Nu de lente voor de deur staat, kan de Jonge Balie zich verheugen op een aantal drukke maanden vol activiteiten! Voordat wij vooruit kijken, eerst een terugblik op een hele bijzondere activiteit.

28 februari: Don Quichot

Op woensdag 28 februari heeft een groep van zestig leden van de Jonge Balie een bezoek gebracht aan Nationaal Ballet & Opera. Deze avond is opgezet in samenwerking met de Young Patron Circle, een groep van jonge donateurs van Nationale Opera & Ballet, en was voor de Jonge Balie een primeur! De avond werd geopend met een lezing van Prof. dr. Frans Koenraadt. Geheel passend bij het thema van de avond ging de lezing over TBS. Frans Koenraadt is forensisch psycholoog in het Pieter Baan Centrum, criminoloog, vast beëdigd gerechtelijk deskundige en hoogleraar forensische psychiatrie en psychologie.

Na de lezing werden de leden begeleid naar de voorstelling: Don Quichot, vrijelijk geïnspireerd op het meesterwerk van Miguel de Cervantes waarin de held Don Quichot en zijn knecht Sancho Panza ten strijde trekken tegen windmolens. Met de versie van de Russische topchoreograaf Alexei Ratmansky kreeg ook Nederland in 2010 zijn eerste volledige Don Quichot-ballet. Sindsdien is de productie tot in China bejubeld en werden de hoofdrolvertolkers genomineerd voor diverse belangrijke dansprijzen.

Onze leden werden in de watten gelegd, met uitstekende plaatsen in de zaal, een aparte borrel voor de Jonge Balie Amsterdam en een kijkje achter de schermen van het theater. De Jonge Balie kan terugkijken op een geslaagde avond!

De blik vooruit: de Jonge Balie lente

Op 21 maart testen onze leden in teams hun parate kennis, want dan staat de Jonge Balie Pubquiz weer op de agenda! Bij Ebeling kan men onder het genot van een hapje en een drankje de meest uiteenlopende quizvragen beantwoorden. Het belooft een avond te worden vol met trivia en nutteloze feiten, zaken die voor een advocaat van levensbelang zijn.

Al een dag later, op 22 maart, zal Prof. mr. dr. Geert-Jan Alexander Knoops een lezing geven over gerechtelijke dwalingen, aan de hand van zijn recent uitgebrachte boek ‘De Laatste Kamer’. Het boek gaat over een van de meest aangrijpende dwalingszaken uit de geschiedenis, de Spelonkzaak. De lezing wordt traditiegetrouw gehouden bij Roeivereniging De Amstel en zal worden afgesloten met een borrel.

Op donderdag 5 april vindt één van de meest sportieve evenementen van ons verenigingsjaar plaats: het Jonge Balie Bowlingtoernooi. Bij bowlingcentrum Knijn zullen 54 teams het tegen elkaar opnemen om eeuwige roem te vergaren. Met het thema “Bowling back to the seventies. Don’t spare us Disco” belooft het een avond voor bloed, zweet en tranen te worden. Want zoals bij de meeste sporten het geval is, kan er maar één team de winnaar zijn.

Wat is een juridische lente zonder de European Young Bar Association Spring Conference? Dit jaar wordt de conferentie gehouden in Parijs, van 5 tot en met 8 april. Het bestuur van de Jonge Balie Amsterdam zal afreizen naar Frankrijk om daar samen met andere Europese advocaten het lentecongres bij te wonen.

De Spring Conference is een voorproefje op de Summer Conference, die dit jaar van 28 juni tot en met 1 juli wordt georganiseerd door de Jonge Balie Amsterdam. De voorbereidingen zijn nog in volle gang, dus de Spring Conference zal veel ervaringen meegeven die kunnen worden gebruikt voor de Summer Conference!

De Jonge Balie hecht veel waarde aan het leggen van contact met verwante beroepsgroepen. Vandaar dat op 12 april samen met de vereniging voor jonge Amsterdamse notarissen (JoKaNo) en de vereniging voor jonge fiscalisten (JoB) een combinatieborrel wordt georganiseerd. Deze “ Combi-borrel” zal plaatsvinden bij Coco’s Outback. De afgelopen jaren namen ongeveer 200 mensen deel aan de borrel, wij hopen dat het dit jaar minstens net zo goed bezocht wordt!

Ter afsluiting

De komende maanden brengen veel activiteiten, waarmee de Jonge Balie weer bewijst veel te organiseren voor haar leden. De lentekriebels beginnen dus langzaam te komen, en met recht!

Door: Thijs Verstraten