In een tijd van maatregelen, lockdowns en economisch zwaar weer ligt het voor de hand dat startende ondernemers hun plannen even uitstellen. Toch blijkt het ontstane risico niet voor iedereen een struikelblok: in deze tijdelijke rubriek spreken wij met advocaten die tijdens de coronacrisis een nieuw kantoor zijn gestart. Laura ter Steeg en Dino Bektesevic openden op 1 januari 2021 de deuren van hun eigen strafrechtkantoor. Het ABB sprak met hen over de brugklas, ondernemerschap en ambities voor de toekomst.

Tekst: Luce Smithuijsen

Bektesevic Ter Steeg Advocaten kent een bijzondere – en vooral lange – ontstaansgeschiedenis: het kantoor zat al in de pijplijn toen de twee oprichters nog op school zaten, al wisten zij dat toen nog niet. Zij zaten namelijk samen in de brugklas van het Coornhert Gymnasium in Gouda. Ter Steeg: “We waren niet echt vrienden – Dino was rebels, en ik juist een braaf hockeymeisje. Maar we fietsten elke dag samen naar huis, en zo ontstond toch een bepaalde band.” Na hun schooltijd verloren de twee elkaar uit het oog, maar hun paden kruisten elkaar opnieuw in het Amsterdamse advocatenleven. “Eigenlijk was het meteen weer heel gezellig.”

Bektesevic begon zijn carrière als advocaat bij De Roos & Pen. Na verloop van tijd stapte hij over naar Ficq & Partners, waar Ter Steeg toen al een aantal jaren werkte. Ter Steeg: “Het werd gelijk duidelijk dat wij als collega’s een heel goed team vormen. We hebben verschillende kwaliteiten, waardoor we elkaar aanvullen.” Het ondernemen zit Ter Steeg in het bloed: al tijdens haar studententijd had zij een eigen bedrijf, SnelRecht Tentamentraining, gericht op het geven van bijlessen aan studenten. “Hoewel ik het enorm naar mijn zin had als advocaat bij Ficq & Partners, heb ik het idee van ondernemen altijd leuk gevonden. Het avontuurlijke, dat je zelf iets vanaf de grond opbouwt, dat spreekt mij aan.” Bektesevic geeft aan dat voor hem ook de vrijheid die een eigen kantoor met zich brengt, heeft meegespeeld: “Op den duur wil ik graag meer de wetenschappelijke kant op. Een eigen kantoor geeft financiële ademruimte en meer de mogelijkheid om mijn eigen tijd in te delen, waardoor ik ook die ambitie kan gaan najagen.”

Wanneer de twee over hun nieuwe kantoor praten, blijkt uit niets dat zij pas net komen kijken – er spreekt een grote vanzelfsprekendheid uit hun verhaal, en geen enkele angst of twijfel. Zelfs de coronapandemie heeft geen rol gespeeld bij het nemen van de beslissing. “Anders dan voor veel anderen was corona voor ons niet van invloed,” zegt Bektesevic. “Het strafrecht draait altijd door. In het begin was er kort een dip, omdat de rechtbanken toen moesten sluiten. Maar het Openbaar Ministerie en de rechtspraak hebben de boel al snel weer op gang gekregen. Wij hebben dus zakelijk gezien nauwelijks last gehad van de crisis.” Ter Steeg vult aan: “Behalve dat Dino de nacht na het tekenen bij de Kamer van Koophandel ziek werd en corona bleek te hebben. Toen moesten we de medewerker die ons bedrijf had ingeschreven bellen om te zeggen dat zij in quarantaine moest. Maar zelfs dat kon de pret niet drukken.”

De focus van het kantoor komt te liggen bij het aantrekken van (juridisch) complexe zaken. Bektesevic: “Vaak zijn dat fraudezaken, maar ook voor ‘klassieke’ zaken kan dat opgaan, in het bijzonder in de cassatiefase. Het voordeel van complexe zaken is dat ze vaak omvangrijk zijn en per saldo zorgt dat voor minder zittingen, verhoren, et cetera. Dat scheelt tijd en biedt dus ruimte voor verdieping.”

Bektesevic Ter Steeg Advocaten is gehuisvest aan de Keizersgracht, in het pand van De Roos & Pen. Ter Steeg: “We zijn heel blij dat we hier inpandig mogen zitten – het is ook nog eens een prachtige locatie.” Bektesevic zegt hierover: “Ik heb hier een fijne en leerzame stageperiode gehad. Het is een voorrecht om in een inspirerende omgeving als deze het kantoor te starten.”

Als we vragen naar de ambities van het kantoor, blijkt de vanzelfsprekendheid en de ontspannen mentaliteit weer. Bektesevic: “We hebben geen uitgestippeld meerjarenplan, we willen gewoon een kantoor op poten krijgen en in elke zaak het onderste uit de kan halen. We zien wel hoe het zich ontwikkelt.” Ter Steeg vult aan: “We vinden het belangrijk dat we de zaken die we nu doen, goed doen. Verder komt het zoals het komt.” Maar later schiet haar toch nog een belangrijke ambitie te binnen: “Als het straks weer mag, geven we een groot feest waarop iedereen kan dansen.” Wij zien het al: dit duo heeft de prioriteiten op orde.