Dankzij redactiegenoot Nick van den Hoek waren wij uitgenodigd om de herfstborrel van Jaeger Advocaten-Belastingkundigen bij te wonen. Tout fiscaal-juridisch Amsterdam leek aanwezig te zijn. Natuurlijk werd er ook Jaegermeister ­geschonken en de bubbels vloeiden rijkelijk.

Tekst: Quirine van Voorst en Victor van Campen

Bij aankomst was vanaf de overkant van de Weteringschans was al te horen dat er een grote opkomst was voor dit jaarlijkse evenement. Te zien was dit echter nauwelijks: vanwege een verbouwing bij de buren, stond er pal voor het kantoor een bak voor bouwafval en een hek. Van een nood werd een deugd gemaakt, en daarmee was een privéborrel op de stoep een feit. Verder vormden twee grote kamers en de gang de setting van de herfstborrel van Jaeger. Deze was druk bezocht; tout fiscaal-juridisch Amsterdam leek aanwezig te zijn.

Zo nu en dan rustig een slokje bubbels nemen zat er niet in. Dit was onder andere te danken aan Wiebe de Vries, partner bij Jaeger, die iedereen met grote regelmaat bijschonk. Hij maakte ons al snel deelgenoot van zijn tactiek: door met een fles rond te gaan, zorg je ervoor dat je iedereen ziet en spreekt, en tegelijkertijd ook met goed fatsoen een gesprek weer kan verlaten.

Natuurlijke ballotage
De herfstborrel, zo vernemen wij van één van de advocaten van Jaeger, is ooit begonnen als een borrel voor de advocaten van de Weteringschans. Inmiddels heeft er een natuurlijke ballotage plaatsgevonden, wordt al knipogend toegelicht. Het evenement is uitgegroeid tot een borrel voor alle bevriende collega’s en ‘concullega’s’ van het kantoor. Daar vallen fiscaal advocaten, maar inmiddels ook strafrecht- en andere specialismen onder.


Bezoekers van de borrel werden niet alleen verwend met een grote hoeveelheid champagne, maar er liep ook een heuse ‘Oesterkoning’ rond. Om ervoor te zorgen dat het gespreksniveau op peil bleef, kwam er ook precies vaak genoeg een portie frietjes om de hoek kijken. Over de catering hadden wij dus niets te klagen.
Opvallend was dat er geen muziek werd gedraaid tijdens de borrel. De vraag is of die muziek überhaupt te horen zou zijn geweest boven het lawaai van de ruim honderd advocaten die op de borrel aanwezig waren.

Wat de herfstborrel vooral zo leuk maakte, is dat het door de setting heel gemakkelijk was om een praatje te maken met de andere aanwezigen. Buiten bijna zomers weer, binnen een minimaal net zo vrolijke sfeer. De goede verzorging van de borrel (hadden we al gezegd dat er veel champagne was?) maakte het geheel af. Uiteindelijk is de borrel tot middernacht doorgegaan.
Nick, advocaat bij Jaeger, vertelt ons met een mengeling van trots en schaamte: ‘Het is een unicum dat álle drank is opgegaan.’ Naar de grootte van de voorraad durven wij niet te vragen.