Nasrin Sotoudeh werd op 24 mei 2019 in Brussel geëerd tijdens de Ceremony van de Prix Ludovic Trarieux uitreiking. 

Nasrin Sotoudeh is een Iraanse advocaat die is veroordeeld tot 38 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen. Die verschrikkelijke straf staat NasrinSotoudeh te wachten omdat ze als advocaat onder andere is opgekomen voor de rechten van vrouwen en kinderen in Iran en voor haar werk als advocaat. De Prix Ludovic Trarieux wordt jaarlijks uitgereikt door Europese Ordes van Advocaten, waaronder de Amsterdamse Orde, aan mensenrechten-advocaten die door hun werk als advocaat grote offers hebben moeten brengen.
Op vrijdag 31 mei 2019 vond bij de Iraanse ambassade in Den Haag ter gelegenheid van haar verjaardag een actie voor haar plaats. De Amsterdamse Orde komt op voor onze collega en roept op tot haar vrijlating. Wij wensen haar nog vele jaren in vrijheid toe.

Zie ook: http://www.ludovictrarieux.org/nasrinsotoudehsentencedUK.htm

Vertegenwoordigers van Lawyers for Lawyers en de Amsterdamse orde vroegen op 31 mei
bij de Iraanse ambassade in Den Haag aandacht voor Nasrin Sotoudeh.

Nasrin Sotoudeh

De 56-jarige advocaat Nasrin Sotoudeh strijdt al haar hele leven voor mensenrechten in Iran. Ze stond vele mensenrechtenactivisten bij die na de presidentsverkiezingen in juni 2009 werden opgepakt. Ze verdedigde Shirin Ebadi, de mensenrechtenadvocate en Nobelprijswinnares die het Defenders for Human Rights Center mede oprichtte.

Sotoudeh is voor de eerste keer gearresteerd op 4 september 2010. De oorspronkelijke straf was elf jaar detentie, gevolgd door een twintigjarig beroepsverbod en een verbod het land te verlaten. Het Hof van Appel stelde haar veroordeling bij tot zes jaar detentie en tien jaar beroeps- en uitreisverbod. Zij is vrijgelaten op 18 september 2013 na tweederde van haar straf te hebben uitgezeten. Ze zat drie jaar in de gevangenis. In november 2013 organiseerde ze een sit-in buiten het gebouw van de Orde van Advocaten uit protest tegen haar driejarige beroepsverbod. Samen met andere advocaten slaagde zij erin een nieuwe advocatuurlicentie te verkrijgen.

Op 13 juni 2018 werd Sotoudeh thuis in Teheran gearresteerd. Ze zou – bij verstek en zelfs zonder haar medeweten – zijn veroordeeld. Ze is overgebracht naar de Evin gevangenis in Teheran. Daar houdt Iran veel politieke gevangen vast, mensen die durven op te komen voor de vrijheid van meningsuiting en andere mensenrechten. De Evin-gevangenis staat al decennia bekend om de vele martelingen, verkrachtingen en executies die er plaatsvinden.

In een van de dossiers zit een veroordeling tot vijf jaar gevangenisstraf die op 4 oktober 2016 in haar absentie is uitgesproken. Hierin ook diverse beschuldigingen zoals de organisatie van een sit-in buiten het gebouw van de Orde van Advocaten, het openen van een Facebook-pagina, het geven van interviews aan diverse media, het hebben van geheime vergaderingen met diplomaten van buitenlandse ambassades in Teheran, het lidmaatschap van LEGAM, het uitgeven van verklaringen ter verdediging van PMOI en Al-Qaida gelieerde veroordeelden en de deelname aan de Derwish opstanden. Er is niet veel bekend over het tweede dossier, behalve de twee aanklachten over het verdedigen van vrouwen die hebben geprotesteerd tegen de verplichte hoofdbedekking en de aanklacht door de Officier van Justitie te Kashan. Het is advocaten niet toegestaan deel te nemen in de eerste stadia van vervolging in politieke rechtszaken, behalve de 20 advocaten die geautoriseerd zijn door het Hoofd van de Gerechtelijke Macht.