Jonge Balie Amsterdam Justitia 2018: ‘Datamania’

Deze week staat alweer het grootste jaarlijkse evenement van de Jonge Balie Amsterdam op het programma: Justitia, met als thema dit jaar “Datamania”.

Zoals elk jaar heeft Justitia ook dit jaar weer drie programmaonderdelen. Op woensdag trapten we af met de Openingsborrel, die dit jaar tevens meetelt als Jonge Balie Lezing. Op donderdag zijn de Amsterdamse Pleitwedstrijden en op vrijdag het jaarlijkse hoogtepunt met het seminar en een knallend slotfeest.

Op woensdag 23 mei vond de Van Arkel openingsborrel plaats die gecombineerd werd met de lezing van de Jonge Balie. De lezing werd verzorgd door Christiaan Alberdingk Thijm en hij sprak over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdienst (de Wiv). Zowel de lezing als de borrel vonden in het Haarlemmermeerstation. Na de lezing werd namens Van Arkel Gerechtsdeurwaarders een toga verloot onder de aanwezigen.

Op donderdag 24 mei zijn de Lexence Pleitwedstrijden op de 17e verdieping van de A’DAM-toren. De jury bestaat uit de deken mr. Evert Jan Henrichs, de president van de Rechtbank Amsterdam mr. Henk Naves en titelhouder mr. Sijbren Kuiper. De casus is geschreven door prof. mr. Edgar du Perron en staat in het teken van het thema van Justitia “Datamania”. Deelnemen kan niet meer, maar iedereen is van harte uitgenodigd om de deelnemers te zien pleiten.

Het seminar van Justitia in theater Tuschinski op vrijdag 25 mei staat onder leiding van dagvoorzitter Sander Schimmelpenninck. Tijdens het seminar zullen verschillende gerenommeerde sprekers de invloed van big data op de samenleving en de advocatuur vanuit meerdere invalshoeken belichten. Tijdens de openingsborrel sprak Mr. Christiaan Alberdingk Thijm op de jonge balie lezing spreken al over de Wiv. Prof. Prof. Viktor Mayer-Schönberger, professor op het gebied van internet governance aan het Oxford Internet institute gaat in op de toekomst van big data in onze samenleving. Prof. Mr. Lokke Moerel, professor in wereldwijd ICT recht aan Universiteit Tilburg en senior of counsel bij Morrison & Forster, zal de (privacy)gevaren van big data bespreken. Dhr. Jan Scholtes is Chairman en Chief Strategy Officer van ZyLAB en betrokken bij onder andere de Oorlogsmisdaden Tribunalen van de VN, de FBI-Enron onderzoeken, het Witte Huis en duizenden andere gebruikers wereldwijd. Dhr. Scholtes zal ingaan op de mogelijkheid die big data biedt voor de advocatuur. Tenslotte zullen Erik de Jong en Sanne Maasakkers, beiden werkzaam als cybersecurityspecialisten bij Fox-IT, een hackdemonstratie verzorgen. Na afloop van het seminar zal de borrel worden opgeluisterd door het ‘Marie-Claire Vet-Beerkens Trio’. Het Marie-Claire Vet-Beerkens Trio bestaat uit pianist, Jelle van der Meulen, saxofonist, Donald Simoen en zangeres, Marie-Claire Vet-Beerkens. Samen spelen zij een combinatie van klassieke en moderne jazz nummers.

Als vanouds wordt Justitia afgesloten met een waanzinnig feest in de grote zaal van Tuschinski waar de populaire cover band The Tour er voor zal zorgen dat de voetjes van de vloer zullen gaan en onder meer Kris Kross Amsterdam, The Tour, Toeters & Platen, Ministerie van Chille Zaken en DJ FlexyFrank het dak eraf zal draaien.

Voor meer informatie over Justitia 2018 verwijs ik u naar de website: https://stichtingjustitia.nl/. De link naar het programmaboekje vindt u hier: https://stichtingjustitia.nl/programmaboekje/.

Namens het bestuur van de Jonge Balie Amsterdam wil ik hierbij graag Susanna Tang (WLP Law), Frans Crul (Dentons Boekel), Matthijs van Beusekom (Lexence), Nammy Vellinga (Bureau Brandeis), Barbara Elion (Loyens & Loeff), Cindy Schröder (HBN Law), Bart Jan Hermans (Florent) en Anastasia Salkazanova (Blaisse) bedanken voor hun tomeloze inzet en harde werk van de afgelopen maanden.

Dankzij hun inzet, creativiteit en doorzettingsvermogen staat ons een geweldige editie van Justitia te wachten: de openingsborrel in het Haarlemmermeerstation, de pleitwedstrijden in de A’DAM toren, het seminar in theater Tuschinski met als afsluiter het eindfeest.

Ik wens alle deelnemers een prachtig Justitia 2018!

Dirk de Waard

Voorzitter Jonge Balie Amsterdam