Dat er vervolgens nog twee keer langs elkaar heen wordt gebeld en het inmiddels al tien uur ’s avonds is, maakte mij op z’n zachtst gezegd een beetje onrustig. Uiteindelijk spreken we elkaar laat in de avond. Gelukkig blijkt het cryptische “stukje” te draaien om de vraag of ik het stokje voor de rubriek ‘Een dag uit het leven van…’ voor het Amsterdams Balie Bulletin van hem wil overnemen. Een eervolle taak die ik graag op mij heb genomen.

Een dag uit het leven van Lotte de Bruin is normaliter een dag op de Projects & Real Estate praktijk bij Clifford Chance. Echter laat zich dit lastig in een aantal woorden samenvatten. Dit in tegenstelling tot een dag uit het leven van een beginnend advocaat in september. Daarvoor zegt Woudschoten in principe al genoeg.

Woudschoten betekent de aftrap van het “driejarige opleidingstraject” van de Orde van Advocaten en ook ik mocht er aan geloven. Ik moet zeggen, het blijft nog even onwennig om na het afronden van je master weer huiswerk te moeten maken en deel te nemen aan colleges in werkgroepen.
Waar ik in Woudschoten op de eerste dag en in de ochtend van dag twee bij het onderdeel dilemma’s soms nog het antwoord “dan bel je toch gewoon even met de deken!” hoorde, was het laatste dilemma eigenlijk geen dilemma meer. Wat mij betreft kan wel gezegd worden dat de eerste groep Woudschoten in ieder geval helemaal up to date is van alle gedragsregels.

Na een leerzame twee dagen Woudschoten, was het de volgende ochtend tijd om met vijf van mijn collega’s met de trein naar Frankfurt te gaan. Daar werden wij verwacht voor een driedaagse training met veertien van onze Europese Clifford Chance collega’s. Het programma zal in het teken staan van het trainen van bepaalde vaardigheden.  Ik heb er in ieder geval erg veel zin in. Ik ben wel benieuwd of we de groep niet gaan overrulen met zoveel Nederlanders, ondanks het vroege tijdstip is het namelijk al een gezellig drukke bedoening in de trein…