6:45 uur. Mijn wekker gaat. Ik sta op en doe een half uurtje yoga. Een oefening in geduld, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Welkome eigenschappen voor een mediator. Ik verruil mijn yogabroek voor hakken en een jasje, want ik doe business mediations, dus een zakelijke outfit past beter dan de spreekwoordelijke geitenwollen sokken.

Mijn dochter van 7 is inmiddels wakker geworden en steekt haar hoofd om de deur om goedemorgen te zeggen. Beneden is mijn man al bezig met het ontbijt. Na het ontbijt brengt hij onze dochter naar school en ik fiets in 5 minuten door het Vondelpark naar kantoor. Ik geniet er elke dag van dat ik in Amsterdam woon.

Eenmaal op kantoor bespreek ik het weekend met mijn kantoorgenoten. Kantoorgenoot en medeoprichter van ReulingSchutte, Saskia Reuling, heeft in het weekend een lastige meerpartijenmediation gehad op het gebied van stukgelopen onderhandelingen en we bespreken hoe het gegaan is. Ik stel voor de mediation in te brengen in onze maandelijkse intervisiebijeenkomst. Dat vindt ze een goed idee.

We breken op want diverse partijen komen binnen voor de geplande mediations, sommigen met hun advocaten.

Om 9:30 uur start ik met mijn mediation. Het is de eerste bijeenkomst tussen een leidinggevende en een medewerker, werkzaam op een financiële afdeling in de automotive branche. In de intakes is het me opgevallen dat ze nogal verschillende types zijn. Dit maak ik in de bijeenkomst bespreekbaar. Aan het eind van bijeenkomst geven ze aan het prettig te hebben gevonden om gestructureerd en ongestoord te kunnen praten. Ook hebben ze handvatten gekregen om de moeilijkheden in hun samenwerking te bespreken. Ze willen een vervolgafspraak maken.

Het mediationbureau van de rechtbank Amsterdam heeft gebeld. In een voorlopige voorzieningsprocedure heeft de rechtbank mediation voorgesteld. Tussen partijen is in discussie of een bouwvergunning had moeten worden aangevraagd. Er is een bouwstop opgelegd en partijen willen in mediation bekijken of ze tot een oplossing kunnen komen. Ik bel de rechtbank terug en geef mijn beschikbaarheid door.

Daarna bel ik in een lopende mediation binnen een grote financiële instelling met de advocaten van partijen. Aan de mediationtafel is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een vertrekregeling. Tijdens de uitwerking is tussen de advocaten discussie ontstaan over de vraag of het overeengekomen opleidingsbudget in- of exclusief btw was. Omdat de advocaten er niet uit zijn gekomen leggen ze het punt, zoals afgesproken, nu bij mij terug. Ik vraag hen na te gaan of de medewerker in kwestie al een opleiding voor ogen heeft en zo ja, of deze inderdaad met btw belast is. Dit blijkt slechts voor een gedeelte zo te zijn. Voor het restant spreken partijen af dit te delen. Hiermee kan de overeenkomst nog die dag worden afgerond.

Ik vertrek met mijn kantoorgenoot Eva Schutte naar de redactievergadering van het tijdschrift Nederlandse Mediation in Amersfoort. De kopij voor het volgende nummer wordt besproken. Er zitten weer interessante mediations bij, die anoniem zijn uitgewerkt. We hopen op nog wat meer bijdragen, maar de aankomende vakantieperiode werkt niet mee.

Ik heb een gemiste oproep. Op de terugweg in de auto bel ik terug. Het is een partij in een lopende mediation over een geschil in een fysiotherapeutenmaatschap. Zij voelt zich onder druk gezet door de anderen om in mediation een beslissing te nemen, terwijl het haar allemaal te snel gaat. Ik bespreek met haar wat voor haar een goed tempo zou zijn en wat zij denkt dat op dat punt voor de anderen belangrijk is. Zo komen we tot een modus die voor haar werkt en tegelijkertijd rekening houdt met de belangen van de andere deelnemers. Ik spreek met haar af dat zij dit de eerstvolgende bijeenkomst kan inbrengen als bespreekpunt. Gerustgesteld hangt ze op.

Ik fiets naar huis en los de oppas af. Tijdens het eten neem ik met mijn dochter haar dag door. Halverwege komt mijn man binnen en schuift ook aan. We maken plannen voor de vakantie.

’s Avonds leg ik de laatste hand aan de nieuwe druk voor het boek Mediation in Arbeidsconflicten en stuur ik de kopij door naar mijn medeauteurs. Fijn om dat bijna af te hebben.

Ter afsluiting van de dag kijken mijn man en ik naar Nieuwsuur en volgen zo de ontwikkelingen Nice en Turkije. Het geeft relativering aan de dag.

 

Naschrift van de redactie:

Paula Boshouwers is op 6 januari 2021 op 43-jarige leeftijd overleden. Zie het in memoriam van Saskia Reuling.