De lente is begonnen en de Jonge Balie activiteiten zijn in volle gang. Voordat wij vooruit kijken, eerst een terugblik op een hele bijzondere activiteit.

Jonge Balie Bowlingtoernooi

Donderdag 5 april vond het jaarlijkse bowlingtoernooi plaats in Knijn met dit jaar het thema: “Bowling back to the Seventies. Don’t Spare us Disco!” Het bowlingtoernooi was drukbezocht en de deelnemende teams van de verschillende kantoren hadden hun beste groovy 70’s outfit aangetrokken. Naast de wisseltrofee prijs voor de hoogste score in de finale, waren er ook prijzen voor de best verklede deelnemer en voor de beste teamnaam. Na deze sportieve en vermoeiende sportavond was er tijd voor wat ontspanning op de naborrel aan de Overkant.

EYBA Spring Conference

Van 5 tot en met 8 april was de Jonge Balie Amsterdam in Parijs om de European Young Bar Association Spring Conference te bezoeken. Het congres was drukbezocht met advocaten en jonge balies uit de verschillende Europese landen. De conferentie werd gehouden in het prachtige gebouw Palais de Justice op de Ile de la Cité en internationale sprekers hielden lezingen over onder meer ‘marketing technieken voor een advocatenkantoor’, ‘huwelijk en huwelijkse voorwaarden’, ‘internationale contracten en het verschil tussen het civiel- en gewoonterecht’ en ‘cybercrime’. Naast het inhoudelijke programma was er ook tijd voor een wijnproeverij, een bezoek aan een jazzclub en als klap op de vuurpijl een gala op een prachtige boot varend op de Seine met op de achtergrond de Eiffeltoren.

 

De Spring Conference was een voorproefje op de Summer Conference, die dit jaar van 28 juni tot en met 1 juli wordt georganiseerd door de Jonge Balie Amsterdam. De voorbereidingen zijn nog in volle gang, dus de Spring Conference zal veel ervaringen meegeven die kunnen worden gebruikt voor de Summer Conference!

De blik vooruit: de maanden april en mei

Op dinsdag 17 april: whisky proeverij organiseert de Jonge Balie voor 30 jonge Amsterdamse advocaten met stijl in het Amsterdamse Proeflokaal een whiskyproeverij. Met maar liefst een zestal whisky’s zal een tour door de geschiedenis van de whisky worden gegeven.

De maandelijkse lezing met aansluitende de borrel vindt deze maand plaats op maandag 30 april in de Roeivereniging de Amstel. De lezing zal worden gegeven door mr. Esther Pans, advocaat bij Kennedy van der Laan en heeft als titel: “De laatstewilpil: baas over eigen sterven?”. Zij zal een lezing geven over de euthanasiewetgeving in Nederland, een ‘hot topic’ vanwege het recente onderzoek dat het OM is gestart naar Coöperatie Laatste Wil vanwege de “Laatste Wil-pil” die zij heeft verkocht aan haar leden.

Justitia 2018

Wanneer men aan de maand mei denkt dan denkt men aan Justitia. Dit jaar zal dit grootste evenement van de Jonge Balie Amsterdam en de Amsterdamse Orde van Advocaten en georganiseerd door Stichting Justitia worden gehouden in het Theater Tuschinski van 23 tot en met 25 mei met als thema ‘Datamania’. De openingsborrel wordt 23 mei gehouden in het Haarlemmermeerstation waar voorafgaand aan de borrel de Jonge Balie Lezing plaats zal vinden waar mr. Christiaan Alberdingk Thijn, advocaat bij bureau Brandeis, zal spreken over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdienst (Wiv). Twaalf pleiters nemen het op 24 mei tijdens de pleitwedstrijden tegen elkaar op in de A’dam Toren, waarna de jury, bestaande uit de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten mr. Henrichs, de president van de rechtbank Amsterdam mr. Naves en de huidige bezitter van de felbegeerde wisseltrofee mr. Kuiper, een nieuwe winnaar zal aanwijzen. Vrijdag 25 mei vindt het seminar van Justitia plaats in theater Tuschinski. De dag staat onder leiding van de hoofdredacteur van Quote en winnaar van de Slimste Mens Sander Schimmelpenninck. Verschillende sprekers zullen het thema ‘Datamania’ vanuit diverse invalshoeken belichten. Zo zal prof. Viktor Mayer-Schönberger ingaan op (de toekomst) van big data in onze samenleving, bespreekt prof. mr. Lokke Moerel de (privacy) gevaren van big data en laat Michel Schrauwen van Deloitte zien wat de mogelijkheden van big data voor de advocatuur (kunnen) zijn. Erik de Jong en Sanne Maasakkers, cybersecurityspecialisten bij Fox-IT zullen tot slot een live hackdemonstratie verzorgen. Het Seminar wordt afgesloten door cabaretier Martijn Kardol. Traditiegetrouw wordt Justitia afgesloten door een spetterend eindfeest. Tijdens het feest kunnen de voetjes van de vloer en kan er onder het genot van een één of meerdere (non-)alcoholische dranken gedanst worden op de lekkerste beats van Kris Kross Amsterdam, The Tour, Toeters en Platen, Ministerie van Chille Zaken en DJ FlexyFrank.

Op donderdag 31 mei 2018 organiseert het Openbaar Ministerie Amsterdam een bijzonder en uniek werkbezoek voor leden van de Jonge Balie Amsterdam. Het werkbezoek zal plaatsvinden bij het arrondissementsparket Amsterdam. Het werkbezoek biedt een zeldzaam kijkje in de werkwijze en opsporingsmethoden van het OM.

Ter afsluiting

Het bestuur van de Jonge Balie Amsterdam kijkt met veel plezier uit naar de aankomende maanden waar zij voor haar leden een groot en divers aantal activiteiten en evenementen zal organiseren met behulp van de haar vele commissieleden.

Door: Dirk de Waard