November en december zijn voor advocaten vaak drukke maanden; veel cliënten wensen hun zaken voor het nieuwe jaar af te ronden en ook de Jonge Balie zit zeker niet stil. Zoals elk jaar organiseert de Jonge Balie in de laatste maanden van dit jaar veel (diverse) activiteiten. Onze leden kunnen zich dus opmaken voor twee drukke Jonge Balie maanden, want er staat veel op de planning!

Een blik terug

 Voordat wij vooruit kijken, eerst een korte terugblik naar het symposium en diner van de Praktizijns-Sociëteit.

Op 8 november vond het jaarlijkse Praktizijnssymposium plaats in de Hermitage met aansluitend een diner. De Praktizijns-Sociëteit en haar bibliotheek bieden (juridische) informatie aan hun leden en is een plek waar juristen kennis kunnen uitwisselen. Het is niet alleen een plek voor de oudere garde; ook jonge advocaten zijn er meer dan welkom. Dit jaar stond het symposium in het teken van “Kunstmatige Intelligentie & Recht”. Verschillende inspirerende sprekers bespraken daarbij de eindeloze mogelijkheden van Artificial Intelligence, waarbij zelfs een robot werd voorgesteld aan het publiek. Een aantal leden en een deel van het bestuur van de Jonge Balie hebben het symposium met veel plezier bijgewoond. Al met al kunnen wij constateren dat de opkomst hoog was en dat jonge advocaten ruim (meer dan in voorgaande jaren) waren vertegenwoordigd!

Jonge Balie Pubquiz

 November is een drukke maand voor de Jonge Balie Amsterdam. Op donderdag 15 november zullen onze leden op de proef worden gesteld tijdens de Jonge Balie Pubquiz. 15 teams zullen strijden om de cup met de grote oren, wie heeft het slimste team?

Jonge Balie lezing 22 november

Op donderdag 22 november geeft Martijn Loth (advocaat bij Kennedy Van der Laan) een lezing over de juridische implicaties van blockchain en smart contracts. Vanuit zijn duale (technisch-juridisch) achtergrond, zal Martijn ons uitleggen wat Blockchain is, hoe het technisch werkt en wat de belangrijkste kenmerken zijn van deze technologie. Aan de hand van een toepassing van de technologie, smart contracts, zal hij de belangrijkste juridische risico’s en zijn visie op de toekomst daarvan uiteenzetten. Na de lezing kunnen onze leden nagenieten met een drankje!

Openingsconferentie Vlaams Pleitgenootschap

Om haar banden met de Vlaamse balies te onderhouden, zal het bestuur van de Jonge Balie op 23 november naar Brussel reizen om daar de Openingsconferentie van Het Vlaams Pleitgenootschap (de Brusselse balie) bij te wonen. Het Vlaams Pleitgenootschap werd opgericht in 1891. Vanaf haar oprichting had het Vlaams Pleitgenootschap tot doel de belangen van de Vlaamse advocaten en de Vlamingen in Brussel te behartigen.

Elk jaar organiseert het Pleitgenootschap in de loop van de maand november een plechtige openingszitting. De openingsrede wordt traditioneel uitgesproken door een confrater van de Brusselse balie die zich met voorstelling van zijn onderwerp op de jaarlijkse algemene vergadering kandidaat kan stellen en verkozen wordt om anderhalf jaar later de rede te houden. De conferentie wordt traditiegetrouw afgesloten met een galabal en galadiner.

Combi-evenement Rabobank

De Jonge Balie en Rabobank hebben al een aantal jaren een samenwerking en op 27 november zullen zij samen een event organiseren. Dit event heeft de titel ‘Hoe start ik mijn eigen kantoor?” en zal in het teken staan van de (startende) advocaat-ondernemer.

De avond speelt zich af in het Stedelijk Museum. De avond vangt aan met een diner, waarna de Jonge Balie en Rabobank gezamenlijk een lezing zullen verzorgen.  Daarbij zullen (i) Martin Krüger en Bente Kruijswijk van MAAK Advocaten ingaan op hun ervaringen bij het opzetten van een eigen kantoor en welke specifieke aandachtspunten daarbij gelden, waarna (ii) Rabobank zal vertellen de financiële aspecten bij het opzetten van een eigen kantoor. Na de lezing zal een rondleiding door het Stedelijk Museum worden verzorgd waarbij deelnemers een sneak preview krijgen van de nieuwe wintertentoonstelling.

December

Als grootse afsluiting van het kalenderjaar organiseert de Jonge Balie op 20 december traditiegetrouw haar Kerstborrel in de Players aan het Leidseplein. Daar kunnen onze leden elkaar de mooiste Kerstwensen geven en samen het glas heffen op de laatste dagen van 2018.

Ter afsluiting

Langzaam maar zeker komt het einde van 2018 in zicht. Wij zullen ervoor zorgen dat ook de laatste maanden van 2018 goed bevallen bij de leden!

Door Thijs Verstraten, voorzitter van de Jonge Balie Amsterdam