1509_jonge_balie_annelot_aitsenWaar de meeste mensen gedurende de winter liever lui onder een dekentje op de bank kruipen, galmt het mantra ‘sport, sport, sport’ sinds de start van de lente èn met de zomer in het vooruitzicht steeds luider door de wandelgangen. Die sportieve insteek blijft niet beperkt tot voetbal- of hockeyveld, maar is ook onmiskenbaar terug te zien in ieder plukje groen dat Amsterdam rijk is. Het Vondelpark bijvoorbeeld wemelt van de bootcamp-clubjes, hardlopers, fietsers, skaters en jeu-de-boulers.

Er wordt niet alleen zelf gesport, maar ook uitgebreid over sport gepraat. Met als dieptepunt voor de Amsterdammers het gelijkspel – en daarmee het verlies – van Ajax en als hoogtepunt de F1-zege van Max Verstappen. Nu is het afwachten of Nederland komende zomer op de Olympische Spelen ook weer een mooi aantal gouden plakken weet te bemachtigen. Ook binnen de Jonge Balie komt er de komende maanden voldoende letterlijke en figuurlijke sportiviteit aan te pas!
In aanloop naar deze editie van het ABB vond opnieuw een aantal geslaagde Jonge Balie-evenementen plaats. Op 25 februari jl. was het de beurt aan prof. mr. dr. A. Ellian de Jonge Balie-lezing te verzorgen in café De Ebeling. Een interessante lezing over terrorisme, salafisme en islamisme waarbij Ellian uitgebreid inging op de vragen uit de zaal. Ook op de borrel na afloop werd dit onderwerp door de aanwezige leden nog eens rustig besproken.
Tijdens het eerste sportieve Jonge Balie-evenement van 2016 – het Jonge Balie-bowlingtoernooi – streden begin februari meer dan 50 teams om de felbegeerde wisseltrofee. Het winnende team van 2015 (de nieuwjaarsfeestcommissie 2015) was ook dit jaar de winnaar!
Op 23 maart jl. vond de Jonge Balie-lezing opnieuw plaats in café De Ebeling en werd dit keer verzorgd door mr. G. Corstens. Hij vertelde over de constitutionele positie van de rechter in Nederland en de recente ontwikkelingen daaromtrent. Een inhoudelijk sterk verhaal, een goede opkomst en een gezellige borrel, opnieuw een mooie avond!
Net als afgelopen jaren organiseerde de Jonge Balie in april een combi-borrel, dit jaar met de jonge fiscalisten, de jonge notarissen en als nieuwkomer de jonge trustees. Het evenement vond plaats in Café de Paris en de opkomst was zeer hoog. Genoeg aanwezigen daarom voor het beoogde ‘mingelen’ van de betrokken beroepsgroepen.
Eind april verhuisde de maandelijkse Jonge Balie-lezing naar het CREA-theater waar mr. G.G.J. Knoops ons meer vertelde over de berechting van IS-leden en de nationaal- en internationaalrechtelijke implicaties daarbij. Hij wist ons in een uur te voorzien van een duidelijk en compact overzicht met betrekking hiertoe. Daarna was het tijd voor de Jonge Balie-borrel, eveneens in CREA.

Cursus jaarrekeninglezen
Op 28 april en 4 mei jl. organiseerde de Jonge Balie in samenwerking met de ABN AMRO bank twee cursussen jaarrekeninglezen op het kantoor van de ABN. Op deze manier worden de aanwezigen vakkundig klaargestoomd voor het beruchte tentamen op dit gebied, gezien het hoge aantal aanmeldingen duidelijk welkome educatie!
Het jaarlijkse evenement van de Amsterdamse Orde en Jonge Balie – JUSTITIA – vond plaats van 11 tot en met 13 mei jl. Een zonnige openingsborrel bij Brouwerij Troost, pleitwedstrijden in de Koninklijke Groote Industrieele Club, het CODEX DIGITALIS seminar, het diner en het eindfeest in Theater Tuschinski: een uitermate goed georganiseerd en geslaagd programma! Het Justitia-bestuur kan met recht terugkijken op zeer goed verlopen dagen, nogmaals veel dank!

Het verenigingsjaar van de Jonge Balie rest op het moment van schrijven nog drie inhoudelijke lezingen, waarvan de eerste op 26 mei a.s. zal plaatsvinden in café Wildschut en zal worden verzorgd door mr. N. Koeman. Op 16 juni  organiseert de Jonge Balie in samenwerking met concertvrienden Next een avond het Concertgebouw. Gedurende die avond zal prof. dr. I.C. van der Vlies een lezing verzorgen over Kunst & Recht en kunnen de aanwezige leden daarna een concert en feest in het Concertgebouw bezoeken. Een mooi programma! Op 30 juni zal mr. T. Huydecoper ons tijdens de laatste Jonge Balie-lezing van dit seizoen toespreken. Het bezoeken van de Jonge Balie-lezingen vormt een verplicht onderdeel van de opleiding en voor aanwezigheid wordt 1 PO-punt toegekend.

Op 23 juni a.s. vindt de Jonge Balie-Benefietavond plaats in het Hilton hotel aan de Apollolaan. De kaartverkoop hiervoor zal op korte termijn worden geopend dus houdt de nieuwsbrieven goed in de gaten!
De Jonge Balie-golfcommissie, bestaande uit Sharon Shenbar (Blauw Tekstra Uding), Carlet Stubenrouch (Linklaters), Hanna Prins (Baker Mckenzie), Michiel van Daal (Warendorf), Jorian Hamster (Freshfields) en Pieter van der Woerd (Stibbe), is ondertussen druk in de weer met de organisatie van het jaarlijkse Jonge Balie-golftoernooi en de bijbehorende clinic. Ook hiervoor wordt binnenkort de inschrijving geopend!

Annelot Sitsen, voorzitter Jonge Balie Amsterdam