovidius Law B.V. is gevestigd in het indrukwekkende bedrijfsverzamelgebouw ‘The Bell’ aan de Sarphatistraat, het voormalig Rijks Magazijn van Kleding uit 1874. Het is een boutiquekantoor dat zich richt op arbeidsrecht, contractenrecht en ondernemingsrecht. We spraken met de trotse oprichters: Jessica Niezen, Sjoerd van der Velde en Bram de Haas …Lees verder »
 • Flexibilisering – ook in de advocatuur

  Flexibilsering van de arbeidsmarkt is al jarenlang een veelbesproken onderwerp. Voorafgaand aan de invoering van de Wet Flexibiliteit en Zekerheid (“Wfz”) in 1999 uitte de Stichting van de Arbeid de vrees ‘dat er in de toekomst naast een harde kern van vaste werknemers, een groeiend legertjes van arbeidsnomaden zou ontstaan, …Lees verder »
 • De Stelling: Vluchtenlingencrisis verzwaard door verdragen?

  De vluchtelingenproblematiek beheerst al tijden het nieuws en de politiek.  Zeker de inwoners van plaatsen die te maken krijgen met de komst van een asielzoekerscentrum laten hun stem steeds harder horen. Discussies over de opvang van vluchtelingen worden heftiger. Europese en internationale verplichtingen schuren soms met de door de politiek …Lees verder »
 • Ronald Schleurholts (cepezed) over project tijdelijke rechtbank: ‘De aanbesteding was ons op het lijf geschreven’

  Een tijdelijke rechtbank in het nieuw te verrijzen Gebouw G moet uitkomst bieden tijdens de gedeeltelijke sloop en verbouwing van de hoofdstedelijke rechtbank. Voor het ontwerp van het nieuwe pand tekende architectenbureau cepezed, met wiens directeur Ronald Schleurholts het ABB een interview had over de gehele operatie. Test: Lara Smeets …Lees verder »
 • Van de Deken: “Wat kost dat!”

  De tijd waarin je als advocaat en procureur met een dikke tas met procesdossiers en stukken de rechtbank of het Hof binnenging voor de wekelijkse rolzittingen ligt alweer jaren achter ons. Zo ook de tijd dat de strafadvocaat met een toga over de arm en een tas met zes exemplaren …Lees verder »
 • Jonge Balie december 2015: Na de schok van Parijs

  Op het moment van schrijven zijn in Nederland de eerste natte sneeuwvlokken gevallen en denk ik op het strand van Bali tevreden terug aan de herfst. Tegen de tijd dat ik weer in Nederland ben trappelt de Sint over de Amsterdamse daken en kan de kerstversiering uit de kast. Heerlijke …Lees verder »
 • Moord op Turkse Deken

  Lawyers for Lawyers (L4L) en Fair Trial Watch (FTW) zijn diep geschokt door het overlijden van hun collega-advocaat Tahir Elçi, deken van de Orde van Advocaten van Diyarbakir in Zuidoost-Turkije, op zaterdag 28 november 2015. Elçi werd na afloop van een persconferentie op klaarlichte dag door het hoofd geschoten en …Lees verder »
 • Mutaties Balie – december 2015

  Het ABB publiceert elk kwartaal een overzicht van de mutaties van de Balie. Dit bevat de namen van advocaten die op het tableau zijn gesteld, advocaten die van het tableau zijn geschrapt, overlijdensberichten en diverse adreswijzigingen. Het overzicht van december 2015 kunt u hier in de vorm van een pdf …Lees verder »
 • IN – Nynke Bakkenes (Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers)

  ‘Ik ben in 2011 met de RAIO-opleiding begonnen. In dat kader doorloop ik een buitenstage als advocaat bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers. Ik ben op 11 november 2015 beëdigd’. Waarom advocatuur? ‘Als RAIO ben ik werkzaam geweest als griffier, rechter en officier van justitie. Een buitenstage als advocaat biedt …Lees verder »
 • OUT – Pim Oosterlaken (de Huisadvocaat, Gemeente Amsterdam)

  Wanneer bent u beëdigd? ‘Ik ben op 1 februari 2010 beëdigd. Sinds 2006 heeft de gemeente Amsterdam een intern advocatenkantoor, de Huisadvocaat. Daar werken inmiddels elf advocaten, allemaal in dienst bij de gemeente Amsterdam. Ik werkte al langer voor de directie Juridische Zaken van de gemeente en toen in 2010 …Lees verder »