Turkse advocaat Ramazan Demir geëerd met IBA-Award

Op 13 oktober nam advocaat Ramazan Demir uit Turkije de mensenrechten Award van de International Bar Association in ontvangst. De jury van de Award roemde tijdens de uitreiking in Sydney zijn ‘significant personal endeavours during his defence work in extremely challenging and threatening circumstances’.  Lawyers for Lawyers heeft Ramazan met trots voorgedragen voor deze prijs.

Tekst: Lawyers for Lawyers

‘Deze erkenning is genoeg om de wolken te verdrijven en de lucht weer even blauw te maken’, zei Ramazan in een online interview met Lawyers for Lawyers’. ‘Het verschaft degenen van ons die nog in leven zijn nieuwe adem vol levenslust’.
Ramazan staat sinds 2009 onder meer journalisten en advocaten bij. Hij was één van de advocaten die 46 collega’s bijstonden toen deze werden aangeklaagd wegens het vermeende lidmaatschap van een terroristische organisatie, nadat zij allen op enig moment advocaat geweest waren van Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ramazan werd al twee keer strafrechtelijk vervolgd in verband met zijn professionele activiteiten. In 2016 werd een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart en zat hij zeven maanden in voorlopige hechtenis.

Dit alles heeft hem er echter niet van weerhouden zijn werk te blijven doen: ‘Ik kom oorspronkelijk uit het oostelijke deel van Turkije, uit de provincie Sirnak. Ik ben zelf Koerdisch. Al vanaf jonge leeftijd ben ik er getuige van dat de staat mensenrechtenschendingen begaat tegen de Koerdische bevolking. Die ervaringen hebben mijn verlangen en motivatie gevoed om deel uit te maken van de strijd voor gerechtigheid’.

Gerechtelijke intimidaties
Lawyers for Lawyers woonde meerdere zittingen in de rechtszaak tegen Ramazan en zijn collega’s bij. De zaak tegen Ramazan staat niet op zichzelf. Een groot aantal advocaten wordt vervolgd in Turkije in verband met hun werkzaamheden. En niet alleen advocaten; ook journalisten en academici zijn onderwerp van gerechtelijke intimidaties. ‘Deze praktijken bedreigen alle mensen die in Turkije opkomen voor de mensenrechten. Strafrechtelijke vervolgingen en veroordelingen maken hen beducht door te gaan met hun waardevolle activiteiten’, aldus Ramazan.

Het beeld van de positie van advocaten in Turkije en van de rechtsstaat in het algemeen is somber. Hoe ziet Ramazan zijn eigen toekomst in Turkije?
‘Donker, maar met een sprankje hoop. Deze prijs geeft me de kracht en moed om door te gaan met de strijd. Het laat zien dat onze stem wordt gehoord. Ook al voel je je soms roepende in de woestijn. En het overtuigt mij ervan dat er nog steeds hoop is’.

Lawyers for Lawyers (L4L) is een onafhankelijke en non-politieke Nederlandse stichting die tot doel heeft het goed functioneren van de rechtsstaat te bevorderen door het nastreven van een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van de advocatuur. Wij doen dit door advocaten die in hun werk worden bedreigd of onderdrukt, wereldwijd te ondersteunen. Weten wat u kunt doen?
Kijk op onze website www.lawyersforlawyers.org en/of doneer!