Op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, wordt traditioneel de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt. Deze prijs, bestaande uit een medaille, certificaat en een geldbedrag van ongeveer 1,1 miljoen euro gaat dit jaar naar het Tunesische ‘Nationale dialoog’ kwartet. Dit kwartet bestaat uit een viertal Tunesische organisaties. Zij hebben in 2013 hun handen ineen geslagen en een cruciale bijdrage geleverd in de opbouw van een pluralistische democratie in Tunesië. Een van de vier organisaties is de ‘Ordre National des Avocats de Tunisie’;  de Tunesische Orde van Advocaten.

In januari 2011, ten gevolge van de Jasmijnrevolutie, de oorsprong van de Arabische Lente, heeft de regeringsleider van Tunesië de regering ontbonden en de noodtoestand uitgeroepen. De twee jaren hierop volgend kenmerken zich door een onstabiele politieke situatie. Eind 2013 neemt de Algemene Tunesische Vakbond (UGTT) het voortouw en start een overleg, in welk overleg zij betogen dat een neutrale overgangsregering nieuwe verkiezingen moet voorbereiden. De UGTT betrekt in dit overleg de Tunesische Orde van Advocaten, de Tunesische Organisatie voor Industrie en Handel en de Tunesische mensenrechten organisatie. Het overleg blijkt succesvol en in 2014 vinden de eerste democratische verkiezingen plaats.

Het Nobelcomité heeft laten weten dat zij hoopt dat de uitreiking van de prijs aan dit kwartet een inspiratie is voor iedereen die vrede en democratie nastreeft in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de rest van de wereld.

Een dag eerder dan de bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede werd de winnaar van de IBA (International Bar Association) Human Rights Award 2015 bekendgemaakt. Deze prijs is toegekend aan de Azerbeidzjaanse advocaat Intigam Aliyev. Hij heeft de prijs gewonnen voor zijn toegewijde strijd ter verdediging van de mensenrechten en de rechtsstaat in zijn land.

Door Lara Smeets