Maart is doorgaans een bedrijvige maand voor de leden van de Jonge Balie Amsterdam. Niet alleen op werk heeft men een volle agenda; ook de Jonge Balie Amsterdam draait op volle toeren! Met name eind maart vindt een aantal leuke activiteiten plaats. Zoals gebruikelijk, staan wij in deze bijdrage eerst kort stil bij recente activiteiten, waarna gekeken zal worden naar komende activiteiten.

Jonge Balie lezing 21 februari 2019

De Brexit houdt de gemoederen bezig, zo ook bij de Jonge Balie. Op 21 februari sprak Matthias Haentjes (Universiteit Leiden) ruim 200 leden toe bij Roeivereniging De Amstel over de gevolgen van een Brexit voor de Europese financiële sector. Hij adviseerde eerder het Europees Parlement over deze kwestie en kon dus veel ervaringen met onze leden delen. Na afloop van de lezing werd er lang nagepraat tijdens onze maandelijkse borrel.

Jonge Balie Bowlingtoernooi 14 maart 2019

Het Jonge Balie Bowlingtoernooi is een begrip onder onze leden. Elk jaar komen onze leden bij elkaar bij Bowlingcentrum Knijn om te laten zien dat zij als geen ander kunnen bowlen. Ongeveer 30 teams streden dit keer om de eer zichzelf het beste team te kunnen noemen. Na het toernooi kon men de dorst lessen bij Café d’Overkant (heel toevallig gelegen tegenover Knijn). De Jonge Balie Amsterdam kan terugkijken op weer een geslaagde activiteit!

De blik vooruit: 28 maart 2019: Jonge Balie lezing in samenwerking met Entrée

Aanstaande donderdag 28 maart zal de Jonge Balie Amsterdam in samenwerking met Entrée (de grootste zelfstandige culturele jongerenvereniging van Nederland) een fantastische avond organiseren in het Concertgebouw Amsterdam.

De avond in het Concertgebouw Amsterdam begint met een lezing van Sander Petit in. Sander is advocaat in de creatieve sector en heeft een sterke focus op de dance scene. Hij is gespecialiseerd in media- en entertainmentrecht. Sander staat inmiddels bekend als ‘De Dance-advocaat’ en spreekt als zodanig op diverse muziekopleidingen en -beurzen. Hij zal een lezing geven over de juridische aspecten van de dance-industrie. In zijn lezing zal hij onder andere uitleggen hoe muziekrecht in elkaar zit, hoe collectief rechtenbeheer werkt, waarom er telkens zo’n gedoe is bij Buma/Stemra, waarom artiesten zeuren over hun royalty’s en waar de sappige ruzies van Martin Garrix, Roger Sanchez en Afrojack precies over gingen.

Aansluitend op de lezing zullen onze leden het vioolconcert van Schumann en Brahms Symfonie nr. 3. bezoeken. Zowel het vioolconcert van Robert Schumann als de derde symfonie van Johannes Brahms zijn nauw verbonden met de Hongaarse violist Joseph Joachim. Schumann componeerde zijn vioolconcert in 1853 voor Joachim, maar deze oordeelde dat Schumanns mentale achteruitgang (waar de componist een paar jaar later aan overleed) erin te horen was en wilde het werk niet publiekelijk uitvoeren. Sinds de verlate première in 1937 is het niet meer uit de concertzaal verdwenen.

Ter afsluiting: maart smaakt naar meer!

Wie dacht dat maart een drukke maand was, staat een verrassing te wachten. Ook april en mei zitten boordevol met interessante activiteiten van de Jonge Balie Amsterdam. Zo zal de Jonge Balie Amsterdam samen met NL Cares een vrijwilligersevenement organiseren tijdens de Nacht van de Vrijwilliger op donderdag 11 april 2019. Verder zal in april weer een maandelijkse lezing worden georganiseerd. Van 22 tot en met 24 mei 2019 vindt Justitia plaats, met als thema ‘Fake News’. Bij de Westergasfabriek zullen onze leden meer te weten komen over dit onderwerp. Daarnaast zullen de jaarlijkse Justitia Pleitwedstrijden worden georganiseerd. Het belooft weer een mooie editie van Justitia te worden!

Door: Thijs Verstraten, voorzitter Jonge Balie Amsterdam