Cleerdin & Hamer Advocaten

Geen tot bruine kroeg verbouwde kamer in het kantoorpand waar Cleerdin & Hamer dit jaar alweer 39 jaar is gevestigd. Bij de Amsterdamse vestiging van dit kantoor trekt men de deur achter zich dicht, loopt naar de overkant van het gezellige Van der Helstplein en zijgt neer op een barkruk of terrasstoel bij Café Ruis, de huiskamer van deze hechte groep gepassioneerde advocaten.

Tekst: Lara Smeets en Annemarie Roukema

Overdag werken de advocaten in spraakmakende strafrechtzaken waar je dikwijls de volgende dag over leest in de krant en in de avonduren is er tijd voor een bourgondische borrel. Bij Cleerdin & Hamer weten ze van het goede leven, dit is onze eerste indruk op de vrijdagmiddagborrel. Het ABB treft daar rond 17:30 uur een enthousiast groepje strafrechtadvocaten en een enkele civilist aan, die in deze bruine kroeg de week en de plannen voor het weekend doorspreken.


Stamkroeg
Café Ruis is de stamkroeg van het kantoor. Er komt lekker bier uit de tap en onze gastheren en -vrouwen zorgen er steeds tijdig voor dat wij niet droog komen te staan. De sfeer is goed en dat kan ook niet anders na die overweldigende ontvangst. Nog voordat het eerste biertje voor de ABB’ers kon worden getapt werden we al begeleid naar de overkant van de straat om toch even kijkje te nemen in het kantoor. Gekscherend wordt gezegd dat het wel een studentenhuis lijkt, echter zijn het serieuze zaken die zich binnen deze muren afspelen.

De advocaten vertellen ons dat Café Ruis belangrijk voor ze is, omdat deze plek buiten kantoor om de gelegenheid geeft met collega’s na te praten over de dag. Ze gebruiken die borreltijd ook om te ventileren als dat nodig is. Ze hebben een druk leven; het is hard werken bij het kantoor en de aard van de praktijk maakt dat veel advocaten veel onderweg zijn. De sfeer is desondanks heel ontspannen en we begrijpen dat deze gezellige groep niet alleen als collega’s een goede band hebben, maar dat zij zo nu en dan ook gezamenlijke weekendjes weg plannen of een kantoorwintersport.

Hechte groep
De hechte groep zorgt er tevens voor dat de collega’s bij Cleerdin & Hamer zeer loyaal zijn naar kantoor en elkaar. Zo werd ons verteld dat de meesten al jaren bij dit kantoor werken en het niet vaak voorkomt dat een advocaat het kantoor inruilt voor een ander advocatenkantoor.

We leren de collega’s van Cleerdin & Hamer kennen als gepassioneerde advocaten. Verder wordt er meermalen met trots geuit dat zij toch echt tot de betere en grote strafrechtadvocatenkantoren van Nederland behoren. De civilisten zijn iets bescheidener, maar corrigeren de zichzelf op de borst slaande collega’s zeker niet.
De borrel is fijn. De eenvoud zorgt voor een ontspannen sfeer. Het bier vloeit rijkelijk en de gespreksstof reikt verder dan het vak. Een heerlijke start van het weekend.