foto Gieneke van Wulfften Palthe

Een dag uit het leven van Gieneke van Wulfften Palthe (advocaat bij Palthe Oberman Advocaten)

Klinkt misschien vreemd, maar de werkdag begint al onder de douche. Levert helder moment om over het programma van die dag en lopende kwesties na te denken.

Na 15 jaar Houthof Buruma en binnenkort al weer 15 jaar bij ons nichekantoor Palthe Oberman, prijs ik mij gelukkig dat bijna geen dag hetzelfde lijkt en ik iedere dag met plezier naar kantoor ga. Het weer routinematig aansluiten bij de eeuwige woon-werkfile naar en van Amsterdam neem ik daarbij op de koop toe. Met koffie de auto in, eerste telefoontjes plegen of luisteren naar de radio.

Eerste telefoontje, zoals bijna iedere ochtend, met oudste dochter vanaf de fiets richting haar werk. Daarna telefonisch vooroverleg over de aandeelhoudersvergadering van die ochtend met als enig agendapunt het ontslag van een bestuurder. De avond ervoor tevergeefs met advocaat wederpartij nader onderhandeld over een minnelijke regeling. De aandeelhoudersvergadering gaat daarom door. Eenmaal aanwezig doen partijen op de valreep nog een poging er onderling uit te komen. En met succes. Met het ondertekenen van een vertrekregeling wordt de aandeelhoudersvergadering alsnog afgeblazen.

Terug op kantoor schuif ik aan bij de staart van de lunch. Eten met z’n allen aan een lange gedekte tafel. Wordt weer veel gelachen.

De middag wordt eerst besteed aan overleg met medewerkers over ontwikkelingen in lopende zaken, telefoongesprekken en e-mail verkeer. Om vervolgens het laatste deel van de middag aan een binnen gekomen nieuwe kwestie te werken: een leidinggevende bij cliënte blijkt via een interne WhatsApp groep kwetsende en discriminerende opmerkingen over de directeur en collega’s te hebben geuit. Of dit gedrag een dringende reden voor ontslag op staande voet van de medewerker oplevert is de vraag. Vrijheid van meningsuiting tussen collega’s onderling ten spijt, lijdt ons advies vanwege de ernst van de uitlatingen eens geen twijfel.

’s Avonds gegeten en vergaderd met bestuur van vereniging het Haerlems Juweel. Uiteindelijk weer redelijk gelukt interessante onderwerpen en sprekers voor de komende bijeenkomsten te vinden.

Thuis gekomen twee afleveringen van favoriete serie gekeken. Gezien late tijdstip was één aflevering verstandiger geweest.