Den Teuling Advocatuur

Amsterdam kent enkele tientallen brugwachtershuisjes en in één daarvan is Den Teuling Advocatuur is gehuisvest. Het is daarmee misschien wel het meest uniek gelegen advocatenkantoor van Amsterdam en derhalve een absolute must see voor het ABB. Oprichter, naamgever en enig partner Doeke den Teuling geeft ons op een regenachtige ochtend de kans om deze bijzondere ruimte te bekijken.

Tekst: Quirine des Tombe en Tomasz Kodrzycki

Brug 417, officieus ook wel de ‘Beethovenbrug’, is een vaste, brede brug over het Zuider Amstelkanaal, aan de Beethovenstraat tussen de Stadionkade en de Cornelis Dopperkade. De brug is ontworpen door Piet Kramer (architect van onder meer de Haagse Bijenkorf en van honderden bruggen in Amsterdam), in een late periode van de Amsterdamse School. Aan de noordzijde van de brug staan beelden van Hildo Krop (verantwoordelijk voor het beeldhouwwerk aan vele bruggen en panden in Amsterdam) op sokkels waarop vier windrichtingen staan aangegeven. Aan de zuidzijde van de brug staan twee huisjes: een elektriciteitshuisje en een huisje dat tot eind 2008 in gebruik was als kiosk. In laatstgenoemd huisje is Den Teuling Advocatuur gevestigd.

Het huisje
De eerste vraag die rijst, is waarom een vaste brug (die dus nooit open heeft gekund) een brugwachtershuisje nodig heeft. Wie het weet mag het zeggen. Het vermoeden is dat het nooit bedoeld is als brugwachtershuisje. Het huisje is van de gemeente en Den Teuling huurt het sinds 2013 voor onbepaalde tijd. Op totaal een kleine vijftig vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen, heeft Den Teuling alles wat hij nodig heeft: een spreekkamer, een werkkamer, een kleinste kamertje en een koffiezetapparaat. Omdat het een huisje is zoals je dat als kind tekende, voelt het meteen vertrouwd. De spreekkamer op brugniveau biedt een weids uitzicht over de Beethovenstraat, in het souterrain kijk je uit over het water en wat daar zoal overheen vaart.


De hele zomer lang heeft Den Teuling uitzicht op een optocht van (vooral) plezierbootjes. Is werken hier eigenlijk wel mogelijk? Voor een wachtruimte was geen ruimte. Althans, niet binnen in het huisje. Het lijkt echter wel alsof de architect het heeft voorzien: buiten aan het huisje gebouwd bevindt zich een keurig bankje, met uitzicht op het water en de ingang van het Beatrixpark. ‘Gekscherend noem ik dit wel mijn wachtruimte’, aldus Den Teuling.

Veilige haven
Den Teuling Advocatuur is gespecialiseerd op het gebied van aansprakelijkheid, verzekering, transport en internationale handel. Het kantoor voert een internationale, gemengde advies- en procespraktijk. De cliëntenkring bestaat onder meer uit vervoerders, expediteurs en andere logistieke dienstverleners, goederenhandelaren, en verzekeraars. Den Teuling heeft altijd in Utrecht gewoond en in Amsterdam gewerkt. Buiten het feit dat zijn zakelijke netwerk dus in Amsterdam zit, heeft hij het idee dat het voor internationale cliënten de voorkeur heeft om in Amsterdam gevestigd te zijn. ‘Bovendien heeft Utrecht nauwelijks een haven, dus het is duidelijk waar ik moet zitten’, aldus Den Teuling. Tot slot is de ligging van het kantoor binnen Amsterdam perfect: vlakbij station Amsterdam-Zuid, de rechtbank en de winkels en cafés van de Beethovenstraat. Veel bekijks trekt hij wel, niet alleen passanten vertragen op zijn minst hun tred bij het voorbijlopen, ook de buurtbewoners – veel ouderen – komen geregeld een praatje maken. Zelfs tijdens ons gesprek worden we aangesproken door twee Franstalige toeristen op zoek naar het volgens ons niet bestaande Beethovenplein.

Geen naambordje
Het valt ons op dat Den Teuling Advocatuur geen naambordje heeft. Daar zijn meerdere redenen voor. De leukste vat Den Teuling in de volgende vergelijking samen: ‘Het kantoor van J.P. Morgan op Wall Street heeft ook geen bordje, maar iedereen weet dat die bank daar zit’. Verder wil Den Teuling ervoor waken dat zijn kantoor een soort juridisch loket wordt. Mensen kunnen vlak langs het raam en de voordeur lopen. Mét naambordje, is het niet ondenkbaar dat er om de haverklap aangebeld zal worden om een ‘korte juridische vraag’ te stellen. Nee dank u. Tot slot is er het risico op vandalisme. Er is al eens een plantenbak in het water gegooid.

Eenzaamheid de beste voedster van wijsheid
Wordt Den Teuling hier niet af en toe eenzaam? Nee, hij gaat genoeg de boer op en kan altijd sparren met bevriende advocaten. Wel vindt hij dat je het beste alleen kunt zijn als je een goed processtuk of advies wil schrijven. Mocht hij al achter zijn bureau in slaap dreigen te vallen – hetgeen wij de energieke Den Teuling overigens niet snel zouden zien doen – is er altijd Lijn 5 van het GVB die hem elke paar minuten luidruchtig begroet. De tram rijdt over de brug en het deels onder straatniveau gelegen brughuisje lijkt wel als een soort klankkast te fungeren.
Den Teuling prijst zichzelf terecht gelukkig met misschien wel het meest unieke advocatenkantoor van Amsterdam. ‘Het enige vrijstaande kantoor op de Zuidas’, zo noemt Den Teuling het. Aan weggaan denkt hij niet. Jaloers fietsen wij weg.