Wout Albers valt op als sociaal advocaat in Amsterdam. Na zijn rechtenstudie, tien jaar vrijwilligerservaring bij Amnesty International en periodes in Frankrijk en Colombia, startte hij zijn eigen praktijk, Taelman Advocaten, en sloot hij zich aan bij Lawyers for Lawyers. Als voorzitter van de focusgroep Latijns-Amerika houdt hij zich bezig met advocaten die worden bedreigd in bijvoorbeeld Colombia. We praten over de drang om het goede te doen en het jongleren van zijn praktijk, Lawyers for Lawyers en zijn eigen Global Justice Association.

Door: Koen Hoogendoorn

De combinatie tussen een veeleisende eigen sociale civiele procespraktijk, het opzetten van de alliantie van internationale advocaten Global Justice Association en het voorzitterschap van de focusgroep Latijns Amerika bij Lawyers for Lawyers vergt discipline, concentratie maar vooral heel veel passie.

Passie komt de ambitieuze advocaat niet te kort. Wout voelde vanaf jongs af aan al een drang om mensen te willen helpen. Hij herinnert zich een gesprek met zijn moeder toen hij acht jaar oud was, en op televisie mensen in nood zag. “Die mensen wil ik later helpen, met wat voor werk kan ik dat het beste doen?” vroeg hij zijn moeder. “Politicus worden,” was het antwoord van zijn moeder. “Moet ik dan Politicologie studeren?”’ vroeg Wout. “Nee, Rechten.” En zo belandde Wout in de advocatuur, om mensen te helpen.

Na zijn studie deed Wout eerst werkervaring op als jurist, en kwam hij via een sabbatical in Colombia terecht waar hij Spaans leerde. Bij terugkomst in Nederland besloot hij zijn eigen sociale civiele procespraktijk te starten, Taelman advocaten, en zich aan te sluiten bij Lawyers for Lawyers. Toenmalig bestuurslid Adrie van der Streek nam Wout mee aan boord, en plaatste hem in de focusgroep Latijns-Amerika vanwege zijn zojuist opgedane Spaanse taalvaardigheid.

Als voorzitter van de focusgroep Latijns-Amerika kwam hij weer in Colombia voor diverse waarnemingsmissies. “Een waarnemingsmissie doen we ongeveer elke twee jaar om daar de advocaten te steunen. In Colombia verdwijnen bijvoorbeeld enorm veel mensen (in 2018 konden twee voetbalstadions gevuld worden aan vermiste personen, red.) en er speelt van alles met drugsmaffia, de FARC en andere paramilitaire organisaties,” aldus Wout. Dit benauwende politieke klimaat in Colombia zorgt ervoor dat advocaten moeilijk hun werk kunnen doen. “De auto’s met geblindeerde ramen en bodyguards vinden de advocaten daar minder belangrijk dan internationale aandacht, en dat kan door een publicatie of door dit face to face met de lokale politiek kenbaar te maken. Hierdoor werken waarnemingsmissies zo goed, doordat de Colombiaanse regering weet dat wij toekijken,” aldus Wout.

In het gesprek met Wout komt het onherroepelijk naar voren dat hij een bovengemiddelde hoeveelheid energie heeft. Hij wijt dit aan het werk wat hij doet. “Geluk is het doen van werk wat je meer energie oplevert dan het je kost. Ik hoop dat ik de mensen die ik help net zoveel energie kan geven als zij mij geven,” besluit Wout Albers.