Sinds begin dit jaar werk ik voor Osborne Clarke vanuit kantoor Silicon Valley. Osborne Clarke adviseert in Silicon Valley de grote tech bedrijven en helpt Amerikaanse startups die zich in Europa willen vestigen. Na Brexit kijken veel Amerikaanse bedrijven naar Amsterdam als vestigingsplaats voor hun Europese activiteiten. Ik fungeer hierbij als brug tussen de cliënt en ons team in Amsterdam. Amerikanen willen snel en praktisch advies en het is veel eenvoudiger om dit te geven wanneer je in dezelfde stad werkt en – misschien nog belangrijker – in dezelfde tijdzone.

Naast het begeleiden van startups, adviseer ik cliënten op het gebied van ad tech en privacy. Privacy is ook hier een ‘hot topic’. Datalekken zijn aan de orde van de dag en steeds meer bedrijven maken zich zorgen om de striktere Europese privacywetgeving. Het voorbereiden op deze wetswijzigingen begint bij het creëren van privacybewustzijn binnen organisaties. Om dit zo effectief mogelijk te doen werk ik het grootste gedeelte van mijn tijd op secondment basis bij cliënten. Tijdens deze secondments kijk ik met een Europese bril naar de uitrol van nieuwe producten en diensten en werk ik nauw samen met design, engineering en legal teams.

Nog meer dan in Nederland is kennis van de business en onderliggende technologie essentieel. Cliënten verwachten dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen, kan meepraten over AI, blockchain en machine learning en deze nieuwe technologie kan toepassen in een juridisch kader. Een eye-opener voor mij is dat – anders dan bij een advocatenkantoor – het legal team ondergeschikt is aan de business. Het legal team wordt vaak als een obstakel gezien, daarom is het van belang creatief mee te denken met de business en met oplossingen te komen. Van mij wordt dus ook verwacht dat ik de beta versies van producten test, ook wel dogfooding genoemd. Met andere woorden, het intensief testen van je eigen product tot je zelfverzekerd genoeg bent het product te ‘eten’.

In de jacht op talent bieden tech bedrijven waanzinnige kantoren met perfecte faciliteiten en uitstekende arbeidsvoorwaarden. Gratis sushi en yoga tijdens de lunch zijn eerder regel dan uitzondering. Doordat de werkdruk echter extreem hoog is wordt de sushi achter het bureau gegeten en zijn de yogaklasjes vaker leeg dan vol. De hoge werkdruk wordt echter meer dan goed gemaakt door het interessante werk. Werken in Silicon Valley geeft bijzonder veel voldoening, iedere dag is onvoorspelbaar en de zaken waaraan je werkt komen dagelijks in het nieuws. Wel kunnen ze in Silicon Valley nog iets leren van de relaxte en collegiale cultuur in Amsterdam!

Kevin van ‘t Klooster
Senior Associate – Osborne Clarke N.V.