De Geuzenpenning voor 2022 wordt toegekend aan Lawyers for Lawyers. Dat heeft de Stichting Geuzenpenning op 10 februari bekendgemaakt. Voorzitter Kathleen Ferrier: “Een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van advocaten is onmisbaar in een rechtstaat en van groot belang voor de bescherming van mensenrechten overal ter wereld.”

“Advocaten zijn essentieel in een rechtsstaat,” zegt Sophie de Graaf, directeur van Lawyers for Lawyers. “Zij komen op voor de rechten van hun cliënten, binnen en buiten de rechtszaal, en spelen een belangrijke rol in de bescherming van mensenrechten. Maar advocaten staan onder druk. Over de hele wereld worden zij bedreigd en tegengewerkt, fysiek aangevallen of door de overheid vastgezet, vanwege de cliënten die zij hebben, de zaken die zij doen of de aandacht die zij vragen voor de bescherming van mensenrechten, democratie en rechtsstaat. Deze advocaten bekopen met hun persoonlijke vrijheid, en soms zelfs met hun leven, dat ze opkomen voor de rechten van anderen.”

De Graaf: “Dat Lawyers for Lawyers nu voor dit werk de Geuzenpenning ontvangt, is voor ons een ongelofelijke eer, maar onderstreept vooral het fundamentele belang van het werk van de moedige advocaten om wie het gaat. Zij verdienen ons aller steun. Dat is belangrijker dan ooit, in een tijd dat de rechtsstaat alom onder druk staat.”

De Geuzenpenning wordt op maandag 14 maart uitgereikt in de Grote Kerk van Vlaardingen. Dat gebeurt door Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden. De laureaat van 2021, Malgorzata Gersdorf, krijgt dan ook de Geuzenpenning uitgereikt. Vorig jaar kon de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof niet naar Nederland komen door de coronacrisis. Kathleen Ferrier: “Onafhankelijke rechtspraak is een dragende pijler van democratie. Een vrije en onafhankelijk advocatuur is daarvan een wezenlijk onderdeel. Met deze dappere laureaten vestigen we hierop de aandacht. Daarbij denken we met groot respect aan Derk Wiersum die in de uitoefening van zijn beroep werd vermoord.”

Geuzenpenning

Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend. De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Voorzitter is Kathleen Ferrier. Zij is ook actief als lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens, bestuurslid van de Anne Frank Stichting en voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.

De Geuzenpenning is eerder onder andere toegekend aan de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013), de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg (2014), Alice Nkom en Michel Togué (2017), twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde LHBTI-personen, en aan organisaties als Free Press Unlimited (2015), MOAS (2016), Girls Not Brides (2018), Alejandro Solalinde (2019) en de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA (2020).