Bouwstenen – Gezond werkklimaat in een duurzame omgeving

Het kantoor van Stibbe verhuisde onlangs naar de rand van het Beatrixpark aan het ­Beethovenplein, waar het een gloednieuw gebouw betrok dat werd ontworpen door ­architect Jo Coenen, bekend van de OBA. Wij spraken met Marcel Abbringh en Joop ­Janssen, beiden nauw betrokken bij de totstandkoming. De bouw was in handen van
Dura Vermeer en het interieur draagt het signatuur van Fokkema & Partners.

Tekst: Marloes van den Eeckhout en Yvette Kouwenberg

We worden ontvangen in de imposante vergaderzaal op de 9e etage die uitkijkt over het Beatrixpark. Vanaf de andere zijde van de verdieping is er uitzicht op de kantoren van de Zuidas. Het blijkt een treffende weerspiegeling van wat Stibbe met haar nieuwe onderkomen voorstaat: hard werken, maar met aandacht en zorg voor mens en omgeving.
‘Het vorige pand, dat 16 verdiepingen telde, nodigde minder uit tot persoonlijk contact. Medewerkers stuurden elkaar eerder een e-mail dan dat zij even bij elkaar binnenliepen voor overleg’, legt Joop Janssen uit. Hij vervolgt: ‘In het ontwerp hebben we dat geprobeerd te ondervangen door het pand minder hoog te maken en de verdiepingen te vergoten. Door de driehoek-achtige vorm van het gebouw waarin met veel glas is gewerkt kun je hierdoor op elke etage de hele afdeling overzien. Dat werkt persoonlijk contact in de hand, zoals we merken’.
De corner-offices zijn niet bestemd voor de partners van kantoor, zoals dat regelmatig gebeurt, maar zijn ingericht als flexwerkplekken. ‘We hebben alleen niet helemaal afscheid genomen van aparte werkkamers. Daar bleek toch behoefte aan te zijn. Bovendien wilden we voorkomen dat medewerkers ’s ochtends vroeg hun plek zouden reserveren zoals op het strand met het zogenoemde handdoekje leggen”, aldus Marcel Abbringh.
We staan te popelen om het met eigen ogen te aanschouwen. Daarom dalen we af naar de 6e etage voor een rondje over de afdeling en zijn direct onder de indruk van de bureaus die elektrisch in hoogte verstelbaar zijn en staand werken mogelijk maken. Het is leuk om te zien dat daarvan goed gebruik wordt gemaakt. Er staan bovendien hometrainers op elke afdeling die onder het bureau kunnen worden geschoven voor beweging tijdens het werk. ‘Zitten is immers het nieuwe roken. Regelmatige beweging vinden we erg belangrijk en gezond. Bovendien stimuleert beweging de hersenen en daarmee wordt de productiviteit ook weer verhoogd’, licht Abbringh toe. Ook sommige spreektafels kunnen op stahoogte worden gebracht met een simpele druk op de knop. ‘Dat geeft een wat informelere sfeer wat soms prettig kan zijn, zoals bij een sollicitatiegesprek’, aldus Abbringh.

bouwstenen_stibbe_4
Gezond werkklimaat
Ook op andere vlakken is er aandacht besteed aan een gezond werkklimaat. Op elke verdieping staat een grote schaal met vers fruit en een tappunt met plat en bruisend water. De gebruikelijke frisdranken zijn uit het assortiment, wat ook weer een hoop afval scheelt. De trappenhuizen zijn ruim opgezet en door de transparante muur goed zichtbaar om het nemen van de trap te stimuleren. Het voelt ‘Scandinavisch’ aan door het gebruik van natuurlijke kleuren en natuurlijke producten zoals hout en natuursteen.
Een leuk detail is dat de vergaderzalen een ode zijn aan de stad, want ze zijn vernoemd naar bijvoorbeeld het Vondelpark en het Spui. De imposante vergaderzaal op de 9e etage is de Rokin-zaal, vernoemd naar de locatie waar Stibbe haar eerste kantoor vestigde. Waar de bibliotheek in het vorige pand een prominente rol speelde, past dat niet meer in het huidige digitale tijdperk. Hoewel veel is gedigitaliseerd en geautomatiseerd, heeft elke afdeling nog wel een eigen bescheiden bibliotheek.

