AD Advocaten

Voor de rubriek Bouwstenen zijn we dit keer uitgenodigd bij AD Advocaten, dat gevestigd is in het instagramwaardige gebouw Spanje, een van de zogeheten Zevenlandenhuizen aan de Roemer Visscherstraat. Philippe Raaijmaakers, partner bij AD Advocaten, begeleidt ons door het Moors geïnspireerde herenhuis en licht de rijke geschiedenis van het gebouw toe.

Tekst: Noor Cuppen & Mayk Koria.

Als je de Roemer Visscherstraat in fietst vanaf het Vondelpark, de drukke Eerste Constantijn Huygenstraat bent overgestoken en bijna bent aangekomen aan het begin van de straat, bij de Tesselschadestraat, verschijnen aan je linkerhand zeven herenhuizen die uit de toon vallen. Deze huizen verschillen niet alleen van elkaar, maar als je wat langer de tijd neemt, valt op dat de huizen vooral verschillen van de andere huizen in de straat. Onontkoombaar komt de vraag bij je op welk verhaal er achter deze herenhuizen schuilt.

Nieuwe straat
Philippe Raaijmaakers vertelt ons dat aan het einde van de negentiende eeuw de Amsterdams handelaar en politicus Samuel van Eeghen een vergunning kreeg voor het bouwen van een nieuwe straat in Amsterdam die zou uitmonden in het Vondelpark; de Roemer Visscherstraat.

In opdracht van Van Eeghen heeft Tjeerd Kuipers in 1894 de Zevenlandenhuizen ontworpen. Kuipers ontwierp in zijn loopbaan meer dan vijftig voornamelijk gereformeerde kerken, maar het project De Zevenlandenhuizen ging de geschiedenis in als zijn meest bekende werk.

De huizen die deel uitmaken van de Zevenlandenhuizen zijn ieder gebouwd in de stijl van een Europees land: Nederland, Engeland, Italië, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. In de negentiende eeuw lieten veel architecten zich inspireren door het verlangen naar wat ver weg was: het zogenoemde exotisme. De Zevenlandenhuizen staan daar inmiddels symbool voor. Naar verluidt liet Kuipers zich daarnaast inspireren door de Internationale Wereldtentoonstelling die in 1895 in Amsterdam zou worden gehouden op het nabijgelegen Museumplein. Een maand voordat de tentoonstelling begon werden de bijzondere herenhuizen opgeleverd.

Kleurenfoto’s: AD Advocaten.

 

Het complex Spanje, waar AD Advocaten gehuisvest is, ligt tussen de gebouwen Italië en Frankrijk in en is het meest opvallende gebouw van de Zevenlandenhuizen. Het is gebouwd in de Spaanse en Moorse stijl. De voorgevel van het herenhuis is gedecoreerd met witte en roze gepleisterde banden, hetgeen zorgt voor een opvallend effect. Het gebruik van dit soort gepleisterde banden is vaker terug te zien bij gebouwen die in Moorse stijl gebouwd zijn, zoals bijvoorbeeld de Mezquita-kerk in de Spaanse stad Córdoba, een voormalige moskee.
De voorgevel van het Spanje-gebouw wordt gesierd met meerdere hoefijzerbogen, die eveneens kenmerkend zijn voor de Moorse stijl. De hoefijzerbogen variëren van grotere tot kleinere exemplaren. Die laatste zijn terug te vinden in het torentje op de derde verdieping. Ook binnen in het herenhuis zijn meerdere hoefijzerbogen en kleine koepels terug te vinden, afgewerkt met geometrische en florale versieringen. Op de eerste verdieping aan de voorkant van het huis bevindt zich een opvallend driehoekig gevormd balkon. Boven de ingang staat de naam van het gebouw geschilderd, net zoals bij de andere huizen.

AD Advocaten is al 33 jaar in gebouw Spanje gevestigd, dat inmiddels een rijksmonument is. AD Advocaten huurt het gebouw van een stichting die is opgericht door een voormalige eigenaar van de zeven herenhuizen. De stichting wendt de winst die de panden opbrengen aan om onderwijs in Afrikaanse landen te financieren, zo vertelt Philippe. Opvallend is verder dat bijna alle Zevenlandenhuizen in gebruik zijn door juristen. Naast een hotel – gevestigd in de gebouwen ‘Nederland’ en ‘Engeland’ – worden de overige vier huizen bewoond door particulieren, onder wie raadsheren, advocaten én een minister (tevens jurist).

Instagramlocatie
De Zevenlandenhuizen trekken veel binnenlandse en buitenlandse bezoekers aan. Niet alleen toeristen komen langs om de herenhuizen te bezichtigen. Philippe vertelt dat er dagelijks jongeren voor de deur staan om een foto voor op hun Instagrampagina te maken. Ook wordt er regelmatig aangebeld met de vraag of de fietsen die voor de deur staan mogen worden verplaatst voor een goede foto. Niet voor niets werden de Zevenlandenhuizen onlangs door iAmsterdam bekroond als één van de twaalf beste Instagram-locaties van Amsterdam. Bij AD Advocaten geniet men in ieder geval van het bijzondere gebouw met zijn rijke geschiedenis. Dat begrijpen we maar al te goed.