Traditiegetrouw staat bij de Jonge Balie Amsterdam de maand mei grotendeels in het teken van het jaarlijkse evenement ‘Justitia’. In eerdere nieuwsbrieven is hier al kort aandacht aan besteed. Voordat we hier dieper op ingaan, blikken we eerst terug op de andere Jonge Balie activiteiten die afgelopen maand hebben plaatsgevonden.

Jonge Balie lezing

Op 25 april is voormalig advocaat Amy de Vlieger tijdens de Jonge Balie lezing ingegaan op bekende “struggles” die jonge advocaten over het algemeen ervaren en hoe een advocaat-stagiaire meer grip op zijn/haar stagetijd kan krijgen. De eerste jaren in de advocatuur zijn niet altijd even gemakkelijk en Amy’s ervaring is dat steeds meer jonge advocaten tijdens of in de eerste jaren na hun stage een ander beroep kiezen. Na deze interessante lezing hebben de leden hierover kunnen napraten tijdens de maandelijkse borrel.

Combiborrel

De Jonge Balie Amsterdam organiseert haar activiteiten en borrels doorgaans alleen voor advocaten. Eén keer per jaar vindt echter een gezamenlijke borrel plaats voor alle jonge advocaten, fiscalisten en kandidaat-notarissen in Amsterdam. In samenwerking met de JoKaNo’s (Jonge Kandidaat Notarissen) en de JOB (Jonge Orde van Belastingadviseurs) organiseerde de Jonge Balie Amsterdam deze gecombineerde borrel op 9 mei in de Kopstootbar. De avond was een groot succes! De dank gaat mede uit naar sponsor Norton Rose Fulbright.

Justitia

Zoals gezegd is in eerdere nieuwsbrieven kort aandacht besteed aan het jaarlijkse driedaagse evenement ‘Justitia’. Justitia is het grootste jaarlijkse evenement van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Dit evenement wordt georganiseerd door Stichting Justitia, met steun van de Amsterdamse Orde van Advocaten en de Jonge Balie Amsterdam. Jaarlijks bezoeken ruim duizend Amsterdamse advocaten en genodigden Justitia. Dit jaar vindt Justitia plaats van woensdag 22 mei tot en met vrijdag 24 mei. Omdat het programma van Justitia 2019 enigszins anders is dan voorgaande jaren, maken wij in deze nieuwsbrief graag gebruik om het programma nader toe te lichten.

Op woensdag 22 mei zal het driedaagse evenement worden geopend met de Amsterdamse pleitwedstrijden. Een selectie van twaalf aanstormende talenten zal met elkaar de strijd aangaan tijdens de pleitwedstrijden, waarna de jury een winnaar zal aanwijzen.

De jury bestaat dit jaar uit de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten mr. Evert-Jan Henrichs, de president van de rechtbank Amsterdam, mr. Christa Wiertz-Wezenbeek en raadsheer in de Hoge Raad prof. mr. Edgar du Perron. De casus is eveneens geschreven door prof. mr. Edgar du Perron en gaat over het thema van Justitia ‘Fake News’. De pleitwedstrijden vinden dit jaar plaats in de A’DAM Toren. Aansluitend wordt met de deelnemers, de juryleden en de overige betrokkenen gedineerd.

In aanvulling op het gebruikelijke programma zal dit jaar een symposium gehouden worden op donderdag 23 mei. Dit symposium wordt georganiseerd door de Amsterdamse Orde van Advocaten en Stichting Lawyers for Lawyers. Het symposium gaat over de ontwikkelingen rond het voorgenomen Europees verdrag ter bescherming van advocaten. Er zullen in de Rode Hoed twee paneldiscussies plaatsvinden rondom dit thema. Sprekers zijn onder meer François Moyse (Vice-Chair of the CCBE European Convention Working Group), Mikolaj Pietrzak (president of the Warsaw Bar Association) en de voormalige Award-winnaars en advocaten Sirikan ‘June’ Charoensiri (Thailand), Magamed Abubakarov (Rusland) en Alec Muchadehama (Zimbabwe). Tijdens het symposium wordt ook de Laywers for Lawyers Award 2019 uitgereikt, dit jaar aan Selçuk Kozağaçlı Mensenrechten- advocaat uit Turkije. Het symposium is voor iedereen toegankelijk, ook voor niet-advocaten of advocaten die niet (meer) lid zijn van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Aan deelname aan het symposium worden 2 PO-punten toegekend.

Op vrijdag 24 mei vindt het hoofdprogramma plaats met dit jaar als thema Fake News in de Westergasfabriek. De dag begint met een inhoudelijk seminar met als dagvoorzitter Merel Westrik. Diverse sprekers, waaronder Madeleine de Cock Buning en Wouter Kurpershoek zullen daar verschillende aspecten van ‘Fake News’ bespreken. Het seminar wordt traditiegetrouw afgesloten door een cabaretier, een walking dinner en een zinderend eindfeest. Het seminar is toegankelijk voor alle advocaten, ook indien zij niet (meer) lid zijn van de Jonge Balie Amsterdam of de Amsterdamse Orde van Advocaten.

Ter afsluiting

Ook na Justitia staat de agenda nog vol met leuke en interessante activiteiten. Zo vinden in juni verschillende meeloopdagen met deurwaarderskantoor Armaere plaats en organiseert de Jonge Balie een tentamentraining burgerlijk recht. Verder staan het Jeu de Boules toernooi en de Jonge Balie wijnproeverij op de agenda. Tijdens de zomer kunnen de zomerborrels bij De Waterkant en Strand Zuid uiteraard niet ontbreken, maar daarover in de volgende ABB nieuwsbrief meer.

Door: Barbara Elion, secretaris Jonge Balie Amsterdam