Corinna Reinhardus (l.) en Caprice Goeree.

Zoals onlangs aangekondigd in het ordebericht van 12 januari, staan er op 1 januari 2023 18.218 advocaten op het tableau ingeschreven. De balie groeide in 2022 licht, en die groei kwam vrijwel geheel voor rekening van het arrondissement Amsterdam. Zo zijn er afgelopen december in het Amsterdamse arrondissement 25 advocaten beëdigd en in het voorjaar zal de Amsterdamse balie na de beëdigingen van januari en februari maar liefst 175 advocaten meer tellen.

Tekst: Elzemieke van de Ridder

De beëdiging is voor iedere toekomstige advocaat een memorabel moment om vooraf naar uit te kijken of achteraf bij stil te staan. Dat zullen we dan ook doen met Caprice Goeree, die op 14 december 2022 is beëdigd, en Corinna Reinhardus, voor wie dat op 22 februari staat te gebeuren. Beiden zijn werkzaam bij Simmons & Simmons.

Met een brede glimlach staan Caprice en Corinna mij op te wachten. Om er achter te komen waarom de recent gestarte juniors voor de advocatuur hebben gekozen, spreken we af voor een kopje koffie buiten de deur.

Waarom heb je er voor gekozen om advocaat te worden?

Caprice: “De keuze om rechten te gaan studeren had ik eigenlijk snel gemaakt. Mijn vader werkte namelijk als hulpofficier van justitie en het leek mij erg leuk om ‘later als ik groot ben’ als officier van justitie zijn baas te worden. Daarom ben ik rechten gaan studeren in Amsterdam en heb ik de master Strafrecht afgerond. Naarmate ik steeds meer met mijn studie vorderde, merkte ik dat de rol van officier van justitie niet helemaal voor mij was weggelegd. Daarvoor moet je namelijk als magistraat kunnen optreden en voor ieders rechten opkomen, terwijl ik het veel leuker vind om in strafzaken partijdig te zijn. De advocatuur vond ik dus beter bij mij passen en daarom heb ik deze keuze gemaakt. Inmiddels werk ik al zes maanden met veel plezier als advocaat-stagiaire op de afdeling Crime, Fraud & Investigations.”

Corinna moet lachen en merkt op dat de keuze voor haar wat minder voor de hand lag. Zij heeft namelijk eerst een Europees georiënteerde studie gedaan en kwam er door de major Europees recht achter dat ze tóch eigenlijk wel interesse had in het recht. Nadat ze het vak ondernemingsrecht had gevolgd, wist ze dat ze de master Ondernemingsrecht wilde gaan volgen. “Vooral het vak Fusies en Overnames had mijn interesse, en dat was de reden dat ik bij verschillende kantoren student-stages heb gelopen op de M&A-afdeling”, vertelt Corinna. “De stages bevielen erg goed en een logische vervolgstap was dan ook om in de advocatuur te starten.”

En heeft de keuze tot nu toe goed uitgepakt?

Corinna: “Jazeker. Voor mij was het best een grote stap om rechten te gaan studeren, omdat ik nooit in Nederland heb gewoond – ik woonde namelijk tot mijn 18e in Zwitserland – en daarom twijfelde ik of mijn Nederlands wel goed genoeg was. Uiteindelijk ben ik toch rechten gaan studeren en ik ben enorm blij met de keuze die ik heb gemaakt. Nu werk ik samen met mensen die heel gepassioneerd zijn in hun werk en dat is voor mij een drijfveer. Ook al ben ik pas drie maanden geleden als junior begonnen, tot nu toe heb ik al veel geleerd.” Caprice kan dit beamen. Zij vult aan dat doordat er bij Simmons & Simmons in kleine teams wordt gewerkt, je meteen veel verantwoordelijkheden krijgt. “Daardoor doe je in een hele korte tijd veel kennis en ervaring op, veel meer dan je tijdens je studie leert.”

Hoe zijn jullie uiteindelijk bij Simmons & Simmons terechtgekomen?

Caprice vertelt dat zij een student-stage heeft gelopen bij Simmons & Simmons. Zij was namelijk op zoek naar een kantoor waarbij ze onder andere zijn gespecialiseerd in het financieel economisch strafrecht en stuitte zodoende op Simmons & Simmons: “Ik wilde ontdekken of ik dit rechtsgebied leuker zou vinden dan het commuun strafrecht. De beste manier om daar achter te komen leek mij om een student-stage te gaan lopen, zodat ik een beeld kon krijgen van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. De student-stage beviel mij enorm goed en eigenlijk ben ik sindsdien hier niet meer weggegaan.”

Corinna: “Ik ben bij Simmons & Simmons terechtgekomen doordat een vriend van mij hier een student-stage had gelopen op de IP-afdeling en hij vond het een heel leuk kantoor. Toen ik mij ging verdiepen in het kantoor, kwam ik erachter dat binnen de M&A-afdeling de focus ligt op private equity. Dat was precies waar ik naar op zoek was en zodoende heb ik gesolliciteerd.”

Waar kijk je het meeste naar uit?

Zowel Caprice als Corinna starten aankomende maart met de beroepsopleiding en de Law Firm School. Zij kijken ernaar uit om advocaat-stagiaires te leren kennen van andere kantoren. Caprice: “Het lijkt me leuk om van anderen te horen hoe zij hun eerste baan in de advocatuur ervaren.” Ook zijn beiden benieuwd naar hoe zij over drie jaar – na het afronden van de beroepsopleiding en de Law Firm School – terugkijken op deze periode. Corinna: “Als ik kijk naar mijn collega die net klaar is met de beroepsopleiding, dan merk ik dat hij al ver is en zeer zelfstandig kan werken. Ik ben dan ook benieuwd hoe het dan is om met zoveel meer kennis je werkzaamheden uit te voeren en nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

Wat is de grootste uitdaging?

Corinna: “Zeker in de eerste maand vond ik het nog lastig om de balans tussen werk en privé te vinden. Je wil namelijk naast je werk ook sporten, leuke dingen doen en met mensen afspreken. Dat moet dan allemaal in je tijdschema passen. Af en toe kwam er dan wat tussendoor en dan kon ik mijn planning weer omgooien.” Ook Caprice vond dat in het begin lastig, maar weet nu inmiddels wel hoe lang ze met een bepaalde opdracht bezig is. Nu ze dat beter kan inschatten, heeft ze daar haar weg in gevonden. Tot slot geeft Caprice aan Corinna nog de gouden tip mee voor iedereen die nog moeten worden beëdigd: “Let er op dat je tijdens je beëdiging, als je naar voren loopt om de eed of belofte af te leggen, niet over je toga struikelt!”