Het kan de lezer niet zijn ontgaan: de bloesem siert de bomen langs de Amsterdamse grachten en als we ’s ochtends naar kantoor vertrekken en –– naar huis gaan, is het weer licht. Een wereld van verschil! Voordat we vooruit kijken, eerst een terugblik op enkele activiteiten die afgelopen maand plaatsvonden.

Samenwerking met Entrée
Om het voorjaar goed in te luiden, heeft de Jonge Balie Amsterdam op 28 maart in samenwerking met Entrée (de grootste zelfstandige culturele jongerenvereniging van Nederland) een fantastische avond georganiseerd in het Concertgebouw Amsterdam. Na een interessante Jonge Balie lezing van Sander Petit over de juridische aspecten van de dance-industrie, hebben onze leden het vioolconcert van Schumann en Brahms Symfonie nr. 3. bijgewoond. Na afloop van de lezing en het concert werd lang nagepraat tijdens onze borrel in het café van het Concertgebouw.

Werkbezoek Rechtbank Amsterdam
Ieder jaar organiseert de strafrechtcommissie van de Jonge Balie Amsterdam een evenement voor jonge (strafrecht)advocaten. Dit jaar vond een bijzonder en uniek werkbezoek plaats bij de Rechtbank Amsterdam. Leden kregen een zeldzaam kijkje in de besluitvorming en de taken van twee rechters, een rechter-commissaris en een forensisch medewerker.

EYBA Spring Conference
Van 4 tot en met 7 april was de Jonge Balie Amsterdam in Chișinău, Moldavië om de European Young Bar Association Spring Conference te bezoeken. Het congres was drukbezocht door advocaten en jonge balies uit verschillende Europese landen en de Verenigde Staten. Bijzonder was dat deze keer ook de Oost-Europese landen goed vertegenwoordigd waren doordat een grote delegatie aanwezig was. Internationale sprekers hielden lezingen over onder meer de harmonisatie van Europees recht en uitspraken van het Europees Hof van Justitie met nationaal recht en de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme. Naast het inhoudelijke programma was er ook tijd voor een bezoek aan Cricova, één van de grootste (ondergrondse) wijnkelders ter wereld. Ter afsluiting was er een gala in traditionele stijl.

Samenwerking met NL Cares
Leden van de Jonge Balie Amsterdam hebben op 11 april  hun handen uit de mouwen gestoken tijdens de Nacht van de Vrijwilliger, een initiatief van NL Cares. Tijdens de Nacht van de Vrijwilliger organiseert NL Cares diverse activiteiten bij maatschappelijke instellingen in Amsterdam, met als doel om andere stadsgenoten te ontmoeten en kennis te maken met vrijwilligerswerk. Dit jaar bezochten leden Stichting Welzijn Doven Amsterdam, waar zij genoten van een Silent Dinner en een silent moordspel (bekend van de Lama’s). Het was een groot succes!

De blik vooruit: Jonge Balie lezing
De eerste jaren in de advocatuur zijn niet altijd even gemakkelijk. Zowel vanuit de Orde als de Beroepsopleiding wordt hier aandacht aan besteed, onder meer door het ter beschikking stellen van een mentor en een patroon. Ook bij Jonge Balie Amsterdam staat dit onderwerp hoog op de agenda. In de eerstvolgende editie van het ABB staat bijvoorbeeld een interview met mr. Catie Oberman, die vanuit de Jonge Balie Amsterdam als coach is aangesteld en tot wie leden zich gratis kunnen wenden. Daarnaast zal voormalig advocaat Amy de Vlieger tijdens de Jonge Balie lezing van 25 april ingaan op bekende “struggles” die jonge advocaten over het algemeen ervaren. Amy’s ervaring is dat steeds meer jonge advocaten tijdens of in de eerste jaren na hun stage een ander beroep kiezen. Vaak gebeurt dit niet met de juiste redenen, maar meer omdat advocaten het moeilijk vinden om hun grenzen aan te geven of balans te vinden tussen werk en privé. Tijdens de lezing zal Amy bespreken hoe een advocaat-stagiaire meer grip op zijn/haar stagetijd kan krijgen.

Ter afsluiting
Het voorjaar hangt in de lucht en dat is te merken! De agenda staat vol met leuke en interessante activiteiten. Zo zal de Jonge Balie Amsterdam op 9 mei een combi-borrel organiseren met jonge fiscalisten en kandidaat-notarissen en vindt van 22 tot en met 24 mei  Justitia plaats. Tijdens de pleitwedstrijden, het nieuwe symposium (in samenwerking met Lawyers  4 Lawyers) en het hoofdprogramma op 24 mei  zal uitgebreid worden stilgestaan bij de invloed en bestrijding van Fake News en daaraan gerelateerde vragen (zie voor meer informatie ook: www.stichtingjustitia.nl). In juni staan onder meer het Jeu de Boules toernooi en de Jonge Balie proeverij op de agenda, maar daarover in de volgende ABB nieuwsbrief meer.

Door: Barbara Elion, secretaris Jonge Balie Amsterdam