Sponsors gezocht voor menselijke warmte

Vanaf september 2015 wordt het oude Huis van Bewaring in de Havenstraat gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen. Zij komen voornamelijk uit Syrië, Irak en Eritrea. Om de vluchtelingen enige afleiding te bezorgen organiseert de Stichting Havenstraat sinds november 2015 met steun van Zuidas-kantoren wekelijks een diner met de vluchtelingen. De redactie spreekt met initiatiefnemer Marinus Pannevis, voorzitter van de Stichting Havenstraat.

Tekst: Marloes van den Eeckhout

Marinus Pannevis is ruim 40 jaar advocaat, woont in Amsterdam-Zuid en werkt bij DLA Piper. Hij zat ermee dat de vluchtelingen zich geweldig zaten te vervelen, terwijl een paar honderd meter verderop aan de Zuidas hard wordt gewerkt en veel geld wordt verdiend. Op 13 oktober 2015 was hij op weg naar kantoor langs het Huis van Bewaring gefietst. Hij zette zijn fiets tegen de gevel en liep naar binnen. Daar ontmoette hij een man van het Leger des Heils die de noodopvang runde. Zo hoorde Pannevis wat er speelde.

Pannevis legde het Leger des Heils zijn plan voor: ‘Wat vinden jullie ervan als ik wekelijks op kosten van Zuidas-kantoren een diner organiseer voor en met de vluchtelingen uit het Huis van Bewaring in Macy’s, het vroegere Haarlemmermeerstation tegenover het Huis van Bewaring?’ Dat viel in goede aarde.

vluchtelingenFoto: Alexandre Rotenberg / Shutterstock.com

Bij DLA Piper vond men het ook een mooi plan en zodoende heeft Pannevis Marc Molhuysen van dit kantoor bij het project betrokken. Zij besloten dat ze zouden starten zodra vijf andere kantoren geïnteresseerd zouden zijn. ‘Dat was rond in 48 uur! Kennelijk raakte ik de snaar, die ik zelf ook had: ik wil wat doen, maar weet niet wat’, aldus Pannevis. Zo vond het eerste diner plaats op 2 november 2015. De kantoren betalen en ‘leveren’ 15 kantoorgenoten, relaties of vrienden, die de avond meemaken. ‘De vluchtelingen doen zoveel mogelijk zelf. Goede Syrische kok? Graag helpen bij het koken. Ober geweest? Tafels dekken. Hetzelfde geldt voor barmannen, schoonmakers, paprikasnijders en ga zo maar door.’

Sindsdien vinden de diners iedere maandag plaats. 80 vluchtelingen/gasten eten en dansen met de 15 gasten van de donateur en 5 van de Stichting Havenstraat. Naast Pannevis en Molhuysen nemen Frans Stibbe en Nicole Vreeman van Deloitte deel in het bestuur van de stichting. ‘Wij noemen de Nederlandse gasten voor het gemak: de “Amsterdammers”. Wij zijn begonnen met een paar Zuidas kantoren, maar inmiddels zijn de donateurs over de hele stad verspreid. Elke onderneming die wil doneren en aanzitten, is welkom!’

Zorgen even vergeten
Voor de Amsterdammers begint het diner met een door het COA georganiseerde rondleiding door de noodopvang. Er wordt veel gesproken en uitgelegd over de positie van de vluchtelingen. ‘De achterliggende gedachte van het diner is heel simpel, namelijk ervoor te zorgen dat de mannen uit de Havenstraat wekelijks een avond even hun zorgen kunnen vergeten.’

De diners zijn gestart met de mannen uit de Havenstraat. Sinds februari 2016 nemen ook mannen, vrouwen en kinderen uit de andere Amsterdamse noodopvangen in de Marnixstraat, de Schipluidenlaan en de Flierbosdreef deel. Op 17 mei jl. vond alweer het 28e diner plaats. Er zijn intussen 2700 maaltijden geserveerd voor circa 550 Amsterdammers en 2200 vluchtelingen. De noodopvang in de Havenstraat sluit eind juni. Tot die tijd hebben zich 36 donateurs gemeld. Maar omdat de gasten uit andere opvanglocaties ook graag komen, heeft de stichting besloten om door te gaan. Zij zijn dus op zoek naar nieuwe donateurs, of donateurs die al een diner ondersteunden en dat graag nog een keer willen doen.

Dankzij de inzet van de vrijwilligers en de royale bijdragen van de donateurs kan de stichting ook andere activiteiten financieel ondersteunen zoals lesboeken Arabisch/Nederlands, ov-kaartjes voor taallessen en andere activiteiten, voetbaluitrustingen, de opzet van een vrijwilligersorganisatie van Syriërs met verblijfsvergunning die de huidige vluchtelingen helpen met hun kennis en ervaring en een stichting van Amsterdamse vrijwilligers, die zich inzet voor vluchtelingen.

Het zijn inspirerende avonden met non-alcoholische dranken, halal eten en mooie menselijke contacten. Verhalen worden rijkelijk gedeeld. Van de meest tragische over de oorlog en de reis naar Nederland, zoals van een hoogzwangere vrouw van wie haar man snel zou volgen maar onderweg overleed, met als gevolg dat zij dermate stress ervoer dat haar baby overleden ter wereld kwam, naar positieve verhalen van kinderen die in Amsterdam graag naar school gaan en al erg goed Nederlands spreken. De avonden eindigen regelmatig met Syrische, Iraakse en Eritrese dansen. In alle opzichten is dit dus een avond om niet te vergeten.

OPROEP
Wilt u ook een Haven Diner mogelijk maken of de vluchtelingen op een andere manier ondersteunen? Neem contact op met één van de bestuursleden van de stichting! Zie voor meer informatie: www.havendiners.nl.

DONATEURS:
De Haven Diners worden mogelijk gemaakt door: DLA Piper, De Brauw Blackstone Westbroek, Deloitte, Allen & Overy, NautaDutilh, Ivy, Hilton, Hulp na Onderzoek, Van Doorne, Legal People, Rutgers & Posch, Stek, Jones Day, AKD, Kennedy Van der Laan, Clifford Chance, Höcker, Fort, Loyens & Loeff, Brunel, Van Diepen Van der Kroef, Meijburg & Co, Houthoff Buruma, Simmons & Simmons, Holland Van Gijzen, Holdinga Matthijssen Kraak, Biesheuvel Jansen, Palthe Oberman, Bergh Stoop & Sanders, Van der Steenhoven, Corten De Geer, Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe, Stibbe, EY, Freshfields en Hogan Lovells.