Afgelopen maand was voor de Jonge Balie Amsterdam weer een mooie combinatie van inhoud en ontspanning. Mr. Knoops vertelde een grote groep leden in de Balie over het Knoops Innocence Project en in Knijn werd vurig gestreden om de bowling-bokaal van de Jonge Balie.

Tekst: Sebastian de Bruijn – Voorzitter Jonge Balie Amsterdam

Op donderdag 25 januari 2024 vond de eerste Jonge Balie-lezing van het lustrumjaar 2024 plaats. We hebben het jaar afgetrapt met een lezing van mrs. Knoops en Knoops-Hamburger over gerechtelijke dwaling en de herzieningsprocedure in het strafrecht. Ongeveer 220 advocaat-stagiaires hebben mogen luisteren naar hoe de praktijk van Knoops zich richt op het bevrijden van personen die ten onrechte veroordeeld zijn voor ernstige misdrijven, op basis van gebrekkig bewijs of afgedwongen bekentenissen. Zo beschreven zij hoe in de Amsterdamse butler-moordzaak meerdere medisch deskundigen bevestigen dat het slachtoffer op natuurlijke wijze is komen te overlijden. Toch weigert de Hoge Raad om de veroordeling (postuum) te herzien, zelfs na dertig jaar. Het laat zien dat ons gerechtelijk systeem niet perfect is en dat de advocatuur hard nodig is om gerechtigheid te bereiken. Na afloop is op de borrel dan ook nog lang gediscussieerd met de sprekers over de kwesties omtrent herziening. Wij danken mrs. Knoops en Knoops-Hamburger voor de lezing en hun bijdrage aan de bewustwording van dit onderbelichte maatschappelijke onderwerp.

Op 22 februari 2024 streden meer dan tien teams van Amsterdamse advocatenkantoren voor de winst tijdens het Vurich Bowlingtoernooi van de Jonge Balie. Er zijn zowel nieuwe bowltalenten en nieuwe bowlmanoeuvres ontdekt als nieuwe records neergezet. Vergeet ook niet de originele teamnamen die uit de mouw werden geschud. Uiteindelijk ging het team van Lexence er met de felbegeerde prijs vandoor: een mooie fles wijn, geurkaars en kaarsaansteker. De Jonge Balie Amsterdam dankt de sport- en spelcommissie voor de goede organisatie én sponsor Vurich voor deze mooie prijzen en haar enthousiaste aanwezigheid tijdens het toernooi. Wij kijken uit naar het bowlingtoernooi van volgend jaar! Dit evenement met Vurich gemist? Op 18 april 2024 verzorgt dit gerechtsdeurwaarderskantoor een lezing voor de leden van de Jonge Balie. Houd onze website en social media in de gaten voor meer informatie.