Eind van deze maand worden Barbara Rumora-Scheltema en Jaqueline Schaap op de jaarvergadering van de Amsterdamse Orde van Advocaten voorgedragen als de nieuwe dekens. Wanneer de jaarvergadering daarmee instemt, zullen zij het stokje overnemen van Evert-Jan Henrichs, die als deken de Orde vierenhalf jaar heeft geleid. Daarmee wordt deze functie voor het eerst een duobaan.

Barbara Rumora-Scheltema (l) en Jaqueline Schaap (r)

Barbara Rumora-Scheltema (57) is advocaat sinds 2001 en partner bij NautaDutilh. Zij is penningmeester van de Amsterdamse Orde en beheert de portefeuille grote kantoren en bekleedt daarnaast ook diverse nevenfuncties.. Haar specialisaties zijn het ondernemingsrecht, insolventierecht en internationale arbitrage voor zowel nationale als internationale cliënten.

Jacqueline Schaap (60), nu nog waarnemend deken, is partner bij Visser Schaap & Kreijger. Zij is in 1988 begonnen als advocaat bij Boekel de Neree. Zij is onder meer gespecialiseerd in auteursrecht, portretrecht en merken en modellenrecht. Daarnaast bekleedt zij diverse nevenfuncties. Onlangs kwam zij in het nieuws omdat zij Joodse organisaties en oorlogsoverlevenden bijstond in het kort geding dat zij hadden aangespannen tegen Thierry Baudet vanwege zijn vergelijkingen tussen de Holocaust en de coronomaatregelen.

Zowel Barbara Rumora-Scheltema als Jacqueline Schaap willen ook in hun praktijk actief blijven. Wanneer hun voordracht wordt bevestigd, zullen beide drie dagen per week als deken bij de Orde betrokken zijn. Gecombineerd met de zwaarte van de functie als deken, zien zij een co-dekanaat daarom als oplossing om de Orde te leiden.