ABB september 2018

Editie september 2018

 • Interview: ‘Advocaten in Nederland zijn een beetje blasé geworden’

  Boris Dittrich over tien jaar campagne voor homorechten Na ruim tien jaar in de frontlinie tegen anti-homogeweld en ­discriminatie stopt voormalig advocaat en rechter Boris Dittrich met zijn werk voor Human Rights Watch om een gooi te doen naar een zetel in de Eerste Kamer voor zijn partij D66. Zijn …Lees verder »
 • Borrelpraat – Hey Mrs. DJ!

  Dit keer geen borrelpraat bij een kantoor maar een ‘uitje’ met onze eigen redactie. We spreken af bij Roest. Niet helemaal een willekeurige keuze, want we willen ook een beetje kunnen dansen. Die avond staat ‘Jonge Vogels’ op het programma, een initiatief van DJ School Amsterdam dat een podium biedt …Lees verder »
 • Founders – WIJ advocaten

  WIJ Advocaten adviseert en procedeert op het terrein van het aansprakelijkheids-, verzekerings-, en gezondheidsrecht. Voor een groot deel opereert het kantoor in een branche die van oudsher toch vooral een mannenbolwerk is. Hoe houden de dames van WIJ Advocaten zich daarin staande? Het ABB spreekt met drie oprichters van het …Lees verder »
 • L4L: Nederlandse advocaten naar Colombia: ‘Van de collega’s die wij steunen, is nog niemand vermoord’

  Op uitnodiging van Colombiaanse advocaten en mensenrechtenverdedigers bezoekt een internationaal gezelschap van juristen van 1 tot en met 8 september Colombia. Namens Lawyers for ­Lawyers nemen Wout Albers en Ron Rosenhart deel aan de missie. De bedreigingen aan het adres van advocaten en mensenrechtenactivisten in Colombia nemen de laatste tijd …Lees verder »
 • Leven na de advocatuur – Restaurant De Zee

  Wie kent ze niet? Advocaten die liever aardappels telen, handtassen ontwerpen of pizza’s bakken dan week in week uit ploeteren op processtukken. Advocaten die hun droom najagen. Lammert Miedema is een van die advocaten. Na een wandeling op Terschelling besloten hij en zijn vriendin daar een leegstaand pand te kopen …Lees verder »
 • Actualiteiten – Minder pleittijd bij gerechtshof Amsterdam: meer tijd voor interactie

  Al enige tijd denken de raadsheren van het hof Amsterdam na over hoe de pleidooizittingen ­efficiënter kunnen worden ingericht. Dit heeft er toe geleid dat in sommige zaken de spreektijd van dertig minuten wordt verkort naar tien. Mrs. Melissen en Meijer, raadsheren van het Amsterdamse hof geven ­uitleg: ‘Advocaten mogen …Lees verder »
 • Specialistenverenigingen 3: Nederlandse Vereniging van Advocaten-Belastingkundigen (NVAB)

  In 1996 is de NVAB door Hans Hertoghs, Charles Langereis (destijds Stibbe) en Willem Stevens (Caron & Stevens/Baker & McKenzie) opgericht met als doel de fiscale advocatuur te bevorderen. Momenteel telt deze specialisatievereniging 160 leden die zichzelf belasting(proces)recht specialisten mogen noemen. We spraken met Paul Kraan, bestuurslid van de vereniging, …Lees verder »
 • Bouwstenen – ‘De Mensch, de stof opwekkend en beheerschend’

  Op de zoveelste zonovergoten middag die deze zomer kenmerkt, zoeken wij verkoeling bij Labré Advocaten. Het kantoor is gevestigd in het gebouw De ­Lairesse, het voormalige laboratorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam aan de De Lairessestraat. Wij worden gastvrij ontvangen door Tim Boer, partner bij het kantoor, die ons …Lees verder »
 • Van de Deken – Oppassen met vertrouwelijkheid confraternele correspondentie

  Als u dit leest, zijn de Gedragsregels 2018 een half jaar van kracht. Een goed moment om je af te vragen hoe de praktijk omgaat met de meest ingrijpende wijziging, die van de gedragsregel over het beroep doen op confraternele correspondentie. Want een tamelijk streng regime – een algeheel verbod …Lees verder »
 • Jonge Balie Amsterdam – Arbeidsrecht in de platformeconomie

  Tijdens de Jonge Balie-lezing van 21 juni 2018 sprak prof. mr. Jaap van Slooten, arbeidsrechtadvocaat bij Stibbe en hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, over de juridische aspecten van ­platformarbeid. Na afloop van de lezing mochten wij hem nog een aantal vragen stellen over dit zeer actuele thema. Kunt …Lees verder »
 • IN – Bente Kruijswijk, MAAK Advocaten

  Wanneer bent u beëdigd? Op 11 juli jl. ben ik beëdigd. Wat heeft u hiervoor gedaan? Mijn studententijd bestond uit het behalen van de bachelor fiscaal recht, rechtsgeleerdheid en de master informatierecht aan de UvA. Hoogtepunt van deze tijd was de uitwisseling naar New York. Dat was fantastisch. Daarnaast heb …Lees verder »
 • OUT – Martin Lambregts, Kan Piek Fiscale Advocatuur

  Wanneer bent u beëdigd? In juli 2014. In welke rechtsgebieden heeft u zich gespecialiseerd? In fiscale procedures, waaronder ook fiscaal strafrecht en civiele procedures met een fiscale component. Kortom: fiscale advocatuur. Welke zaak zal u het beste bijblijven? De zaak waarin ik voor de laatste keer in advocatentoga optrad in …Lees verder »
 • Mutaties Balie – september 2018

  Het ABB publiceert elk kwartaal een overzicht van de mutaties van de Balie. Dit bevat de namen van advocaten die op het tableau zijn gesteld, advocaten die van het tableau zijn geschrapt, overlijdensberichten en diverse adreswijzigingen. Het overzicht van september 2018 kunt u hier in de vorm van een pdf …Lees verder »