Voor de rubriek bouwstenen ging ik op woensdag 8 februari op bezoek bij Greenberg Traurig, LLP (“GT”) waar ik sprak met Marijn Bodelier, partner bij GT. Dit kantoor was lange tijd gevestigd in het Hirschgebouw aan het Leidseplein, maar is in maart van vorig jaar verhuisd naar Valley aan de Zuidas. Valley heeft dermate veel prijzen gewonnen dat het zeker een plek in deze rubriek verdient. Zo heeft het bijvoorbeeld de Emporis Skyscraper Award 2021 gewonnen, waarmee het wereldwijd tot de beste skyscraper is gekozen die in het daaraan voorafgaande jaar is gebouwd.

Tekst: Diederik Palstra

Valley bestaat uit drie torens die gedeeltelijk uit natuursteen en gedeeltelijk uit glas zijn opgetrokken. GT is gehuisvest op de derde en vierde verdieping van de Zuidtoren. Valley is een multifunctioneel complex. De eerste zeven verdiepingen van de drie torens bestaan uit kantoren, en verder zijn er woonappartementen, horeca en winkels.

Kun je in het kort vertellen wat voor kantoor GT is? 

MB: “GT is een full service-kantoor van Amerikaanse oorsprong. We zijn wereldwijd met zo’n 2.650 advocaten en daarmee één van de grootste kantoren ter wereld. Het is één kantoor met één winst en verliesrekening en niet een samenwerking van verschillende regionale kantoren zoals je dat ook wel ziet. We bestrijken alle rechtsgebieden en hebben in Amsterdam advocaten, notarissen, kandidaat-notarissen  en fiscalisten. “

Waarom zijn jullie naar de Zuidas verhuisd?

“We groeiden eenvoudigweg uit het pand aan het Leidseplein. Het had natuurlijk wel wat om in zo’n historisch gebouw in het centrum van de stad kantoor te houden, maar de laatste jaren groeiden we zo hard dat er onvoldoende ruimte was. We zijn inmiddels met zo’n honderd medewerkers in Amsterdam en we hadden bijna geen meeting rooms meer over in het Hirschgebouw. Doordat het een monument is, waren de mogelijkheden om het kantoor te verbouwen beperkt.”

Is er nog iets dat jullie missen aan het vorige kantoor?

“We waren toch wel wat verknocht aan het vorige kantoor. Het is een prachtig, historisch gebouw in het levendige centrum van de stad. Daarom zagen we wel enigszins op tegen de verhuizing. Vooralsnog zijn er echter alleen maar voordelen. Er is meer ruimte in ons nieuwe kantoor en iedereen heeft een grotere werkplek. De cliënten zullen het trouwens ook niet missen om naar het centrum van Amsterdam te reizen. Er was weliswaar een parkeergarage onder het gebouw, maar het was niet eenvoudig om er te komen. Dat is nu veel beter met station Amsterdam Zuid om de hoek en de ring vlakbij. We hebben een uniek, historisch gebouw ingeruild voor een even uniek maar nu gloednieuw gebouw, dat evenzeer tot de verbeelding spreekt.”

Heeft de verhuizing ook voor wijzigingen binnen kantoor gezorgd?

“Jazeker, het gebouw heeft duurzame prijzen gewonnen en daar wilden wij ook wat mee doen.  We hebben het duurzame van het pand doorgetrokken in onze kantoorruimtes door te investeren in onder andere verlichting die alleen aangaat bij activiteit, in goede isolatie en in geluidswerende materialen.  Ook bieden we de werknemers een duurzaam mobiliteitspakket aan, waar ze kunnen kiezen uit een elektrische fiets of een NS-Business Card, zodat ze de auto wat meer laten staan. Ook zijn we lid geworden van de Dutch Green Building Council. Dat is een landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving toekomstbestendig te maken met het oog op klimaatverandering. We kijken daarnaast hoe we meer duurzaam kunnen inkopen. Ook hebben we twee Environmental, Social en Governance  (ESG, red.) ambassadors per kantoor in Europa. Zij overleggen met elkaar hoe we meer aan ESG kunnen doen, ook qua sociale impact. Dat heeft er onder meer toe geleid dat we een secondment programma hebben opgezet voor advocaten uit Kiev in Oekraïne. Momenteel zijn er in dat kader twee advocaten uit Kiev bij ons op secondment voor onbepaalde tijd. Zij worden gewoon betaald en draaien mee in onze praktijk. Maar ook diversiteit en inclusie heeft onze aandacht. “

Wat bevalt jullie het meeste aan het nieuwe kantoor?

“In de eerste plaats de ruimte. Zoals gezegd zijn de werkplekken groter en hebben we meer meeting rooms. In het Hirschgebouw konden we niet uitbreiden. Hier hebben we twee verdiepingen die verbonden zijn met een interne trap. Deze is geïnspireerd op de High Line in New York waar je op een oude metrolijn tussen allemaal planten en bomen op grote hoogte een wandeling door de stad kunt maken. Er zit ook horeca in Valley. Zo heb je op de bovenste twee verdiepingen de Green Gastrobar. Dat is een restaurant met een skybar en skyrooms en een grandioos uitzicht over de stad. We zijn trouwens ook sponsor van AFC geworden. Dat is de voetbalclub naast Valley waar we op uitkijken. Ook leuk is dat Piet Oudolf, de landschapsarchitect, gezorgd heeft voor hangtuinen in het complex waardoor het in de zomer een heel groen gebouw is. Nu, in de winter, zie je dat natuurlijk wat minder. De appartementen in Valley hebben trouwens een 8 gekregen op de GPR Gebouwenschaal. GPR Gebouw meet duurzaamheid op vijf verschillende thema’s, zoals energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit  en toekomstwaarde. Valley is ontworpen door architect Winy Maas van MVRDV en heeft veel prijzen gewonnen. Het heeft ook een BREEAM Excellent certificering, de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Voor de Emporis Skyscraperaward 2021 die Valley heeft gewonnen kwam het trouwens maar ternauwernood in aanmerking, omdat de minimale hoogte voor een skyscraper 100 meter is en Valley daar maar net aan voldoet. Maar alle certificeringen en prijzen terzijde, bevalt het ons gewoon heel goed in het nieuwe kantoor. Het is een hele prettige werkplek.”