1509_jonge_balie_annelot_aitsenOp het moment van schrijven zijn in Nederland de eerste natte sneeuwvlokken gevallen en denk ik op het strand van Bali tevreden terug aan de herfst. Tegen de tijd dat ik weer in Nederland ben trappelt de Sint over de Amsterdamse daken en kan de kerstversiering uit de kast. Heerlijke tijd van het jaar waar ik enorm naar uitkijk!

Overigens waren het niet alleen vrolijke gedachten die mij bezighielden. De toenemende vluchtelingenstroom zorgde voor een gespannen situatie binnen de EU. De verschrikkelijke aanslagen van vrijdag 13 november in Parijs brachten een wereldwijde schok teweeg. De situatie in Brussel die daarop volgde en de aanscherping van veiligheidsmaatregelen op talloze plekken zijn beangstigend en ik hoop van ganser harte dat verdere voorvallen uitblijven.

Voor de Jonge Balie Amsterdam begon de herfst met de eerste lezing van het nieuwe verenigingsjaar. Op 17 september jl. verzorgden mr. C.A. Winnubst (voormalig advocaat en onder andere lid van de onafhankelijke klachtencommissie van de politie-eenheid Amsterdam) en dr. M. van Dam (strategisch adviseur Nationale Ombudsman en Kinderombudsman) een boeiende lezing in Café Cox over de toenemende juridisering van het klachtrecht en de rol die advocaten daarin spelen. Aansluitend vond de maandelijkse Jonge Balie-borrel plaats. Een interessante en gezellige avond!

Nog voor aanvang van het nieuwe verenigingsjaar werd de sponsorovereenkomst tussen de Jonge Balie Amsterdam en de ABN AMRO bank opnieuw met een jaar verlengd. Wij zijn zeer verheugd over de voortzetting en intensivering van deze samenwerking!

Eind september werd het gerechtelijk jaar 2015-2016 feestelijk geopend en de maand oktober stond bol van de Jonge Balie-activiteiten. Na het succes van de Jonge Balie-pubquiz in mei van dit jaar, vond op 6 oktober jl. opnieuw een afgeladen pubquiz plaats in Café Kostverloren. Winnaar was het team Höcker-De Brauw, dat met een tegoedbon van Café Kostverloren naar huis ging. Op 15 oktober jl. fietste een Jonge Balie-gezelschap richting Oost-Amsterdam om daar in samenwerking met de vrijwilligersorganisatie Amsterdam Cares Nederlandse taalles te geven aan migranten. Ondanks de stromende herfstregen was de opkomst goed en de avond geslaagd. De Jonge Balie-lezing van oktober werd op de 22ste verzorgd door prof. mr. Stijn Franken, die een inspirerend en pakkend verhaal hield over het proces van Lucia de Berk en het Nederlandse strafrecht in algemene zin. Café Cox was afgeladen vol en de aansluitende borrel was erg gezellig!

November ving aan met het landelijke SJBN Jonge Balie Congres in de Rijtuigenloods in Amersfoort, een zeer geslaagd evenement. Op 19 november jl. organiseerde de Jonge Balie Amsterdam een succesvolle pilot meeloopmiddag bij de politie Amsterdam voor strafrechtadvocaten. Veel dank aan Charlotte Ganzeboom (Van Oosten), Inge Raterman (Schmidt&Rutten) en de politie Amsterdam voor de organisatie!
De lezing van November vond plaats in Café Ebeling aan de Overtoom. Daar verzorgden Tamara Willemse (coach en ervaringsdeskundige) en Klaran van ‘t Vlie (organisatiepsycholoog) een lezing over burn-outs in de advocatuur. Zij vertelden over hun ervaringen en gaven tips over hoe een burn-out te herkennen en te voorkomen. Een actueel en zorgwekkend onderwerp waar wij als Jonge Balie graag onze leden over voorlichten. De opkomst was hoog en de borrel bruisend!

Foto’s van de pubquiz en de afgelopen Jonge Balie-lezingen en -borrels zijn terug te vinden op onze website!

In december maakt de Jonge Balie Amsterdam zich op voor de jaarlijkse spetterende kerstborrel in de Players! Na de feestdagen heffen wij begin januari tijdens het Jonge Balie-nieuwjaarsfeest het glas op het nieuwe jaar. Eind januari staat opnieuw een interessante lezing op het programma over het ontslag op staande voet, verzorgd door prof. mr. dr. S.F. Sagel en mr. S. van Waegeningh. Begin 2016 zullen ook het Jonge Balie-bowlingtoernooi en verschillende andere interessante en leuke activiteiten plaatsvinden. Houd de nieuwsbrief, onze website en onze Facebook-pagina daarom goed in de gaten!

Aanmeldingen
De organisatie van alle Jonge Balie-activiteiten zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van onze enthousiaste leden. We zijn dan ook zeer verheugd over de aanmeldingen voor de nieuwe vacatures! Dirk de Waard (DeWaardSinke) en Michelle Maaijen (Pallas) zijn ingesteld als ADE-commissie. Samen met hun collega’s uit Rotterdam, Den Haag en Londen zullen zij in 2016 de Anglo Dutch Exchange organiseren. Ook is de nieuwjaarsfeestcommissie ingesteld, bestaande uit Sophie Hof (Loth Rupert de Boer), Marloes Rijksen (Jaeger), Deborah van Zanten (Wiersma Mensonides), Nihad El Farougui (Plasman) en Harmke Lankhorst (SOLV). De reiscommissie 2016 bestaat uit Marit Balkema (Freshfields Bruckhaus Deringer), Martje de Jong (Loyens & Loeff), Marlieke van Raaij (BINGH), Dewi Krop (Bergh Stoop & Sanders), Sander van Someren Gréve (Van Diepen Van der Kroef), Maurice Canisius (Houthoff Buruma) en Tom Arntz (DNTW). Ondertussen is ook het Justitia bestuur, bestaande uit Sophie Beerepoot (DLA Piper), Joost Dibbits (Loyens & Loeff), Tom Hendriks (Houthoff Buruma), Willeke Kemkers (Van Kaam), Christian Klooster (CMS), Pascalle van Overbeek (BOEKEL), Roy Rouwen (Labré) en Marieke Spee (Stibbe), alweer een paar maanden druk in de weer met de organisatie van Justitia 2016! Veel plezier en succes met de organisatie van al deze mooie activiteiten!

De herfst is tot een einde gekomen en de winter valt in. Knusse maanden in het vooruitzicht waarin door de Jonge Balie Amsterdam afwisselende activiteiten worden georganiseerd. Wij hopen onze leden ook in de winterperiode weer in groten getale te mogen verwelkomen bij onze activiteiten, graag tot dan!

Annelot Sitsen, voorzitter Jonge Balie Amsterdam