De Jonge Balie kan niet alleen terugkijken op een mooi en succesvol 2017. Ook het jaar 2018 is in stijl begonnen!

Allereerst het einde van 2017. Op 21 december 2017 heeft de jaarlijkse Kerstborrel plaatsgevonden. Bij het altijd gezellige Players aan het Leidseplein is in lijn met de kerstgedachte samen het glas geheven om 2017 af te sluiten. Met ongeveer 250 aanwezige leden zat de sfeer er goed in!

Het zou een maand duren voordat de eerstvolgende activiteit van de Jonge Balie zou plaatsvinden, maar dat was het wachten waard. Op vrijdag 19 januari heeft de Jonge Balie geproost op het nieuwe jaar bij het Houthoff Nieuwjaarsfeest in het Haarlemmermeerstation. Het thema was ‘A touch of Gold’ en een avond met een gouden randje werd het zeker. Ongeveer 300 leden waren aanwezig bij het Nieuwjaarsfeest en de Jonge Balie mag dan ook tevreden zijn met de manier waarop 2018 is ingeluid!

Na het feestelijke begin van 2018, was het tijd voor de eerste lezing van het jaar. Op 25 januari hield mr. Edward Brands (partner van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn) een lezing over de recente zaak van Vereniging Milieudefensie en Stichting Adem tegen de Staat der Nederlanden. In die procedure staat ter discussie of de Staat voldoende actie onderneemt om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. De lezing had enorm veel aanmeldingen. Zoveel zelfs, dat Roeivereniging de Amstel tjokvol stond. Mr. Brands vergeleek bovenstaande luchtkwaliteit-zaak, in eerste aanleg gewonnen door de Staat der Nederlanden, met de Urgenda zaak, waarin de rechtbank had geoordeeld dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door een klimaatbeleid te voeren dat niet kon leiden tot een vermindering van de Nederlandse uitstoot van 25% in 2020 ten opzichte van 1990.

De Jonge Balie Skireis

Wanneer men kijkt naar het aanbod van activiteiten van de Jonge Balie Amsterdam, dan zal het opvallen dat in recente jaren nieuwe activiteiten zijn geïntroduceerd. Ook dit jaar heeft de Jonge Balie een primeur: de Jonge Balie Skireis.

De skireis vond plaats van 31 januari tot en met 2 februari. Met een groep van 20 deelnemers stegen wij naar grote hoogten, meer specifiek naar het dorpje Fiss in Oostenrijk (op 1.438 meter). Fiss is een gemeente in het district Landeck in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het dorp ligt samen met de dorpen Serfaus en Ladis op het zogenoemde Zonneterras van Tirol (met 2000 zonuren per jaar een erg aantrekkelijk skigebied).

De Jonge Balie had voor de deelnemers een chalet vlakbij de piste gehuurd, waarbij ontbijt en diner voor de deelnemers werd verzorgd. Van de vier skidagen waren er drie met zon en strakblauwe lucht. ’s Avonds werden er spelletjes gespeeld in het chalet of werd de lokale après-ski bar ontdekt. De deelnemers waren van verschillende kantoren en veel mensen kenden elkaar nog niet, maar het groepsgevoel zat er al snel in. De Jonge Balie had geen betere skireis kunnen wensen!

Wat heeft 2018 verder nog in petto voor onze leden? Hieronder een korte uiteenzetting van een aantal activiteiten.

Op woensdag 28 februari 2018 zal de Jonge Balie Amsterdam in samenwerking met Young Patrons Circle (een groep van jonge donateurs van Nationale Opera & Ballet) een fantastische avond organiseren bij Nationale Opera & Ballet. De avond zal starten met een lezing van Prof. Dr. Frans Koenraadt. Hij zal spreken over TBS. Aansluiten zullen wij de balletvoorstelling Don Quichot bijwonen.

Op donderdag 5 april vindt het Jonge Balie  Bowlingtoernooi plaats, dit jaar met het thema ‘Bowling Back to the Seventies. Don’t spare us Disco’.  54 teams zullen in de arena van Knijn Bowlingcentrum strijden om felbegeerde prijzen en eeuwige roem. Het team dat in de finale de beste score neerzet wint de fabuleuze en felbegeerde wisseltrofee. Ook worden er prijzen uitgereikt voor de best verkleedde deelnemers en voor de beste teamnaam.

Van donderdag 28 juni tot en met zondag 1 juli 2018 vindt dit jaar in Amsterdam de European Young Bar Association (EYBA) Summer Conference plaats, met als thema “Dutch Masters”. Tijdens deze conferentie komen jonge advocaten vanuit heel Europa naar Amsterdam om inhoudelijke (en niet-inhoudelijke) activiteiten bij te wonen. Ook Nederlandse advocaten zijn van harte welkom, een aantal bevriende lokale balies heeft al aangegeven uit te kijken naar de conferentie! De Conference wordt afgetrapt met een borrel en eerste kennismakingsmoment op donderdagavond. Op vrijdag wordt een compleet inhoudelijk programma verzorgd, waarna ’s avonds een gezamenlijk diner plaatsvindt. Zaterdag zal de stad worden verkend door middel van een cultureel programma op de mooiste plekken van Amsterdam. ’s Avonds vindt een gala, inclusief galadiner, plaats op een spetterende plek in Amsterdam. De commissie is druk bezig om top sprekers en locaties te regelen, waarover wij meer zullen uitweiden in volgende edities van het ABB!

Het bovenstaande is een kort overzicht van een aantal activiteiten die op de planning staan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele lezingen, pubquizen, Justitia, de combiborrel met notarissen en fiscalisten, de proeverij, het Jeu de Boules toernooi, de zomerborrels. Kortom, er staat de Jonge Balie in 2018 nog veel moois te wachten!

Door: Thijs Verstraten