Wie in deze tijd van het jaar over straat loopt, zal merken dat het herfst is. Het wordt kouder, natter en de bladeren vallen langzaam maar zeker van de bomen. Herfst is voor velen een teken dat het einde van het jaar in zicht komt, maar voor de Jonge Balie is dat zeker niet het geval. Ons verenigingsjaar is pas net begonnen en de kop is er vanaf!

Terugblik EYBA International Weekend 2018

Na de geslaagde Jonge Balie studiereis naar Boedapest, was de Jonge Balie Amsterdam aanwezig op het jaarlijkse EBYA International Weekend in Londen. Dit weekend wordt georganiseerd door de Junior Lawyers Division of the Law Society of England, the Young Barristers Committee of the Bar Council, the European Young Bar Association en the London Young Lawyers Group en bestaat uit een mix van lezingen, sociale activiteiten en de algemene ledenvergadering van de EYBA. Overigens zijn alle Jonge Balie leden via de Stichting Jonge Balie Nederland lid van de EBYA en uiteraard van harte welkom op de volgende EYBA conferentie die in het voorjaar zal plaatsvinden in Chișinău, Moldavië! 

Terugblik: Anglo-Dutch Exchange 2018

Aansluitend aan het EBYA International Weekend vond van 1 tot en met 5 oktober de Anglo-Dutch Exchange 2018 plaats in Londen. De Anglo-Dutch Exchange bestaat sinds 1966 en is een tweejaarlijks uitwisselingsprogramma tussen enerzijds de Jonge Balies van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en anderzijds de Young Barristers’ Committee of the General Council of the Bar of England and Wales, de London Young Lawyers’ Group en de Junior Lawyers’ Division of the Law Society of England and Wales.

Het programma van de Anglo-Dutch Exchange bestond dit jaar uit een bezoek aan onder meer de hoogste rechterlijke instantie van het Verenigd Koninkrijk (the Supreme Court), verschillende strafrechtelijke rechtbanken, the University of Oxford en advocatenkantoren. Uiteraard is ook het sociale aspect van de uitwisseling niet onderbelicht gebleven. Zo is er een gezamenlijke pubquiz georganiseerd en is de week afgesloten met een galadiner. Men kan terugkijken op een geslaagde uitwisseling en wij kijken ernaar uit om de volgende editie in 2020 in Nederland te organiseren!

De blik vooruit

Een korte blik richting de toekomst: wat staat er binnenkort op de agenda?

Donderdag 25 oktober 2018 – Jonge Balie lezing

Op donderdag 25 oktober aanstaande zal mr. Niels Jansen (universitair docent aan de UvA) een arbeidsrechtelijke lezing geven over ‘overgang van onderneming en ontslag van werknemers wegens ETO-redenen’.

Onder welke omstandigheden is ontslag (of wijziging van arbeidsvoorwaarden) na een overgang van onderneming toegestaan? Het is een vraag waar de overname-, insolventie- en arbeidsrechtspraktijk geregeld mee worstelen. Dat ontslag wegens de overgang niet is toegestaan, maar dat dit ontslagverbod geen beletsel is voor ontslag wegens ‘ETO-redenen’ is weliswaar een antwoord op de vraag, maar voor de praktijk niet echt een bevredigend antwoord. Immers, wanneer is sprake van ontslag wegens overgang en wat zijn precies ETO-redenen? Is ieder verband tussen de ETO-redenen en de overgang ‘verboden’, of is dat verband niet relevant en gaat het erom dat de aangevoerde ETO-redenen op zichzelf beschouwd een ontslag of wijziging kunnen rechtvaardigen? Dit zijn vragen die Niels Jansen zal beantwoorden tijdens de lezing.

De lezing vindt traditiegetrouw plaats bij Roeivereniging de Amstel. Daar kunnen onze leden luisteren naar de lezing van Niels Jansen, waarna ze onder het genot van een drankje kunnen napraten over het onderwerp.

Primeur: combinatie-evenement met hoofdsponsor Rabobank

Rabobank is sinds bijna twee jaar de hoofdsponsor van de Jonge Balie Amsterdam. Op 27 november aanstaande zullen de Jonge Balie Amsterdam en Rabobank gezamenlijk een evenement organiseren bij het Stedelijk Museum. Dit evenement zal in het teken staan van startende advocaat-stagiaire ondernemers en heeft als titel: “Hoe start ik mijn eigen kantoor?”

De avond zal, kort gezegd, bestaan uit een hapje en een drankje, gevolgd door een lezing van de Jonge Balie Amsterdam en Rabobank gezamenlijk en tot slot een sneak preview van de Wintertentoonstelling van het Stedelijk Museum. Het is voor het eerst dat de Jonge Balie Amsterdam en Rabobank samen een dergelijk evenement organiseren en wij hebben er zin in!

Ter afsluiting

Hoewel het vierde kwartaal van 2018 qua temperatuur voor koude omstandigheden zal zorgen, heeft de Jonge Balie meer dan genoeg activiteiten om haar leden warm te houden, waaronder de traditionele Kerstborrel. Wij hopen veel leden te mogen ontvangen tijdens de komende activiteiten en kijken uit naar de komende maanden!

Door: Thijs Verstraten – Voorzitter van de Jonge Balie Amsterdam