Gina is ondernemer en maakt met haar schoonmaakbedrijf uit Volendam al 11,5 jaar schoon bij Van Doorne.

Wat ooit begon als een oproep voor het schoonmaken van een muffe kamer op het kantoor, leidde tot oprichting van het succesvolle familiebedrijf van Gina. “11,5 jaar geleden zochten ze bij Van Doorne iemand om een kamertje schoon te maken waar in die tijd veel was gerookt. Het ging om plafonds, ramen lappen en zo. Hup, we waren zo klaar. Het hoofd facilitair van Van Doorne was euforisch, zo schoon vond ze het. Toen kwam de vraag of we niet het hele kantoor wilden schoonmaken.”

“Ik was destijds gewoon huismoeder. Drie kinderen op de bank en ik kluste wat bij door bij een aantal Volendammers thuis schoon te maken”, zegt Gina. “Ik wist helemaal niet of ik wel een heel gebouw kon schoonmaken en had geen idee waar te beginnen. Samen met mijn schoonzus en zwager richtten we echter een bedrijfje op en schreven we een plan van aanpak. Dat werd door Van Doorne direct geaccepteerd. Inmiddels is mijn hele familie en de buurt betrokken bij het bedrijf. Mijn schoonzussen, buurvrouw, dochter, nichtjes en hun vriendinnen werken allemaal bij mij en ze noemen mij bijna allemaal ‘tante’. Het is een groot feest en ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk.”

De werkdag van Gina begint vaak vroeg, om 5.00 uur ’s ochtends. Gina staat zo snel mogelijk op en vertrekt naar Amsterdam. Om 6.30 uur start namelijk de ochtendronde waarbij in rap tempo wordt gestofzuigd, gedweild en onder andere de koffiebar en alle 60 wc’s glimmend worden gepoetst. Daarna is het tijd voor een korte pauze waarna tot 14.30 uur wordt gewerkt. Gina gaat dan naar huis om boodschappen te doen en te koken voor haar gezin. Om 16.15 uur stipt wordt het avondeten opgediend. Vervolgens rijdt Gina met haar schoonmaakbusje vol schoonzussen en nichtjes terug naar Van Doorne. “In de bus draaien we vaak Jan Smit, Django Wagner of de 3J’s. En vlak voor de Volendamse kermis moesten ze van mij alle kermisliedjes uit hun hoofd leren.”

De avondronde duurt tot 21.45 uur. Dit is ook vaak het moment waarop Gina tijd heeft om een praatje te maken met de advocaten. Veel mensen bij Van Doorne kent ze. “Soms lijkt het alsof wij dingen eerder weten dan collega’s bij Van Doorne, bijvoorbeeld dat iemand weer zwanger is.”

Wat Gina leuk vindt aan Van Doorne is dat het schoonmaakwerk na al die jaren nog wordt gewaardeerd. “Zo hoor ik vaak van een notaris op de tweede dat ze zo blij is met ons. Ook merkte iemand van facilitair laatst op dat ze niet ‘schoonmaakmoe’ zijn. Dat heeft veel weg van een compliment.”

Op de vraag wat Gina vroeger wilde worden, antwoordt ze ‘piloot’. Waarop ze direct lachend zegt: “idioot, want ik had toen nog nooit gevlogen en heb nu vliegangst.” Gina begon haar school op het atheneum, maar besloot in de vierde klas over te stappen naar de huishoudschool waar haar vriendinnen naartoe gingen. “De leraar kwam bij mijn ouders thuis om me over te halen om te blijven, maar ik was wild en had meer zin om naar de kroeg te gaan met mijn vriendinnen” Advocaat zijn lijkt Gina niet wat voor haar. “Wat me vervelend lijkt, is dat het werk nooit af is”, zegt Gina. “Dat is met schoonmaken anders. Schoon is schoon en goed is goed.”

Met deze levensles in gedachten en met een voldaan gevoel sluit Gina, na het kijken van een aflevering van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ én ‘The Bold & The Beautiful’, haar dag om 23.30 uur af.

Door: Barbara van der Veen