Huiselijk en gezellig

Op uitnodiging van Palthe Oberman mag de redactie van het ABB dit keer aanschuiven bij de wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Aangekomen in de uitbundig groene achtertuin van het kantoor in Oud-Zuid, worden de wijnglazen direct gevuld en gaat het dienblad met haring rond. Een meer dan zonnig welkom bij dit niche-kantoor arbeidsrecht.

Tekst: Annemarie Roukema

Elke vrijdag om 17.00 uur start de borrel van Palthe Oberman. Dat is aan de vroege kant, dus haasten om op tijd te zijn! Het kantoor is gevestigd in een statig pand aan de Prins Hendriklaan, aan de rand van het Vondelpark. Bij aankomst staan er zo’n twaalf medewerkers met zonnebrillen en opgestroopte mouwen geanimeerd met elkaar te praten. De tuin ziet er bijna feestelijk uit met alle bloemen, dat je even vergeet dat je op een kantoorborrel bent. Men zit deels op de terasset of staat rondom de tafel met borrelhappen. Er is van alles beschikbaar, van gezond tot frituur. De verse haring is erg in trek en de grote schaal is dan ook binnen enkele minuten geheel verorberd.

borrelpraat-palthe-oberman1

Met een wijntje in de hand worden wij door Christiaan Oberman en Marcus Draaisma bijgepraat over het reilen en zeilen van het kantoor. Christiaan licht toe dat het belangrijk wordt gevonden dat iedereen de vrijheid heeft zichzelf te ontwikkelen, zowel professioneel als persoonlijk. Het volgen van opleidingen wordt ondersteund (een gezonde strijd tussen PALA en Grotius) en het kantoor leidt momenteel één advocaat-stagiaire op. Ook het punt van persoonlijke ontwikkeling mag niet worden uitgevlakt, nu een van de medewerkers van Palthe Oberman momenteel voor een jaar op onbetaald verlof in Bangkok verblijft. Hij kon met zijn vrouw mee en wilde dit avontuur niet missen vanwege zijn baan.

Hoewel deze stap natuurlijk een behoorlijke impact heeft op het kantoor, in meerdere opzichten, werd dit gezien als investering voor de toekomst. Er komt natuurlijk wel wat bij kijken: een collega missen voor langere tijd betekent nu eenmaal dat zaken elders ondergebracht moeten worden en ook op sociaal vlak iemand gemist wordt. De collega’s van Palthe Oberman zijn hecht met elkaar en deze team spirit is ook te bemerken op de borrel. Het is zichtbaar dat men elkaar goed kent, waardoor er oprecht een ontspannen sfeer hangt.

borrelpraat-palthe-oberman2

Wanneer de zon verdwijnt achter de hoge buurpanden, maken wij gezamenlijk de tuin aan kant en wordt nog een rondleiding door het pand verzorgd. Dat het pand vroeger een woonhuis moet zijn geweest is goed te zien: het hele gebouw doet huiselijk en gezellig aan. Het gebouw telt drie verdiepingen met hoge plafonds. Met 12 advocaten, Bram Asscher als adviseur, een professional support lawyer en vijf secretaresses is het in 2001 opgerichte Palthe Oberman een niche-kantoor van enige omvang. En hoewel het pand groot oogt, is het snel gevuld met een indeling met grote kamers en ruime hal. De klassieke kamers worden aangekleed met memorabilia en meubels die de advocaten veelal mee hebben genomen van eerdere kantoren. Achter al deze attributen schuilt een grappig of juist emotioneel verhaal, zodat wij zelfs op het gevorderde tijdstip nog uitgebreid stilstaan bij een schilderij ‘de zee’ van schilder Oscar Mendlik dat aan de muur van Marcus prijkt. Om 21.00 uur wordt het pand gesloten en gaat ieder zijns weegs: een goed begin van het weekend!