Na de bestuurswissel van begin september is het nieuwe Jonge Balie bestuur met veel enthousiasme aan dit verenigingsjaar begonnen. De zomer is voorbij en de dagen worden korter. De winterdepressie ligt op de loer, dus reden te meer voor het organiseren van leuke evenementen!

 

Jonge Balie Lezing – 19 september 2019

De eerste lezing van dit verenigingsjaar werd verzorgd door Frank Wieland, tot voor kort senior rechter bij de Rechtbank Amsterdam en onder meer bekend als de rechter die Willem Holleeder opsloot. Met meer dan 200 aanmeldingen en een lange reservelijst waren de verwachtingen hooggespannen, maar deze werden meer dan waargemaakt. Voorafgaand aan de lezing werd stilgestaan bij de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum (die een dag eerder had plaatsgevonden).

Na dit moment van stilte wist Frank Wieland het publiek – zonder enige moeite – onafgebroken te boeien door te vertellen hoe hij het Holleeder proces heeft ervaren, over de band die je als rechter met een verdachte opbouwt en wat het met je doet om iemand een levenslange gevangenisstraf op te leggen. Dit alles met de nodige dosis humor, waardoor er ook veel werd gelachen. Tijdens de borrel aansluitend aan de lezing werd nog lang nagepraat.

 

 

Combi-event Rabobank en het Stedelijk Museum: “Het kopen van een eerste huis” – 23 september 2019

In samenwerking met de Rabobank (hoofdsponsor van de Jonge Balie Amsterdam), werd op 23 september het evenement “Het kopen van een eerste huis” georganiseerd in het Stedelijk Museum. Arjan van den Bergh, hypotheekadviseur bij de Rabobank, gaf een eerlijke (maar daarmee niet al te optimistische) presentatie over het kopen van een eerste huis in Amsterdam. Helaas moest geconstateerd worden dat tussen de huizenprijzen in Amsterdam en de hypotheek die de gemiddelde jonge advocaat kan krijgen (iets meer dan de prijs voor een garagebox) een groot gat zit. Gelukkig waren er ook positieve berichten. Vergeleken met Londen en Kopenhagen zijn Amsterdamse huizen een koopje én vanwege de historisch lage hypotheekrente is nu instappen op de kopersmarkt helemaal geen gek idee. Na afloop van de presentatie, konden deelnemers een sneak preview krijgen van de tentoonstelling “Chagall en Picasso” in het Stedelijk Museum.

 

European Young Bar Association (EYBA) Londen – 26 – 29 september 2019

Het bestuur van de Jonge Balie onderhoudt warme banden met nationale, maar ook internationale Jonge Balies. Donderdag 26 tot en met 29 september 2019 werd het “International Weekend” georganiseerd door de EYBA, waarbij jonge advocaten uit heel Europa elkaar ontmoetten in Londen. Zittingen werden bijgewoond, er was een rondleiding door de Commercial Court ens avonds was er een wijnproeverij. Het weekend werd afgesloten met een galadiner. Het bestuur van de Jonge Balie vond het een groot succes en kijkt uit naar de volgende EYBA weekenden in Glasgow en Kiev. Het bestuur van de Jonge Balie onderhoudt warme banden met nationale, maar ook internationale Jonge Balies. Donderdag 26 tot en met 29 september 2019 werd het “International Weekend” georganiseerd door de EYBA, waarbij jonge advocaten uit heel Europa elkaar ontmoetten in Londen. Zittingen werden bijgewoond, er was een rondleiding door de Commercial Court ens avonds was er een wijnproeverij. Het weekend werd afgesloten met een galadiner. Het bestuur van de Jonge Balie vond het een groot succes en kijkt uit naar de volgende EYBA weekenden in Glasgow en Kiev.

 

 

 

 

 

 

 

Jonge Balie Lezing – 10 oktober 2019

Donderdag 10 oktober 2019 verzorgde Lisa-Marie Komp, advocaat bij Prakken d’Oliveira, de Jonge Balie lezing. In september 2019 kwam haar zaak van “afstandsmoeder” Trudy Scheele-Gertsen uitgebreid in de media. Trudy Scheele-Gertsen werd in de jaren ’60 ongehuwd zwanger en na haar bevalling gedwongen afstand te doen van haar zoon. Met de hulp van Lisa-Marie Komp stelt zij nu de Nederlandse Staat aansprakelijk voor het leed dat haar destijds is aangedaan. Lisa-Marie Komp heeft tijdens de lezing uitgelegd hoe het is om op het gebied van mensenrechten te procederen tegen de Staat en hoe een juridische procedure slachtoffers van mensenrechtenschendingen in het verleden kan helpen.

 

Ter afsluiting

Op donderdag 17 oktober is het weer tijd voor de “Jonge Balie pubquiz” in café de Ebeling. Kort daarna nadert voor een deel van de advocaat-stagiaires het meest gevreesde tentamen uit de beroepsopleiding “Jaarrekeninglezen”. Aangezien de gemiddelde jurist geen wiskundewonder is, organiseert de Jonge Balie op 28 oktober een tentamentraining. Verder zal het bestuur van de Jonge Balie de Vlaamse Conferentie in Gent bijwonen en staat het jaarlijkse Jonge Balie congres (dit jaar in Scheveningen) voor de deur. Kortom, genoeg evenementen op de planning en wij zullen u in het volgende bulletin opnieuw verslag doen van de Jonge Balie avonturen.

Door: Laura Aardoom – Bestuurslid (Evenementen) van de Jonge Balie Amsterdam