Op de Dag van de Bedreigde Advocaat op 24 januari 2018 namen enkele tientallen advocaten deel aan een manifestatie voor het Paleis van Justitie in Den Haag uit solidariteit met collega’s in het buitenland die worden belemmerd in hun beroepsuitoefening. De focus lag dit jaar op Egypte. Ondanks het gure weer lieten de advocaten hun collega’s in benarde omstandigheden niet in de kou staan.

Tekst: Johan van Uffelen

Wout Albers was een van de aanwezigen die in toga deelnam aan de manifestatie. ‘We hopen op deze manier de aandacht te vestigen op de situatie waarin onze collega’s zich bevinden. Het is voor ons bijna niet voor te stellen in wat voor omstandigheden zij hun werk moeten doen. Solidariteit van andere advocaten is heel belangrijk. Ik hoop dat onze Egyptische collega’s zich hierdoor gesteund voelen en weten dat de wereld ziet wat er in hun land gebeurt.’

Internationaal evenement
De Dag van de Bedreigde Advocaat is een internationaal evenement, een initiatief van de gelijknamige stichting. Dit jaar werd in maar liefst 35 steden aandacht besteed aan de Dag van de Bedreigde Advocaat, waaronder in New York, Taipei en Parijs.
Lawyers for Lawyers organiseert elk jaar in het kader van deze dag een lezing of seminar over het land dat als speerpunt is gekozen. Dat was ditmaal Egypte. In dit door militairen bestuurde land staan de mensenrechten en de onafhankelijkheid van de rechtspraak danig onder druk. De situatie van advocaten daar verslechtert met de dag. Een groot aantal advocaten werd de afgelopen jaren gearresteerd in verband met de uitoefening van hun beroep.

Ongoing crisis
De lezing in een zaal van de Haagse rechtbank werd op uitnodiging van Lawyers for Lawyers gegeven door de Italiaanse advocaat Nicola Canestrini. Hij was afgelopen december nog op een fact-finding missie in Egypte, waar hij meerdere advocaten heeft gesproken. Hij ging tijdens zijn voordracht zeer uitgesproken in op de zorgwekkende situatie in dat land. ‘Human rights lawyers, as other human rights defenders in Egypt, suffer persecutions like arbitrary arrests, forced disappearances, torture, fabricated charges, detention and travel bans. The security forces are not the only party abusing lawyers. The courts, judges and prosecutors are also violating the right of defense, which reveals the depth of the ongoing crisis of the Rule of Law under the present regime. The international community of lawyers and civil society should raise their voice asking for the respect of fundamental rights’, aldus Nicola Canestrini.

Het seminar werd in samenwerking met de Jonge Balie Den Haag georganiseerd en trekt ieder jaar meer belangstellenden. De zaal was tot op de laatste stoel bezet. De net benoemde interim-directeur van Lawyers for Lawyers, Judith Lichtenberg, noemt het ‘inspirererend en motiverend’ dat de activiteiten van haar organisatie steeds meer gehoor vinden. ‘Niet in het belang van onszelf, maar in het belang van de talrijke advocaten elders in de wereld die dagelijks moeten vechten tegen inperkingen van hun beroepsuitoefening.’

Lawyers for Lawyers (L4L) is een onafhankelijke en non-politieke Nederlandse stichting die tot doel heeft het goed functioneren van de rechtsstaat te bevorderen door het nastreven van een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van de advocatuur. Wij doen dit door advocaten die in hun werk worden bedreigd of onderdrukt, wereldwijd te ondersteunen. Weten wat u kunt doen?
Kijk op onze website www.lawyersforlawyers.org en/of doneer!