Deken Henrichs spreekt voor de laatste keer de zaal toe.

Vertrekkend deken Evert Jan Henrichs heeft op 24 augustus, samen met waarnemend deken Barbara Rumora-Scheltema, bijna 200 advocaten op één dag beëdigd. Op 1 september a.s. geeft hij het stokje over aan de duodekens (zie hier).

Henrichs heeft in de afgelopen vierenhalf jaar 29 beëdigingen bijgewoond en meer dan 1.000 stagiaires een hart onder de riem gestoken met felicitaties en een praatje. Soms in wat luchtiger vorm, maar ook serieuze onderwerpen werden niet geschuwd.
Tot aan coronatijd vonden de beëdigingen in de oude rechtbank plaats. De rechtbank was altijd stampvol, de fans en steuntroepen lagen soms zelfs aan de voeten van de officier van justitie. In coronatijd vonden de beëdigingen plaats in het World Trade Center, met maximale afstand en mondkapjes. Twee keer is zelfs gekozen voor een volledig digitale beëdiging.

Eén ding was echter steeds hetzelfde: het fotomoment. Het waren feestelijke momenten waarbij Henrichs altijd het laatste woord had – een recht dat in de rechtszaal verder alleen aan de verdachte in strafzaken toekomt – en hij gaat die feestelijke sfeer zeker missen.