Het is ieder jaar weer spannend welke beroepsgroep en BN’ers zich durven bloot te stellen aan de op nationale televisie uitgezonden IQ test. Dit jaar hebben een aantal confrères en collega’s de uitdaging aangedurfd, maar achteraf gezien hadden ze wellicht beter kunnen bedanken voor de uitnodiging.

De advocaten hebben een gemiddelde van 118 gescoord. ‘Dat is toch niet heel slecht’ denkt u wellicht. Een score tussen de 111 en 120 valt namelijk in de categorie ‘Bovengemiddeld intelligent’. Alles daarboven is ‘begaafd’ of zelfs ‘zeer begaafd’ en dat is uitzonderlijk.

Toch is de score niet iets om over te juichen. We verwachten namelijk allemaal, uiteraard gebaseerd op alle vooroordelen, dat de advocaten vele malen hoger scoren dan De Blondjes en wellicht ook de BN’ers. Dat is helaas niet gelukt. Hoewel De Blondjes met 1 punt zijn verslagen (zij scoorden 117 punten) hebben de BN’ers met een verschil van 3 punten weten te winnen van ‘ons’.

Het is, gelukkig voor de advocaten, echter maar zeer de vraag in hoeverre deze test daadwerkelijk het echte IQ van ons toetst, want ook de Personal Trainers hebben een IQ van bovengemiddeld en de Real Men lopen deze categorie slechts op 1 punt mis. Aangezien normaliter het gemiddelde van de samenleving 100 punten scoort is het opmerkelijk te noemen dat veel scores bij deze specifieke test aanzienlijk hoger zijn.

Neuropsycholoog mw. Sitskoorn, (voormalig) deskundige bij dit programma, verklaart dit deels. In 2014 heeft zij in de media geuit dat deze test niet genormeerd is op een wijze zoals de officiële test dit is, waardoor niet met zekerheid gezegd kan worden dat het gemiddelde op 100 ligt. Deze test geeft derhalve slechts een grove indicatie van iemands intelligentie. Maar toch, de advocaten scoren in vergelijking met de andere vakken niet hoog. Het slimste vak bleek De Juffen. Wellicht is dit een hint voor ons allen en dienen we ons terug te begeven naar de schoolbanken voor wat bijles.

Door: Lara Smeets