De dag van Maria
“Vroeger kende je iedereen op kantoor, van de maten tot de advocaat-stagiaires. Nu is dat anders.” Dit keer benaderen we “de dag van” vanuit het perspectief van Maria Sabino. Maria werkt al 42 jaar bij Stibbe in Amsterdam, eerst als cateraar en daarna als gastvrouw voor cliënten. Nu dus voor de verandering “de dag van” door de ogen van iemand die al decennia met advocaten werkt.

Op bezoek bij haar zus, die in Nederland woont, komt Maria in 1975 voor de vakantieperiode te werken op het kantoor van Stibbe, toen nog aan het Rokin gevestigd. Kort daarna vraagt ze haar Portugese vader toestemming om in Nederland te blijven en vervult ze jarenlang een centrale rol in de ondersteuning van het groeiende advocatenkantoor. Na zeven jaar in Nederland herenigt ze zich met haar echtgenoot Jose, die als conciërge bij Stibbe wordt aangenomen. Samen vormen zij het conciërge-echtpaar, dat jarenlang in een bedrijfswoning boven het kantoor op het Rokin woont.

Op het Rokin was geen bedrijfsrestaurant en dus lunchten de advocaten bijna altijd buiten de deur. Behalve tijdens de wekelijkse matenlunch en maandelijkse secretaresselunch. Maria deed dan de boodschappen, kocht in op de markt en smeerde de broodjes. “Aan het Rokin was het gezellig en iets persoonlijker dan het nu is, want door de kleinschaligheid kende je echt iedereen bij naam. Je ontving geboortekaarten en het was niet ongebruikelijk om voor bruiloften te worden uitgenodigd.” Maria koestert goede herinneringen aan de heer Stibbe: “Hij was als een mentor voor mij in de tijd dat ik net in Nederland kwam wonen en de taal nog niet onder de knie had.”

De dag van Maria ziet er tegenwoordig heel anders uit dan vroeger. De grootste verandering kwam met de verhuizing van het kantoor naar de Zuidas in 1992. Maria verhuisde met man Jose en zoon Bruno naar Amstelveen en in de voormalige Stibbetoren werd de catering voor het eerst uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Maria kwam op de 16e etage te werken als gastvrouw. In het nieuwe gebouw aan het Beethovenplein zijn dat de 8e en 9e etage. “Ik zorg ’s ochtends dat de koffiebar er verzorgd bij ligt. Dan maak ik een ronde door de vergaderruimtes, om na te gaan of ze van alle gemakken voorzien zijn en of ze er netjes uitzien. Rond een uur of tien komt de tweede gastvrouw en ga ik de lunch een paar etages lager voorbereiden.” Als de pieper tussendoor gaat, haast Maria zich naar de koffiebar en assisteert ze de gastvrouw met koffieservice.

“Wat er in de jaren allemaal is veranderd? De service is nog beter. Als je kijkt naar de koffiebar, worden de bezoekers eigenlijk best wel verwend”, vertelt Maria. “Alles is professioneler en grootschaliger geworden. Het werken met advocaten bevalt nog steeds goed, want ze zijn aardig, gezellig en vriendelijk. Dát is niet veranderd merk ik. Ook al woon ik zelf niet meer boven kantoor zoals op het Rokin, ik voel me er nog steeds thuis.”

Een bijzonder moment was in 2016 met de verhuizing naar de nieuwe locatie aan het Beethovenplein. Bestuursvoorzitter Derk Lemstra organiseerde voor die gelegenheid een diner voor een groep van ongeveer twintig personen die op alle drie de locaties van Stibbe in Amsterdam – het Rokin, de Strawinskylaan en het Beethovenplein – hebben gewerkt en nog steeds werken.

Hoewel Maria nog elke dag met veel plezier naar haar werk gaat, is ze van plan over ongeveer vier jaar te stoppen bij Stibbe. Ze verhuist dan weer terug naar Amsterdam en zal een paar maanden per jaar in hun appartement in Lissabon verblijven.

Ondanks verwoede pogingen van de redactie om bij Maria verhalen los te peuteren over vreemde eetgewoontes van cliënten en partners, hanteert Maria strikte vertrouwelijkheid. Misschien dat Maria meer kan ontsluieren tijdens de volgende vrijdagmiddagborrel…?