Bouwstenen – Een tikje eigenzinnig

Voor de Bouwstenen-rubriek een bezoek aan Ovidius Law in het pand ‘The Bell’, het voormalig Rijks Magazijn van Kleding uit 1874 en ooit kantoor van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). De drie enthousiaste oprichters van Ovidius, Jessica Niezen, Bram de Haas van Dorsser en Sjoerd van der Velde, zijn goed voorbereid om ons allerlei weetjes over het gebouw te vertellen.

Tekst: Benjamin Bijl & Mayk Koria

Bij binnenkomst in The Bell begrijpen we het enthousiasme. Een grote entree dat ruime, industriële en toch zakelijke uitstraling heeft. The Bell wordt een ‘bedrijfsverzamelgebouw’ genoemd, wat duidelijk wordt door het grote bord met verschillende bedrijfsnamen dat naast de receptie hangt. Altijd aardig om te zien dat er op zo’n mooie locatie veel advocatenkantoren zijn gehuisvest, waarbij overigens Ovidius Law een van de eerste was.

‘Rijksmagazijn voor Kleeding en Uitrusting’
The Bell heeft een rijke historie. Het is gebouwd tussen 1873 en 1875 in opdracht van het toenmalige Departement van Oorlog voor militaire opslag en distributie van kleding en andere uitrusting van het Nederlands leger. Het gebouw heeft heel lang een soortgelijke functie gehad totdat het in 1970 werd gebruikt door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. In 1974 werd het gebouw vol gezet met kleine cellenkantoren. De ruimte werd namelijk tot 2008 gebruikt als politiebureau. In het, geheel in de stijl van The Bell, aangebouwd nieuwbouwgedeelte is de woningcorporatie Stadgenoot gevestigd. Stadgenoot is tevens eigenaar van het gebouw.

Palimpsest
De door Time Magazine als ‘America’s best architect’ uitgeroepen Steven Holl heeft de leiding over de volledige renovatie van The Bell in 2010. Holl is een architect uit New York en bekend van het ontwerpen van onder andere Bellevue Arts Museum in Washington en Princeton University. Daarnaast ontwierp hij in 2000 al het bekende ‘groenkoperen paviljoen’, gelegen naast The Bell.

Holl kreeg de opdracht om de historie van het gebouw zichtbaar te laten, maar tevens elementen te verwerken die de nieuwe bestemming van het gebouw goed zouden weergeven. Het thema dat Holl hiervoor gebruikte is het mooie woord ‘Palimpsest’. Dit bijzondere begrip staat voor een hergebruikt stuk perkament. Maar wat heeft dit in vredesnaam met het ontwerpen van een gebouw te maken? Bij het gebruik van Palimpsest werd de bovenste laag (met de tekst erop) afgeschraapt zodat het perkament opnieuw kan worden beschreven. De mooie eigenschap van Palimpsest is dat doorgaans het oorspronkelijke document (inclusief) tekst bewaard werd gebleven en daarbovenop het nieuwe stuk alsnog goed zichtbaar was. Daar is de koppeling terug naar Holl: het oorspronkelijke karakter van het gebouw bleef bewaard, maar werd overgoten met een compleet nieuw sausje.

Stephen Holl kreeg opdracht de historie
van het gebouw zichtbaar te laten

Die oude kenmerken zijn volop zichtbaar in het gebouw; houten en gietijzeren balken zijn weer tevoorschijn gehaald en aangebrachte bouwsels in het gebouw zijn weggehaald. Lange hoge gangen met aan weerszijden kamers (de oude cellen) die de basis van The Bell vormen. De kamers zijn los en in clusters te huren. Zo heeft Ovidius een aantal kamers naast elkaar op een gedeelte van de gang waar ook andere bedrijven kamers hebben. De bedrijven die hier zijn gehuisvest zitten bij elkaar op de gang, maar hinderen elkaar niet. Ook de buitenkant is overigens compleet in de originele staat teruggebracht. Een neoclassicistische bouwstijl, voor de liefhebber. Na de renovatie heeft het gebouw de chique naam The Bell – Office Suites gekregen en was het klaar voor verhuur.
Toen Niezen net voor zichzelf begon, kwam ze het gebouw op internet tegen en wilde ze hier dolgraag haar intrek nemen. Licht, hoge muren en symmetrie gaven hierbij de doorslag. Het bleek echter niet makkelijk. Het pand stond nog grotendeels leeg, maar op de vele telefoontjes en e-mails kwam geen gehoor. Omdat de aanhouder wint werd Stadgenoot uiteindelijk bereikt en kon Niezen haar intrek nemen. Toen samen met Van der Velde en De Haas van Dorsser het huidige Ovidius werd opgericht is besloten op deze mooie plek te blijven. De advocaten, gespecialiseerd in arbeidsrecht, contractrecht, privacy en ondernemingsrecht, zijn nog steeds dolblij. Iedereen bij Ovidius gaat begrijpelijk met veel plezier naar hun kantoor in The Bell. Ovidius heeft er ook bewust voor gekozen om niet in het centrum te gaan zitten, maar wel in een mooi historisch pand dat goed bereikbaar is. Het gebouw past ook bij het karakter van Ovidius: professioneel en een tikje eigenzinnig.

Oude bel
De oplettende lezer vraagt zich natuurlijk nog af waarom een oud, gerestaureerd kledingmagazijn van het leger eigenlijk ‘The Bell’ heet? Het is geen knipoog naar de historie van het gebouw. Toen het pand werd omgedoopt naar een bedrijfsverzamelgebouw kon er beneden bij de receptie op een oude ‘bel’ gedrukt worden, waarna de receptionistes klaarstaan. Het staat voor het hoge serviceniveau dat wordt geboden. Hoewel de oorspronkelijke bel weg is, werden we bij binnenkomst alsnog direct door de receptionistes geholpen.