Afgelopen 23 maart sprak mr. Venema over de procedures van verschillende aanhangers van het Pastafarisme tegen (lokale) overheden in Nederland en daarbuiten. Hoewel de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster begon als protest tegen het opnemen van het creationisme in het onderwijs in de VS, krijgt het steeds meer aanhangers die hun geloof in de praktijk (willen) belijden. Het is aan de rechter om te oordelen of dat voldoende ‘serieus’ is in het licht van de rechtspraak van het EHRM. Het was een zeer interessante lezing waarover nog lang werd gediscussieerd.

Op 6 april vond de jaarlijkse combiborrel plaats in samenwerking met de jonge belastingadviseurs en jonge kandidaat-notarissen. Vanwege het steevast hoge bezoekersaantal werd dit jaar uitgeweken naar Coco’s Outback, in plaats van Café de Paris. De verschillen tussen de beroepsgroepen bleken met behulp van klassieke hits en enthousiast barpersoneel aan het eind van de avond eenvoudig te overbruggen.

Op 20 maart a.s. duikt de Jonge Balie de wereld van de bitcoins, de block chains en het dark web in. Rolf van Wegberg, promovendus bij de TU Delft op het gebied van digitale financiële criminaliteit, zal dan een lezing houden over hoe kan worden omgegaan met nieuwe, vaak anonieme, vormen van digitale criminaliteit.

Van 10 tot en met 12 mei vindt Justitia 2017 plaats. De afgelopen maanden heeft het bestuur van de Stichting Justitia met veel enthousiasme gewerkt aan de komende editie van Justitia. Het thema belooft veel bijzonders: Apocalyps. Op woensdag, tijdens de openingsborrel bij NeL, zal Jelmer Mommersma (bekend vanwege zijn onthullingen over Shell met betrekking tot klimaatbeleid) spreken. Op donderdag zullen de pleitwedstrijden plaatsvinden in de Koninklijke Industrieele Groote Club en op vrijdag zal het symposium plaatsvinden. Is er sprake van een democratische Apocalyps? En van een milieu-Apocalyps? Onder meer Adré Kuipers (astronaut), Marietje Schaake (Europees Parlement) en David van Reybrouck (auteur) zullen spreken en het afsluitende cabaret zal worden verzorgd door Dolf Jansen. Justitia 2017 wordt afgesloten met een geweldig eindfeest in het Sieraad. Mocht de Apocalyps inderdaad blijken te naderen, dan zal Justitia 2017 een prachtig slotakkoord zijn!

Tjerk Sigterman
Voorzitter Jonge Balie Amsterdam