Van urgente onderwerpen tot lichte kost

Piet Paulusma voorspelde dat de zomer van 2019 té warm en té nat zou worden. Het eerste deel van deze voorspelling lijkt te zijn uitgekomen en als ik naar buiten kijk zal het tweede deel ook wel werkelijkheid worden. Helaas bezit ik niet een dergelijke voorspellende gave en is mijn meteorologische expertise beperkt tot Buienradar en een old school blik uit het raam. Als ik dan toch een poging mag doen te voorspellen wat er in dit Amsterdams Balie Bulletin aan bod komt, dan durf ik wel te zeggen dat deze editie varieert van urgente onderwerpen, zoals diversiteit bij advocatenkantoren (interview met Domenica Ghidei), tot lichtere kost zoals de Borrelpraat.

Ons coverinterview is deze keer met Christa Wiertz, de nieuwe president van de rechtbank Amsterdam. Zij vertelt over haar motivatie om rechter te worden, verschillen tussen de rechtbanken en experimenteren binnen de rechtspraak. In het uitgebreide interview komen ook andere onderwerpen aan bod, zoals de vraag wat volgens Wiertz de belangrijkste uitdaging is waar de rechtspraak voor staat.

Voor wie nog iets langer wil genieten van het zomergevoel bevat deze editie ook light reading. Voor Founders spraken wij een huidige en een oud-compagnon van De Brauw Blackstone Westbroek, dat binnenkort haar 150-jarige bestaan viert. Een goed moment dus voor een terugblik samen met Jan Maarten Boll en Gaby Smeenk, ‘founders’ van de vestigingen van De Brauw in respectievelijk Amsterdam en Shanghai.

‘Is er leven na de advocatuur?’ Zeker, zo is te lezen in het interview met Jana van der Pennen voor de gelijknamige rubriek. Van der Pennen zet haar juridische kennis sinds 2017 in voor Stichting War Child en vertelde onze redacteuren daar meer over.

In de nieuwe rubriek over tv-series waarin advocaten de hoofdrol spelen dit keer een recensie van When they see us, de miniserie over het waargebeurde verhaal van de Central Park Five. Een bedroevend verhaal over tunnelvisie, discriminatie en de onbedwingbare drang om iemand de schuld te geven van een gruwelijk feit.
De rubriek Bouwstenen bevat deze keer een bijzonder pand dat liefhebbers van de rijke Amsterdamse architectuur wel zullen kennen of in ieder geval herkennen, namelijk het instagramwaardige gebouw Spanje: een van de Zevenlandenhuizen aan de Roemer Visscherstraat, waarin het kantoor van AD Advocaten gevestigd.

Victor van Campen, plaatsvervangend hoofdredacteur

 


 

Afscheid met trots

De plaatsvervangend hoofdredacteur schreef in zijn voorwoord dat hij niet in het bezit is van een voorspellende gave. Wat u waarschijnlijk al wel van mijlenver zag aankomen, is dat ik langzaamaan heb plaatsgemaakt voor een nieuwe hoofdredacteur, eentje die mij de afgelopen edities al met veel enthousiasme heeft vervangen en u heeft voorzien van een inleidende tekst.
Met veel plezier maakte ik de afgelopen zes jaar deel uit van de redactie van het ABB en heb ik u gedurende vijf jaren in mijn voorwoord mogen toespreken en voorbereiden op wat het magazine u zou brengen. De meest uiteenlopende onderwerpen en personen zijn de revue gepasseerd. Te veel om hier op te noemen, maar gelukkig nog altijd terug te vinden op onze website (eerdere uitgaven).

In een voorwoord van een boek worden vaak de mensen bedankt die de schrijver hebben gesteund. Ik grijp deze mogelijkheid dus maar met beide handen aan en bedank bij deze de mensen met wie ik heb mogen werken aan dit geweldige magazine. Een glossy die uiteraard nooit tot stand kon komen zonder de input van de voltallige redactie (oude en nieuwe leden in respectievelijke volgorde): Yna, Victor, Nick, Tomasz, Juliette, Benjamin, Lara, Marloes, Mayk, Yvette, Quirine, Soeradj, Luce, Barbara, Maureen, Noor, Sabina, Tessa, Annemarie, Flip en Floor. Het lukte ons steeds een blad te vullen, waar ik heel trots op ben. Sophie en Adrie van Lawyers for Lawyers, dank voor jullie waardevolle bijdragen en keep up the good work! René Zwaap, onze eindredacteur, jij tilde het blad naar een hoger niveau. Pieter en Evert-Jan, onze dekens, jullie bijdragen waren altijd leerzaam én leesbaar. Cock en Martin, de vormgevers van Seashore, zonder jullie was ons magazine nog steeds een stencil. Veel dank! Merci adverteerders en Amsterdamse Orde van Advocaten, dat we nog altijd vier keer per jaar een magazine kunnen maken, verspreiden en maandelijks een nieuwsbrief kunnen uitbrengen. Petri en Monique, dank voor jullie ondersteuning. En last but not least, u, de lezer, dank voor uw interesse en uw reacties/opmerkingen/aanbevelingen/complimenten. Daar doen we het per slot van rekening voor (en dan vooral voor dat laatste uiteraard).

En nu mijn laatste voorwoord een eindwoord is geworden, kan ik u met een gerust hart toevertrouwen aan de inmiddels al ervaren Victor van Campen. Ik kan u in elk geval wel voorspellen dat er nog veel mooie magazines onder zijn leiding worden uitgebracht!

Annelies van Ochten, scheidend hoofdredacteur