bouwstenen_stibbe_2
Milieu
Het milieu is een belangrijk aspect geweest waarmee rekening is gehouden bij de ontwikkeling van het pand. ‘We hebben bewust gekozen voor minder parkeerplaatsen zodat medewerkers en bezoekers die niet van ver hoeven te komen de fiets of het openbaar vervoer nemen,’ vertelt Jansen. ‘In de entreehal hangt een scherm met de actuele vertrektijden van de NS. Verder hebben we een hybride kantoorauto en diverse kantoorfietsen ter beschikking. Er is verder veel aandacht besteed aan klimaatbeheersing. We hebben een warmte-koude opslag onder de grond en de buitenkant van het pand is gemaakt van een speciaal materiaal dat warmte vasthoudt in de winter. Ons kantoor is CO2-neutraal. We zijn dan ook trots op ons BREEAM Excellent certificaat, een keurmerk voor duurzaamheid.’

bouwstenen_stibbe_1
Stibbe-toren
‘Eigenlijk is dat ook een van de redenen waarom we hebben gekozen voor een geheel nieuw pand’, licht de heer Abbringh toe. ‘Het oude pand voldeed kort gezegd niet meer aan de eisen van deze tijd. We hebben in het kader van MVO eerst nog overwogen om het oude pand te verbouwen, maar eigenlijk kwam het erop neer dat het hele gebouw gestript moest worden. Dat vonden we niet optimaal. Toen de eigenaar een nieuwe bestemming voor de Stibbe-toren bleek te hebben, waardoor leegstand kon worden voorkomen, was de keuze snel gemaakt.’
De locatie bleek eveneens een uitgemaakte zaak. Stibbe heeft ervoor gekozen dicht bij de Zuidas te blijven om daarmee de verbinding te houden met klanten en de andere grote kantoren waarmee zij veel samenwerkt. Abbringh: ‘ING was destijds eigenaar van de grond waarop ons kantoor nu staat. Omdat ING zelf niet meer aan ontwikkeling deed hebben wij de grond van de bank overgenomen. Jo Coenen had toen al een concept-ontwerp voor de kavel gemaakt en daar zijn we vervolgens mee aan de slag gegaan’.

bouwstenen_stibbe_3
Inspraak
Stibbe blijkt veel inspraak te hebben gehad in het ontwerp. Tien jaar duurde het voordat de eerste plannen werkelijkheid werden. Er is een interne bouwcommissie samengesteld die veel contact had met de (interieur)architect. Bovendien is intern veel gesproken over de plannen en konden alle personeelsleden hun wensen kenbaar maken, zodat het pand naar ieders wens is geworden. Op de vraag of er eventueel wensen niet in vervulling zijn gegaan antwoorden beide heren ontkennend. ‘Met uitzondering van de wens van de medewerkers voor een zwembad en bioscoopzaal’, voegt Jansen  gekscherend toe.
Het gebied rond het Beatrixpark is volop in ontwikkeling. De functies wonen en werken zijn al vertegenwoordigd. In de toekomst komt er een culturele functie bij. Om de integratie tussen deze disciplines te realiseren heeft de gemeente Amsterdam bedongen dat er een openbare koffiebar in de plint van het kantoorpand komt. Het is alleen nog wachten op de vergunning. Stibbe heeft ‘van de nood een deugd gemaakt’ door naast de koffiebar op de begane grond ook een printfaciliteit in te richten waarvan het publiek gebruik kan maken.

Stibbe heeft zo het kantoor van de toekomst neergezet waarmee het Nieuwe Werken mogelijk wordt gemaakt. Hiermee kan Stibbe zich volgens ons dan ook met trots ‘De Nieuwe Werkgever’ noemen.