Deze keer zijn we uitgenodigd op de openingsborrel van Fam. Advocaten, gevestigd op de Zuidas. We vernemen dat dit het eerste in familierecht gespecialiseerde kantoor is dat gevestigd is in deze hoek van Amsterdam, waar toch een vrij grote concentratie van advocatenkantoren is gelegen. Het kantoor is zo populair, dat zij niet één, maar twee openingsborrels organiseerde. Reden genoeg voor ons om aan te schuiven.

Tekst: Benjamin Bijl en Soeradj Ramsanjhal

Hoewel het kantoor gemakkelijk te vinden is – in Toren D bij de uitgang op de Beethovenstraat – lopen wij in de kou en regen de halve Zuidas rond om het kantoor te vinden. Een groot navigatiesucces, mede doordat een beveiliger in het gebouw pal naast Fam. Advocaten ons de verkeerde kant op stuurt. We komen uiteindelijk aan bij het kantoor en merken op dat onze fietsen direct naast het kantoor zijn geparkeerd. Na de schaamte overwonnen te hebben, wagen wij ons naar binnen.

borrelpraat_familierecht_advocaten

Het kantoor bevindt zich aan het einde van één van de WTC torens (ingang tussen Fitch en Sui en de Blauwe Engel), maar de makkelijkere ingang is aan de andere kant (Beethovenstraat). Naast het kantoor (in de toren) is een gym gevestigd, waar ook drie van de oprichters trainen. Het is vanuit deze gym dat de lege ruimte is ontdekt. Heel spontaan dus. De borrel waarbij wij aanwezig zijn, is de tweede openingsborrel. De eerste borrel was enkel bedoeld voor professionele relaties van het kantoor. Wij vinden het ook een eer dat wij mogen aanschuiven met vrienden en familie.
Wij worden warm ontvangen door Martijn Stammes, één van de vier oprichters van het kantoor. Hij vertelt ons hoe de oprichters elkaar hebben leren kennen. Het zijn allemaal bekenden uit de familierechtpraktijk. Sofie van Vlijmen en Jo-an van der Tol kennen elkaar nog van hun oude kantoor in Amsterdam. Dianne Kroezen is de huidige voorzitter van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) en Martijn Stammes begeeft zich voor het eerst als advocaat in Amsterdam. We vernemen dat hij dé specialist is in het erfrecht. De wereld van het familierecht oogt naar ons gevoel klein, de oprichters kennen elkaar goed en lijken een goede klik met elkaar te hebben. Ook blijkt dit uit de aanwezigen; we hebben familierechtadvocaten gesproken uit heel Noord-Holland.
De indeling van het kantoor is modern en strak, maar ook strategisch. Anders dan kantoren waar wij zelf werkzaam zijn, is door Fam. Advocaten bijzonder belang gehecht aan het ‘huiselijk’ effect van de indeling op de cliënten, met name om een vertrouwde sfeer te creëren. Dit gevoelige aspect uit zich ook in de cliëntenruimte, waarbij is nagedacht over de gevoeligheden die familierechtelijke zaken met zich meebrengen. De advocaten van Fam. Advocaten zijn namelijk regelmatig betrokken bij gevoelige, emotionele kwesties; drie van hen zijn naast advocaat ook mediator (de vierde is mediator in spé).
Terug naar de borrel. Het is mooi om te zien hoe deze wordt bezocht en hoe collegiaal de familierecht advocaten met elkaar zijn. Er hangt een bijzonder goede sfeer hetgeen natuurlijk tekenend is voor de oprichters. Gedurende de borrel raken wij aan de praat met deze founding partners. Wat ons opvalt, is dat zij allen passie voor het familierecht uitstralen. Het ontbreekt hen niet aan energie en enthousiasme. Dit in combinatie met de brede ervaring die zij meebrengen, zorgt voor een interessante toevoeging aan de advocatuur op de Zuidas!

borrelpraat_familierecht_advocaten_beoordeling